Genciz genç: The Undertones

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Genciz genç: The Undertones

Röp: Ekin Sanaç
ÖNCEKİ Justin Sullivan: Türkiye’de olanları öğrenmek için geliyoruz! SONRAKİ Mos Def'in Sample'ları

John Peel’ın mezarını süsleyen efsane parça “Teenage Kicks”in 35 seneyi devirmesi The Undertones’un İstanbul’daki ilk konserine vesile olunca, anılarımızı grubun davulcusu Bill Doherty ile tazeledik.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

The Undertones’un zamanında Kuzey İrlanda’daki etnik milliyetçi çatışmaların aşırı derecede yoğun olarak yaşandığı Derry’nin en kızgın günlerinde kurulmuş olması müzik tarihi için her zaman enteresan bir konu olmuş, grup her fırsatta normal şeylerden bahseden, asi ve genç tınılar ortaya koymaya girişmesinin ardında “Sorunlar”dan uzaklaşmak ve hayatı sıradanlaştırma arzusunun yattığını belirtmiştir. The Undertones parçalarının bulaşıcı ve birleştiriciliği de tam olarak buradan geliyor olmalı.

Gençlik hayallerini dizginlemenin ne kadar zor olduğuna dair sözleri, John Peel’in mezar taşına kazınarak ölümsüzleşen “Teenage Kicks”i 15 Eylül’de Eksen On Fair’de canlı dinleyecek olmaya doğru geri sayarken, Bill Doherty’den bu klasikleşmiş parçaya ve grubu bugünlerde nasıl idare ettiklerine dair yanıtlar aldık.

Geçmişe dönüp baktığınızda, bu sene 35. yılını kutladığınız “Teenage Kicks” gibi bir hiti yazmanızda Derry’de büyümüş olmanızın bir etkisi olabilir mi? Yoksa bu şarkı herhangi bir yerde de yazılabilir miydi?
Bu şarkı herhangi başka bir yerde de yazılabilirdi, ancak herhangi bir yaşta yazılamazdı belki.

Grubun Kuzey İrlanda’nın oldukça şiddetli günlerinde kurulduğunu göz önünde bulundurursak, çevrenizde sizin gibi asi ruhlu pop şarkıları yazma isteğini paylaşan başka gruplar var mıydı?
Hayır, bizim amacımız daha normal şeyler yapabilmekti, “Sorunlar”dan (The Troubles*) olabildiğince uzaklaşmak istemiştik.

Sevdiğiniz ve etkilendiğiniz Londra sahnesini düşünürsek, grubun ilk günlerinde Kuzey İrlanda’da olmak bir kopukluk ve yalnızlık hissi yaratıyor muydu? 
İlk günlerin ardından, albüm anlaşmamızı yaptıktan sonra, Kuzey İrlanda’da çok fazla zaman geçirmedik. Genellikle Londra’da ya da turnede olduğumuz günlere geçtik.

Punk deyince akla gelen en önemli isimlerden biri olarak hâlâ daha ileri gitme ihtiyacı duyuyor musunuz?
Her zaman ileri gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Geri gitmek zor ve size büyük sıkıntı yaşatabilecek bir şey. Biz grup olarak geriye baksak da, ileriye yöneliyoruz.

“Teenage Kicks” art arda nesiller için soundtrack hâline gelmiş bir klasik. Bugünün gençlerinin bu şarkıya dans etmesi sizi nasıl hissettiriyor?
Gençlerin gittiği diskolara gitmiyoruz. Eğer gitseydik tuhaf gözükebilir ve şüpheyle karşılanabilirdik sanırım. Ama tabiî ki insanların yaptığımız şarkıyı beğeniyor olması bizi memnun ediyor ve çocuklarımızın okul taksitlerini ödememizi sağlıyor.

“Teenage dreams so hard to beat” sözlerinin John Peel’ın mezar taşına yazılacağını öğrendiğinizde nasıl hissettiniz?
Bizim için çok dokunaklı ve gurur verici bir andı.

Bugünlerde The Undertones olarak sahneye çıkmanızdaki en büyük motivasyon nedir?
Dünyayı görebilmek. Ayrıca hâlâ birlikte çalmaktan büyük keyif alıyoruz ve hâlâ bir sürü insanın bizi izlemek istiyor olması bizi şaşırtıyor... Siz en iyisi bizi parçaları çalarken görün!

Konserlerde izleyiciyi tatmin etmekle kendinizi tatmin etmek arasında nasıl bir sınır çizilebilir?
Çoğunlukla karşılıklı bir sevgi oluyor, bu nedenle herhangi bir sınır çizmek gerekmiyor.

Bu yıl yeni bir “single” yayınladınız. Biraz kayıt sürecinden bahsedebilir misin?  
Son single’ımızı Londra’da bir gün içinde kaydettik ama aslında Damian şarkıyı yıllar önce yazmıştı. Eskiden albümleri uzun süren müzakerelerle kaydediyorduk. Ama artık herkesi aynı anda bir araya getirmek oldukça zor.  Çünkü hepimizin işleri ve aileleri var.  

Eski günlerden punk akranlarınızın şu anda neler yaptığıyla ilgileniyor musunuz? Yoksa o ortamdan uzaklaştınız mı?
Bazılarıyla ilgileniyoruz. Mickey’nin BBC Ulster’da yayınlanan bir punk programı var. Bu nedenle birçok eski grupla iletişim hâlinde, ama daha çok eskiden neler yaptıklarıyla ilgileniyor. The Stranglers veya The Buzzcocks gibi grupları festivallerde görüyoruz ama sadece punk festivallerinde çalmadığımız için birçoğunu ne görüyor, ne de duyuyoruz.

İlk İstanbul ziyaretiniz öncesi Gezi Parkı’nda başlayan protestolar ve insanların mücadelesi hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Bizim gibi özgürlüğe ve insan haklarına inananlar protestoları destekliyor. Bastırılmaya ve otokratik kurallara karşı barışçıl ayaklanmanın her zaman iyi bir şey olduğunu söylemek isteriz. En iyi sonuçlar her zaman barışçıl protestolardan gelir.   

Image

The Undertones
1975’te Kuzey İrlanda’da, Derry’de kurulmuş bir punk/new wave topluluğu. Ramones, The Clash, Buzzcocks, Roxy Music, The Stranglers gibi zamanın ileri gelen isimleriyle etkileşimde olan grup, özellikle daha sonraki dönemlerinde soul ve Motown’a olan sevgisini de dışa vurmuştu. Derry’den çıkan en büyük grup olarak tanınan The Undertones, efsanevi BBC Radio 1 DJ’i John Peel’in büyük desteğiyle çıkışını yapmış ve 1978 tarihli single’ı “Teenage Kicks”, Peel’in gelmiş geçmiş en favori şarkısı olarak tarihe geçmiştir.


*Kuzey İrlanda sorunu (İngilizce: The Troubles ("Sorunlar"), İrlandaca: Na Trioblóidí), Kuzey İrlanda'da süren ve çeşitli zamanlarda İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere ve anakara Avrupa'ya yayılan etnik milliyetçi çatışmalardır. "The Troubles" dönemi 1960'ların sonunda başladı ve yaygın görüşe göre 1998 Belfast Anlaşması ile sona erdi.

 

 

ÖNCEKİ Justin Sullivan: Türkiye’de olanları öğrenmek için geliyoruz! SONRAKİ Mos Def'in Sample'ları
Bu yazıyı paylaş