El emeği göz nuru, İleri Fantezi: Levni & Sloth Pallas

Bu yazıyı paylaş
İçerik

El emeği göz nuru, İleri Fantezi: Levni & Sloth Pallas

Röp: Cem Kayıran, Altay Aydemir
ÖNCEKİ Surf ve rock’n’roll’un İspanya’ya göçü! SONRAKİ Şarkı şarkı Ağaçkakan ve Fernweh RX albümü
Tektosag'ın bastığı ilk plak ve ona eşlik eden ileri fantastik klip, Levni & Sloth Pallas'ın apartman avlusundaki kimya deneylerinin ardından bizle buluştu.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bağımsız müzik sahnesinin en önemli kalelerinden Tektosag’ın kataloğuna ilk eklenen plaklar, Levni & Sloth Pallas’ın İleri Fantezi albümü oldu. Viyana’da yaşayan ve çok uzun süredir birlikte müzik üreten ikilinin ilk albümü, isminin çağrıştırdığı hemen her şeyin işitsel yansımasını bulabileceğiniz bir çalışma. Kendi sözleriyle, çok da tanımı olmayan, synthlerin bol olduğu, hip hop’tan da fantezi müzikten de esinlenen bir müzik bahsedilen.

Albümün içerdiği nefis ses ve ritim paletinin yanısıra özgün kapak tasarımı ve zekice tasarlanmış ilk klibiyle, İleri Fantezi’yi Levni ve Sloth Pallas’ta dinliyoruz!

Levni ve Sloth Pallas nasıl bir araya geldi? Ne kadardır birlikte müzik yapıyorsunuz?
Liseden başlayarak yaklaşık 10 yıldır çeşitli şekillerde beraber müzik yaptık. Okul grubunda gitar çalardik, sonra zamanla ikimiz de elektronik müziğe geçtik. Bir sure Eren Ileri’nin de (Kolonel Blip) dahil olduğu deneysel/emprovizasyon triomuzla da çalıştıktan sonra bir konserde beraber kendi beatlerimizi çaldık. Sonrasında duo olarak bir EP çıkarmaya  karar verdik. Birkaç yıldır da bunu yapıyoruz.

Albümün hazırlık süreci nerede ve nasıl bir atmosferde geçti? 
Vokal kayıtları ve remiksler dışında albüme dair her şey Viyana’da gerçekleşt. Sonuçta yakın arkadaş olduğumuz için birbirimizin evlerinde bolca vakit geçiriyoruz ve müzik yapıyoruz. Parçaların başlangıcı genelde evde alışık olduğumuz bir atmosferde oldu. Eskizler oturduktan sonra ELAK stüdyosunda (Üniversitenin elektroakustik bölümü) çalışmaya devam ettik. Oradaki ekipmanlardan, synthlerden faydalandık. Viyana’nın sakinliği, huzuru ve bizim de acelemizin olmayışı bu süreci keyifli, eğlenceli bir hale getirdi.

İleri Fantezi'de yer alan şarkılar ne kadarlık bir zaman diliminde ortaya çıktı? 
Yaklaşık iki yil sürdü. Bazı parçalara başladık, sonra kenarda beklediler. Sonra tekrar yapıldılar. Arada ayrı ayrı çalışmalarımıza devam ettik. Vakit buldukça biraraya gelip her çey içimize sinene kadar devam ettik. Acele etmedik.

Şarkılarınız tınısal olarak elektronik müziğin çeşitli alt dallarından izler taşıyor. Peki ya siz müziğinizi hiç dinlememiş birisine kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız? 
Ileri Fantezi adı zaten bu tanımlama çabasından çıktı. Çok da bir tanımı yok. İçinde bol bol synthler olan, hiphop’tan ve fantezi müziğinden esinlenen bir müzik diye tanımlamaya çalışabiliriz belki.

Image

Image

İleri Fantezi'den ilk klip Eren İleri ve Ece Anis'in yapımıyla Tangül için çekildi. Renk seçimleri ve ilerleyişiyle fazlasıyla ilgi çekici bir çalışma. Söz konusu klip fikri kimden çıktı? 
Hepimiz oturup klip için fikir ararken o günlerde internette gördüğümüz mercury(II) thiocyanate videosu çok ilgimizi çekmişti. Ancak sağlığa zararlı olacağı için başka deneylere bakmaya başladık. Eren pek çok deneyi araştırdıktan sonra uygun bulduğu bir deneyde (Elephant Toothpaste) kendini geliştirdi. Oturduğu apartmanın avlusunda deneme patlamalar yaptık, etrafı renkli köpüklere boğduk. İşin kimya kısmında da ustalaşınca, Ece Viyana’nın altını üstüne getirip bu naturmort setin oluşmasını sağladı. Eren İleri’nin yönetmenliğinde bronz enginar, patlayan şampanya, köpükler altında kalan kaplan ve gerisi bildiğiniz gibi.


Albümden başka kliplerde izleyecek miyiz? 
Belki bir sürpriz gelebilir.


Albümde lara di lara, Stormtrap Asifeh gibi isimlerin de katılımıyla yaratılan özgün bir atmosfer var. Bu isimlerle çalışmaya nasıl karar verdiniz? lara di lara ve Stormtrap Asifeh katılımcısı oldukları şarkılara hangi aşamada dahil oldu? 
Levni: Bu iki soruya tek bir cevap verelim. Öncelikle ikisi de uzun yıllardır arkadaşımız ve aktif olarak birlikte çalıştığımız isimler. Benim Lara di lara ile yakın gelecekte daha da aktif olacak olan Alike Places isimli bir duo projem var. Stormtrap Asifeh ile de 2011’de Viyana’da tanıştık, sonrasında beraberce Iradeh EP’yi hazirladik, Avrupa’nın pek çok kentinde konserler verdik. Birlikte müzik yapmayı gerçekten çok seviyoruz ve doğal olarak ikisinin de İleri Fantezi’de yer almalarını istedik. Parçalar bitmeye yakınken dahil oldular, biz de daha sonra düzenlemelerini yaptık.

Bunların yanısıra Sotu the Traveller ve Fulgeance tarafından yapılan remiksler de harikulade. Remiksler için If I Knew  şarkısını seçmenizin sebebi nedir? 
Remiks için parça seçimini tamamen onlara bıraktık. Bütün albümü dinleyip tesadüfen ikisi de “If I Knew”u seçti. Çok sevdiğimiz bu iki prodüktörün aynı parçaya bu kadar farklı yorumlar getirmesi hoşumuza gitti. 


Image

Image

Image

Albüm kapağınızda farklı renklerden ama genel olarak birtakım düzensiz bozunmaları andıran görseller var. Ayrıca plak kapakları için de özel bir çalışma yaptınız. Bize biraz kapakların hazırlanış sürecini anlatır mısınız? 
Sloth Pallas: İlk albüm olduğu ve plaklar sınırlı sayıda basılacağı için kapaklarda özel bir çalışma olsun istedik. Levni’nin babasi Kemal Seyhan, işlerini çok beğendiğimiz bir ressam. Kapakların hepsi onun tarafından tahta baskı ve serigrafi yöntemleriyle tek tek üretildiler. Bu nedenle 300 plağın her biri farklı bir kapağa sahip. İleri Fantezi logosu ise bir Bora Başkan işi. Kemal Seyhan baskıları hazırladıktan sonra, kapakları kendimiz kestik, katladık, plakları yerleştirip, stickerları yapıştırdık. Her biri el emeği göz nuru yani. Sonuçta insanlar plağı satın aldıklarında müziğin yanında çok güzel bir kağıt işe de sahip olacaklar. Bu yüzden bizim için her yönüyle çok özel bir ürün oldu.

Tektosag yerli sahnenin en önemli oluşumlarından biri. Ve bu ailenin yayınladığı ilk plak sizin albümünüz oldu. 
Evet, gurur verici.

Tektosag'la çalışmak sizin için nasıl bir deneyim oldu? 
Harika bir deneyim oldu. Arkadaşlarımız oldukları için de bazı engelleri beraber aşmak çok daha kolay oldu. Süper bir ekip!


Türkiye'nin elektronik sahnesinde son yıllarda epey bir hareketlilik olduğu ortada. Geride bıraktığımız aylarda da birçok bağımsız müzisyenin albümleri yerli ve yabancı oluşumlardan yayınlandı. Sizin son dönemde buradan çıkan üretimler arasında favorileriniz hangileri?
El Mahdy Jr., Iskeletor, Ethnique Punch, Da Poet, Gantz, Grup Ses Beats, 2/5BZ favorilerimiz.


Albümün sonrasında sizi İstanbul'da daha fazla görebilecek miyiz?
Sloth Pallas:  Evet, umariz gorusuruz.
Levni: Daha fazla konser olur umarim. 

Son olarak, ileriye yönelik ne gibi projeleriniz var? 

Şimdilik bir süre yollarımıza ayrı devam edip belki ileride Daha İleri Fantezi yapmaya karar verebiliriz.

ÖNCEKİ Surf ve rock’n’roll’un İspanya’ya göçü! SONRAKİ Şarkı şarkı Ağaçkakan ve Fernweh RX albümü
Bu yazıyı paylaş