İstanbul’da kolektif müziğin beş noktası

Bu yazıyı paylaş
İçerik

İstanbul’da kolektif müziğin beş noktası

Yazı: Cem Kayıran – İllüstrasyon: Selin Çınar
ÖNCEKİ Şarkı şarkı Gaye Su Akyol ve Develerle Yaşıyorum albümü SONRAKİ Avant Art Festivali 2014

Sunduğu olanaklar ve samimî ortamlarıyla İstanbul’da bağımsız müzik peşinde koşanların en temel ihtiyacını, bir arada olmayı sağlayan beş sıradışı “stüdyo”yu tanıyoruz. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

İstanbul’da geçtiğimiz yıllar içerisinde hayat bulan, müzisyenlerin ve grupların sıklıkla ziyaret ettiği, birbirinden farklı karaktere sahip stüdyolar var. Söz konusu yerlere ‘’stüdyo’’ demek belki de o noktalarda olan işleri sıradanlaştırıyor. Birazdan daha yakından tanıyacağımız bu yerlerde yalnızca müziğin iyi bir şekilde kaydedilmesi amaçlanmıyor. Buralarda müzikle uğraşan kişiler iletişim kuruyor, yeni arayışlar peşinden gidiyor ve en önemlisi bir arada oluyor.

Kimisi teknik ekipmanlarıyla, kimisi sağladığı samimî ortamla öne çıkan bu mekânlar, yıllardır dillere pelesenk olmuş, varlığından yokluğundan aslında kimsenin emin olamadığı bağımsız müzik sahnesini ayakta tutmak adına en önemli unsurlar. Gün geçtikçe sayısı artan bu mekânlardan bizim radarımıza takılan beş tanesini tanıyalım.

Image

Studio Bee
Moda’da müzikle ilgilenen hemen herkesin en az bir kez kapısından içeri girdiği Studio Bee, iki müzik bölümü mezunu tarafından işletiliyor. Müziği en eksiksiz şekilde kaydetmenin yanısıra, şarkıların oluşum süreçlerine de katkıda bulunma niyetinde olan Studio Bee ekibi şimdiye kadar Can Güngör, Künt, Kim Ki O, TSU!, Cem Özel ve daha nice ismin albüm kayıtlarına ev sahipliği yaptı.

Image

Hayyam Stüdyoları
Dolapdere’de terk edilmiş bir depoda hayat bulan Hayyam Stüdyoları, tam üç yılda hazırlandı. Teknik donanım olarak İstanbul’daki sayılı stüdyolardan biri olan Hayyam, sekiz metrelik tavan yüksekliği ve dört farklı kayıt odası imkânıyla ziyaretçilerine üst düzey bir kalite sunuyor. 123, Gevende, Konjo, Bilal Karaman gibi isimleri ağırlamasının yanısıra müzik üzerine konuşma ve panellerin de düzenlendiği Hayyam’ın kapıları herkese her zaman açık.

Image

Peyoteyp
İsminden de anlaşılacağı gibi, İstanbul’da bağımsız müziğin var olmasında rolü çok büyük olan Peyote’yle ilişkilendirebileceğimiz Peyoteyp, söz konusu mekânda sahne alan ve Peyote Müzik etiketiyle albüm yayınlamış birçok grubun uğrak mekânı. Prova, kayıt gibi imkânların yanısıra Nevizade’de, Peyote’nin tam karşısında konumlanmış olmasıyla da Peyoteyp, hızlı bir şekilde bağımsız sahnenin önemli parçalarından biri hâline geldi.

Image

Papazerik
Listenin belki de en yenisi ve genci olan Papazerik, Kızıltoprak’ta bir apartmanın otoparkındaki müştemilatta geçtiğimiz aylarda hayat buldu. Hâlâ değişim/gelişim evresinde olan Papazerik, ziyaretçilerine samimî ve rahat bir ortam sunmayı kendine görev bilmekte. OD, Nekizm, Pitohui gibi grupların provalarını yaptığı Papazerik’te, stüdyonun dışında da müzikle iç içe olmak mümkün.

Image

Tophane Rıhtım Stüdyosu
Son zamanların en heyecan verici oluşumu Olmadı Kaçarız’ın evi olarak tanımlayabileceğimiz Tophane Rıhtım Stüdyosu, hem konumu hem de teknik imkânlarıyla öne çıkıyor. Alt kattaki Kulüp Külah’ta konserler ve stüdyonun yer aldığı sokakta müzikli, yemeli, içmeli panayırlar düzenleniyor. Yakında dinleyeceğimiz birçok albümün kaydedildiği stüdyoda 123, Bubituzak, The Ringo Jets, Büyük Ev Ablukada gibi gruplar da seanslar yapıyor.

ÖNCEKİ Şarkı şarkı Gaye Su Akyol ve Develerle Yaşıyorum albümü SONRAKİ Avant Art Festivali 2014
Bu yazıyı paylaş