Kariyeri hakkında 15 şeyle: Kristen Wiig

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Kariyeri hakkında 15 şeyle: Kristen Wiig

Yazı: Tuba Altuntaş
ÖNCEKİ “Into the Forest” üzerine: Patricia Rozema SONRAKİ Bir sinema üretimi olarak film göstermek: Fol Sinema

Geçtiğimiz !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde The Diary of a Teenage Girl ve Nasty Baby filmlerinde karşımıza çıkan, Amerikan bağımsız sineması ve ana akım komedilerin yıldız isimlerinden birine dönüşen Kristen Wiig’e yakından bakalım.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Yaklaşık 10 yıl boyunca oyuncu kadrosunda yer aldığı Saturday Night Live ile Amerikan televizyonlarının en komik yıldızlarından birine dönüşen ve başta Emmy olmak üzere çok sayıda adaylık kazanan Kristen Wiig, kendinden önce yine SNL’den çıkarak yıldızlaşan Tina Fey ve Amy Poehler gibi isimlerin aksine, şansını televizyon dizilerinde kullanmaktansa Amerikan bağımsız sinemasına meyletmeyi seçti ve her yıl birkaç filmle birden karşımıza çıkıyor. Oyunculuğunun yanı sıra senarist, yapımcı ve seslendirme sanatçısı olarak da işler üretmeye devam eden Wiig’i ve ilham verici kariyerini sizler için 15 maddede topladık.                                    

1. Üniversitede katıldığı oyunculuk derslerinde aşırı utangaç tavırları yüzünden pek varlık gösteremeyen Wiig, hocaları tarafından grafik tasarıma yönlendirildi. Okul bittikten sonra bir plastik cerrahi kliniğinde insanların estetik ameliyat sonrası nasıl görüneceğini tasarlayan bir tasarımcı olarak çalıştı. Bir gün aynaya bakıp “Ben aslında oyuncu olmak istiyorum” dedi ve hayallerinin peşinden giderek Los Angeles’a taşındı.

2. Los Angeles'ta Wiig, Groundlings adlı bir doğaçlama komedi grubuna katıldı. Grubun efsane üyeleri arasında Phil Hartman, Will Ferrell, Maya Rudolph, ve Conan O'Brien vardı.

3. 2005’te Saturday Night Live ekibine katılmasıyla tüm hayatı değişti. Amy Poehler’ın 2008’de SNL’den ayrılması üzerine Wiig programın kıdemli kadın oyuncusu kontenjanından ana ekibin bir parçası oldu ve burada özellikle de taklit yeteneğiyle oldukça dikkat çekti. Drew Barrymore, Judy Garland, Maggie Smith, Björk, Jessica Simpson, Felicity Huffman, Katharine Hepburn, Jennifer Tilly, Megan Mullally, Lana Del Rey ve Jamie Lee Curtis gibi yıldızlar, onun unutulmaz taklitlerinden sadece birkaçı.

4. Saturday Night Live’da taklitleriyle olduğu kadar canlandırdığı karakterlerle de hafızalara kazınan Wiig’in en popüler skeç karakterleri, süpermarket kasa görevlisi Target Lady, seksi ve histerik iş yeri çalışanı Penelope, uslanmaz bir ilkokul öğrencisi Gilly, sabah kuşağı program sunucusu Kathie Lee Gifford, bebek elleriyle kahkaha komasına sokan Doorese ve Amerika’nın Ayşe Özgün’ü Suze Orman’dı... Saturday Night Live’daki üstün performansıyla 2009’dan 2012’ye kadar her yıl Emmy adayı olsa da bir kez bile ödülü evine götürememiş olması hayretle karşılandı.

5. Sinemada 2011’e kadar bolca iş yapan çok sayıda komedi filminde birçok kez yan karakterde gördüğümüz Wiig’in ilk başrolü Bridesmaids’deki Annie karakteri oldu. Wiig filmin hem Oscar adaylığı kazanan senaryosunu kaleme aldı, hem de gişede harika bir iş çıkaran filmin yapımcılarından da biriydi.

6. Kristen Wiig, Hateship Loveship (2013) filminde komedi dışında ilk kez drama oyunculuğuyla beyazperdede boy gösterdi. Guy Pearce’la başrolü paylaşan Wiig filmde, 40’ına yaklaşmış bir bakıcı olarak yıllarca aynı evde yaşayan, evin hanımının ölümüyle hayatı tamamen değişen Johanna karakterini canlandırıyor ve neredeyse film boyunca hiç gülmeden tek bir yüz ifadesiyle oynuyordu. Bir sonraki yıl bir başka Amerikan bağımsızı Welcome to Me’de cüretkâr ve etkileyici bir dram performansıyla karşımıza çıktı.

7. Ben Stiller’ın yönetmenlik koltuğuna oturduğu ve başrolünde yer aldığı The Secret Life of Walter Mitty (2013) filminin ana karakterlerinden Cheryl’i canlandıran Wiig, bu filmde bir çocuk annesi dul bir dergi çalışanı olarak karşımıza çıktı ve film hatırı sayılır bir gişe başarısı elde etti. Wiig, bu sıralar Amerika’da gösterime girmiş olan Stiller’ın efsane Zoolander’ının devam filminde de tamamen botoks ve plastik cerrahi ürünü bir karakteri, yüzü tanınmayacak şekilde canlandırıyor.

Image

8. SNL’den bu yana ünlü komedi oyuncusu Will Ferrell’la pek çok projede yer alan Wiig, son olarak Anchorman 2’de oldukça eğlenceli bir karakter olan Chani Lastnamé’le boy gösterdi. Akli melekeleri yerinde olmayan bir kadını canlandıran Wiig, filmde aynı akıl seviyesindeki Brick Tamland’la (Steve Carell) mükemmel bir çift oldu.

9. Yer aldığı film projeleri sürerken çok sayıda diziye de konuk oyuncu olarak katılan Wiig, Saturday Night Live sonrasında Amerika’nın en çok izlenen dizilerinden 30 Rock başta olmak üzere HBO komedisi Bored to Death, animasyon dizisi Ugly Americans, SNL’den arkadaşı Fred Armisen’ın dizisi Portlandia gibi çok sayıda diziye konuk oldu. The Spoils of Babylon, The Spoils Before Dying, Wet Hot American Summer gibi mini dizilerle Arrested Development’ın yıllar sonra dönen dördüncü sezonunda da tüm bir sezon yer aldı.

10. Prömiyerini Sundance’te yapan The Diary of a Teenage Girl filmindeki başarılı performansıyla Wiig’in Oscar adayı olma ihtimali konuşulurken filmin ABD’de gösterime girmesinin ardından konusu itibariyle izleyici tarafından oldukça sert eleştirilere maruz kalınca bu ihtimal ortadan kalktı. Bir genç kızın ilk cinsel deneyiminden başlayarak olgunlaşma dönemini konu alan film pedofili ve cinsel istismar gibi mayınlı bölgelerde dolaştığı gerekçesiyle tepki çekse de katıldığı festivallerde oldukça iyi övgüler de kazandı.

11. Geçtiğimiz yılki Berlin Film Festivali’nde Teddy ödülü kazanan Nasty Baby (2015) filmindeki oyunculuğuyla başarısını bir kez daha kanıtladı. Bu yıl !f’in Gökkuşağı bölümünde yer alan filmde Wiig, çocuk sahibi olmak isteyen ama sevgilisi olmadığı için en yakın arkadaşında çocuk yapmaya çalışan Polly’yi canlandırıyor.

12. Prömiyerini geçtiğimiz Toronto Film Festivali’nde gerçekleştiren ve yedi dalda Oscar adayı olan The Martian’da ilk kez bir bilimkurgu filmin kadrosunda yer alan Wiig, NASA’da çalışan bir bilim kadınını canlandırdığı bu filmde bile komik bir performans sergilemeyi başardı.

13. Kendine ciddi bir hayran kitlesi yaratan 80'li yılların ikonik filmlerinden Ghostbusters'ın yeni filminde yer alan Wiig, Erin Gilbert karakteriyle karşımıza çıkacak. Filmin orijinalindeki ana karakterlerin tamamen değişerek sadece kadınlardan oluştuğu bu yeni versiyonuyla 2016’nın temmuz ayında gösterime girmesi bekleniyor.

14. Wiig, Ağustos 2015’te gösterime girmesi planlanan fakat yapım şirketinin yaşadığı mali sorunlar yüzünden Eylül 2016’ya ertelenen Masterminds adlı komedi filminin yıldızları arasında. Filmde ayrıca Zach Galifianakis, Owen Wilson ve Jason Sudeikis yer alıyor.

15. Wiig, oyunculukta olduğu kadar seslendirme alanında da başarısını kanıtlayan bir oyuncu. How to Train Your Dragon adlı animasyon filminde sesiyle Ruffnut karakterine can veren Wiig, 2018’de izleme fırsatı bulacağımız serinin üçüncü filminde de yer alacak. Despicable Me filminde Miss Hattie, Despicable Me 2 filminde Lucy Wilde karakterini seslendiren Wiig ayrıca Sponge Bob Squarte Pants, Looney Tunes ve Simpsons gibi efsane çizgi dizilere de ses verdi.

Image

 

 

ÖNCEKİ “Into the Forest” üzerine: Patricia Rozema SONRAKİ Bir sinema üretimi olarak film göstermek: Fol Sinema
Bu yazıyı paylaş