“Fırtınayt” öncesinde, çizgi hikâyesiyle: Büyük Ev Ablukada

Bu yazıyı paylaş
İçerik

“Fırtınayt” öncesinde, çizgi hikâyesiyle: Büyük Ev Ablukada

Hazırlayan: Cem Kayıran, İllüstrasyon: Sadi Güran
ÖNCEKİ A’dan Z’ye: David Bowie SONRAKİ Bir Austin kahramanı: Thor Harris

19 Mart günü tanışacağımız yeni Büyük Ev Ablukada şekli öncesinde, grubun heyecan verici hikâyesini hatırlıyoruz.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Farklı “şekilleriyle” verdiği konserleri, dillere dolanan şarkıları ve kendine has üslubuyla kısa sürede bir müzik grubundan çok daha fazlası haline gelen ve sonrasında birçok genç gruba ilham olan Büyük Ev Ablukada, yeni şeklini bu ay ilk kez dinleyicilerinin huzuruna çıkarmaya hazırlanıyor. Fırtınayt isimli bol miktarda sürpriz taşıyan yeni halleriyle 19 Mart’ta Volkswagen Arena sahnesinde olacak Büyük Ev Ablukada’nın 2005 yılında Kumarbazın Seçimi oyunuyla başlayan yolculuğuna bir kez daha göz atmak için daha doğru bir zaman olamazdı.    

                                                          

Heyecan verici yolculuğunda yeni bir sayfa açmaya hazırlanan Büyük Ev Ablukada’nın hikâyesini Sadi Güran’ın çizimleri eşliğinde hatırlıyoruz.

*Hikâyemiz, ana karakterlerimizden ikisinin 2005 yılında bir tiyatro oyunu sayesinde tanışmasıyla başlıyor. Canavar Banavar ve Afordisman Salihins, Kent Oyuncuları’nın 2005 yılında sahnelediği Kumarbazın Seçimi oyunuyla ilk kez bir araya geliyor. Oyunda oynayan Canavar Banavar, oyunun ışıklarının tasarımının yapılmaya başladığı gün Afordisman Salihins’le tanışıyor. Afordisman Salihins’in giydiği Sonic Youth tişörtüyle açılan muhabbet, sonraki yıllarda Büyük Ev Ablukada’ya dönüşecek bir arkadaşlığın başlangıcı oluyor.

Image

*Cihangir’deki bir evin odası, grubun üyelerinin müziklerini birbirleriyle paylaşmaya başladığı ilk yer. Firuzağa Kahvesi’nin yakınlarındaki Cihan Apratmanı’nda beşinci kat. Evin tuvaletinde, gruba ismini veren şiirin de yer aldığı bir Turgut Uyar kitabı duruyor: Büyük Saat. İlk olarak Canavar Banavar, “En Çirkini Güzellerin” şarkısını çalıyor. Sonrasında birlikte müzik yapmak, beş yıl sonra bir konser vermek gibi kararlar alınıyor.

Image

*2008 yılı, Myspace’in son zamanları. “Olanla Olunmaz” isimli ilk Büyük Ev Ablukada şarkısı, artık aynı evlerin odalarından çıkan ilk şarkı oluyor. Grubun internette servis ettiği ilk şarkının ardından Afordisman ve Canavar Banavar, bu kez Krek’in Bayrak isimli oyununda bir araya geliyorlar. Oyunda rol alan bir başka isim olan Okan Yalabık’ın evine gidiliyor ve burada da “Bil” ve “En Güzel Yerinde Evin” parçaları kaydediliyor.

Image

*Büyük Ev Ablukada’nın ilk konseri, seneler boyunca her ay özel performanslarına ev sahipliği yapacak olan Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nda gerçekleşiyor. Grubun Myspace üzerinden oluşturmaya başladığı mail listesinde kayıtlı 150 kişinin davet edildiği konser izinsiz olarak düzenlendiği için mekânı polisler basıyor. Konseri izleyenler arasında yer alan Cem Yılmaz’ın polisleri içeride klip çekildiğine ikna etmesinin ardından konser kaldığı yerden devam ediyor.

Image

*Sonraki süreçte verdiği Ah Şuram Ağrıyo, Aile Tansiyonu gibi konserleriyle ve internette yer alan kayıtlarıyla Büyük Ev Ablukada yerli sahnenin en heyecan verici gruplarından biri haline geliyor. Grup, henüz albüm yayınlamadan tüm biletleri satılmış birçok konser veriyor. 2011 yılında Almanya’da bir turne yapan grup, turnedeki tüm konserlerin iki kişilik formata göre ayarlandığını yola çıkarken öğreniyor. Galvaniz Gelbiraz havaalanından geri dönerken, Canavar Banavar ve Afordisman Salihins, Almanya’nın yolunu tutuyor. Ayrıca bahsi geçmişken, Galvaniz’in grubun “Çıldırmıcam” şarkısını yazma hikâyesi de epey ilginç. “Bir şey eksik, içki mi mantı mı?” sorusunu sorup eline gitarı alan Galvaniz, bir anda bu şarkıyı yazıveriyor.

Image

*Yıllar öncesinden Eskişehir’den tanışan Bas Bariton, Bentek Sizhepiniz ve Gelicem Nerdesin’le birlikte ekibin elektrikli şekli de zaman içerisinde oluşuyor. Canavar Banavar ve Bentek Sizhepiniz, henüz 16 yaşlarında arkadaşlarının kimlikleriyle barlarda cover çalan 3 Korner 1 Penaltı ve kendi bestelerini çaldıkları 365 Günde 24 Saat gruplarında birlikte çalışıyorlar. Bu gruplar, uzun isimlerin de öncüsü oluyor. Galvaniz ve Canavar, Eskişehir’de bir süre Bas Bariton’la; Gelicem Nerdesin ve Canavar, da ilk gelişlerinde İstanbul’da aynı evi paylaşıyor. Gelicem Nerdesin’in diğer grubu Ayyuka’nın ismi de Canavar’dan çıkıyor. Ardından Büyük Ev Ablukada ekibi kendi üretimlerini, provalarını, kayıtlarını rahatlıkla yapabilecekleri bir yere taşınıyor: Tophane Rıhtım Stüdyosu. Alt katında Külah ismiyle konserler düzenledikleri mekân, iki sene Canavar’ın evi de oluyor. Grubun henüz Karaköy’de kafe ve grafitiler önünde selfi çeken insanların istilası başlamadan taşındığı Tophane Rıhtım Stüdyosu, çeşitli canlı performans videolarının da çekildiği, grubun vaktinin büyük kısmını geçirdiği bir yer haline geliyor.

Image

*Büyük Ev Ablukada yolculuğunun en unutulmaz konserlerinden birine, kıyametin kopacağı iddia edilen 21 Aralık 2012 gecesinde Maslak Arena ev sahipliği yapıyor. Grubun ilk albümü Full Faça’yı da tanıtmak adına gerçekleşen Dünya’nın Son Konseri, büyüleyici bir atmosfer ve hep bir ağızdan söylenen parçalarla hafızalarda yer ediyor.

Image

*“Kendi albümümüzü kendimiz basalım” diyen Büyük Ev Ablukada, bir plak şirketi kurmaya karar veriyor. İlk başlarda grup ismi olarak düşünülen “Olmadı Kaçarız” da bu şirketin ismi oluyor. Büyük Ev Ablukada’nın 11 şarkıdan oluşan ilk albümü Full Façanın plak ve CD formatında yayınlandığı şirketten sonraki dönemlerde Gaye Su Akyol ve Can Güngör’ün albümleri de çıkıyor.

Image

*13 Nisan 2013 günü, pek yakında çok daha büyük çaplı bir kalabalığı ağırlayacak Gezi Parkı’nda 1. Taksim Gezi Parkı Festivali düzenleniyor. Ayağa kalkma motivasyonuyla sesini yükseltmek için bir araya gelen gruplar arasında Bulutsuzluk Özlemi, Yasemin Mori, Sattas ve nicesiyle birlikte Büyük Ev Ablukada da yer alıyor.

Image

*Sonraki yıllarda konserler ve çeşitli sürprizlerle dinleyicilerinin karşısına çıkan Büyük Ev Ablukada, en büyük sürprizini 2016’nın ilk günlerinde yapıyor. Grubun Fırtınayt isimli “yeni şekli”, “Hayaletler” isimli single’la karşımıza çıkıyor. Bugüne kadar duyduğumuz şarkılarına nazaran daha fazla parti hissi ve elektronik öğeler taşıyan yeni Büyük Ev Ablukada şekli, ilk olarak 19 Mart’ta Volkswagen Arena’da görücüye çıkıyor. Grubun yaza doğru yayınlanacak yeni albümünden şarkıları ilk kez çalacağı konser, Büyük Ev Ablukada hikâyesinde yepyeni ve heyecan verici bir sayfa açacak gibi gözüküyor.

Image

Krek’in prodüktörü Nisan Ceren Göknel, Büyük Ev Ablukada’nın nasıl bir olay olduğunu anlatıyor:

Henüz daha Büyük Ev Ablukada bile yoktu belki, Bartu ve Cem, Cihangir'de bir evde “En Çirkini Güzelleri”ni yapıverdiler bir gece, uzun süre iPod'umda onu dinlediğimi hatırlıyorum. Sonra bu şeytan tüylü, komik, otantik, yüksek, çekici parçalar ve hissiyat acayip bir şeye dönüştü. İnsanlar, âdeta Büyük Ev Ablukada jargonuyla konuşmaya başladı. Krek'te akustik Aile Tansiyonu konserleri ve Full Faça; tabii Dünya’nın Son Konseri’nin yeri ayrıdır. Tüm üyeleri ayrı ayrı nevi şahsına münhasır, yetenekli ve nefis insanlardır. Büyük Ev Ablukada epey enteresan bir olaydır ve sözlerinde dev bir evren saklıdır.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

*Bubituzak ve Gaye Su Akyol gitaristi Ali Güçlü Şimşek, Büyük Ev Ablukada’nın peşine nasıl düştüğünü anlatıyor:

Gezi'nin ilk haftası. Bir akşam parktan eve dönebilmek için Gaye Su'yla araç kovalıyorduk. Taksim Meydanı malum savaş yeri, biz lala gibi taksi-dolmuş falan sağa sola koşuştururken emin adımlarla yürüyen Cembir'le karşılaştık. O ana kadar pek de samimi olmadığımız Cembir'in piyango teklifiyle kendimizi Halil ağbinin taksisinde bulduk. Yolda temeller kazıldı, köprüler kuruldu. O gün bugündür peşlerindeyim.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

*Gaye Su Akyol, Büyük Ev Ablukada deyince aklına ilk gelen anları anlatıyor:

bea deyince aklıma anıdan çok anlar geliyor. Tophane'de stüdyoda sabahladığımız geceler, partiler, Uskumruköy, Bartu'nun pikabında gsa plağını ilk dinlediğimiz an, Cembir'le az öz muhabbetler, lansman konserinin Soma sebebiyle ertelenmesi ve Bartu'nun bunu bir süre önce rüyasında görmesi, Gülin'in "Develerle Yaşıyorum" videosu için yaptığı muazzam gezegenler, roketler, Karaköy'de stüdyoda bir anda gelişen müzikler, sessizce oturduğumuz, yalnızca çay kaşığı seslerinin çınladığı anlar, Alican'ın “Yıllar Yılan” ve “Cehennem Meyhanesi”ne sabahlara kadar davul çaldığı gece, Mert'le “Fear Of The Dark” söylememiz, Sülo'yla, Utku'yla çay içip muhabbet etmelerimiz. Nefis hisler var.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

*Gazeteci ve yazar Yiğit Karaahmet, yeni Büyük Ev Ablukada albümüyle ilgili hislerini anlatıyor:

Büyük Ev Ablukada’yı o korkunç Ahmet Kaya cover’ıyla tanıdım. Rahmetliyi mezarında ters döndüren albümde, Niran Ünsal’la birlikte üstlerine düşen vazifeyi layıkıyla gerçekleştirmişlerdi. Onlar için sonraki temennim ise nazik kulaklarım herhangi bir şarkılarına temas etmeden bu dünyadan göçüp gitmekti. Ta ki geçen seneki bu dans albümünün ilk denemesinin yapıldığı Güzel Bir Gün Festivali’ne kadar... Festivalin benim için en üzücü şeyi, bunların da çıkacak ve benim de dinlemek zorunda kalacak olmamdı. Sonra sahne aldılar... Ve ne yalan söyleyeyim, iyilerdi. Hatta festivalin en iyisiydi. Ama hayattaki duruşum gereği bunu söylemedim. “Kalabrese çok iyiydi siz de fena değildiniz” deyip geçtim. Sonra bir kere daha aynı yerde dinleyecektik. O gün için de heyecanlıydım ama grup o kadar cenabet ki 70 yıldır dünyayı turlayan Mulatu Astatke’yi ülkemize sokmamayı başardılar. Vokalist kızları da yanıma çekerek bu grubun Yoko Ono’su olmayı hayal ediyorum. Ama neyse ki Yoko Ono olmama gerek kalmadı. Çünkü yeni dans albümlerinin çıkış parçasıyla bence kendilerini imha ettiler. Yani ne bileyim... Bu dans mı şimdi? Bunu mu çaldınız o gün? Tatlım bence bunlar dansı biraz yanlış anlamışlar. Açık hava ve izleyici desteği olmadan bir albümle bunu tutturmaya çalışmak... Bilmiyorum... Biraz Gülse Birsel dizileri yapıp, Seinfeld iddiasında olmak gibi. Canlı performanslarını izlemek için de bir kere daha gider miyim? Eğer şoför kapıdan alacaksa, kuliste sınırsız viski olacaksa, sonrasında bir after party verilecekse, kulis ve after party’yi karıları, çocukları ve “long term relationship”leriyle doldurmayacaklarsa, dinleyici ve performans çok iddialıysa gitmeyi düşünebilirim. Yoksa kalkıp Maslak’a falan gidemem. Sonra zaten Çıplak Yataklar Kumpanyası gibi düşük bir yerde çıkarlar mutlaka. İşim olmazsa gidip, orada Yasemin Mori gibi maaaarjinal tiplerle belki o zaman izlerim.

Büyük Ev Ablukada’nın “dans” albümüyle ilgili hislerim tam olarak budur.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

*Duman grubunun basçısı Ari Barokas, Büyük Ev Ablukada’yla geçirdiği günleri bir mâniyle anlatıyor:

O şekil de olur
Bu şekil de
Ev de olur
Sokak da
Bazen düşünür yazarız
Belki biraz çalarız
Olmadı kaçarız

 

ÖNCEKİ Fred Perry SONRAKİ Bir Austin kahramanı: Thor Harris
Bu yazıyı paylaş