Arkadaşlar eşliğinde harika müzikler: Red Light Radio

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Arkadaşlar eşliğinde harika müzikler: Red Light Radio

Röp: Cem Kayıran
ÖNCEKİ Onların tahammülü yok!: Sleaford Mods SONRAKİ Yıkıcı değil yapıcı: “Kötülük Bizim İşimiz”
Moskova’da bir metal fabrikası ya da İtalya’da bir sahil, Red Light Radio ekibi için yer ve zaman çok fark etmiyor... Red Light Radio, İstanbul'dan ilk yayını yapmak üzere 12 Eylül'de Bant Mag. ve Cezayir'in konuğu oluyor!
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Amsterdam’ın ünlü Red Light District’inde gezerken gözünüzü camlarda gezdirirken bir anda hiç ummadığınız bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz. Bir DJ kabini, rengârenk posterler, muhtemelen güler yüzlü ve olduğu yerde hafif hafif sallanan bir DJ! Evet, Red Light Radio’nun önündesiniz! Avrupa’nın son yıllarda en üretken müzik oluşumlarından biri olan Red Light Radio, sıradışı bir konumu olmasının çok daha ötesinde, dinleyicilerine sunduğu leziz müziklerle ismini duyurdu. Zürih Uluslararası Radyo Festivali'nde En İyi Online Radyo ödülünü kazanmış olan Red Light Radio'da her gün çalan birçok konuk DJ ve müzisyen aracılığıyla apayrı türler duymak mümkün. 
 
Red Light Radio ekibi, İstanbul'dan ilk yayınını yapmak üzere 12 Eylül'de Bant Mag. ve Cezayir'in konuğu oluyor! Beyoğlu'ndaki Cezayir'in bahçesinde gün boyunca yerli müzik sahnesinden konuklar ağırlayacak ve Türkiye'nin müzik sahnesini mercek altına alacak olan ekip, akşam da yine yerli sahneden DJ ve prodüktörlerle birlikte kabinin başında yerini alacak!
 
12 Eylül'deki etkinliğin konukları ve detayları sizi aşağıda bekliyor... Şimdiyse, kuruluşundan bu yana beş yıl geçen ve her geçen gün dünyanın genelinde dinleyicilerini hızla arttıran Red Light Radio’nun hikâyesini ve yaptıklarını radyonun kurucularından Hugo van Heijningen ve Orpheu de Jong’dan dinliyoruz.
 
Günümüzün en aktif ve ilginç radyolarından biri olarak, modern müzik endüstrisinde kendi rolünüzü nasıl tanımlıyorsunuz?
Kendi medyanızı istediğiniz zaman istediğiniz yere götürebildiğiniz bu zamanlarda, internet radyosu tek kelimeyle mükemmel. Devasa arşivimiz, farklı zaman dilimlerinde yaşayan tüm dünyadan dinleyicilerimiz için kullanılması epey rahat bir platform sunmamızı sağlıyor. Modern müzik endüstrisindeki yerimiz, bir DJ kabini, internet bağlantısı ve günlük olarak ağırladığımız ilginç konuklarımızla dünyaya cazibeli müzikler sunmak. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanında özel radyo yayınları, partiler ve işbirlikleriyle yerel bir radyo istasyonu olmaktan çıkıyoruz.
 
10-15 yıl öncesine kadar radyo, belki de yeni müzikleri keşfetmek için en önemli araç konumundaydı. Ama internetle birlikte, dünya genelinde radyoların konseptleri değişti ve aynı zamanda genişledi. Bu anlamda Red Light Radio dinleyicilerine neler vaat ediyor?
Hem konuklarımız hem de düzenli DJ’lerimiz, belirli müzik türlerine özel ilgileri olan karakterler. Dinleyici kitlemiz tüm dünya, bu yüzden gerçekten niş yayınlar yerel olarak az ama kitlesel olarak çok fazla ilgi görebiliyor. Tabii ki Spotify, Youtube, Soundcloud, iTunes ve nicesi sayesinde yeni müzikleri keşfetmek daha kolay bir hâl aldı. Ama Red Light Radio kabinindeki harika müzik seçicileri sayesinde, yeni müziği işin gerçek uzmanları aracılığıyla keşfedebilirsiniz. Bu bence Youtube’da sağ sütunda çıkan öneriler listesinden çok daha mantıklı.
 
Image
 
Red Light Radio’nun ilk yayınının üzerinden beş yıl geçmiş. O dönem aklınızda canlanan radyo imajıyla bugün Red Light Radio’nun dönüştüğü şey arasında ne gibi farklılıklar gözlemliyorsunuz?
Radyoyu hayata geçirdiğimizde ilk fikrimiz üç ay boyunca Red Light District’teki çılgın lokasyonumuzda, arkadaşlarımızla birlikte harika müzikler çalmaktı. Beş yılın sonunda hâlâ burada olmak bile beklentilerimizin bir hayli ötesinde. Tüm dünyada dinleyicileri olan ciddi bir radyo istasyonuyuz ve dünyanın dört bir yanındaki en yetenekli ve harika insanlarla birlikte işe gidiyoruz. Bir yandan hâlâ arkadaşlarımızla birlikte harika müzikler çalabiliyor olduğumuz için de şanslıyız!
 
Dinleyiciler Red Light Radio’da deneysel tınılardan R&B’ye, dünya müziklerinden disko müziğine hemen her türü duyabiliyor. Yeni bir program ya da içeriği yayın akışınıza eklerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Her zaman belirli bir müzik türüyle takıntılı olan insanları arıyoruz. Belli bir müzik türü ya da akımıyla ineklik seviyesinde takıntılı olan herkes radyomuzda bir program yapmak için davetli. Bahsettiğin çeşitlilik bizim için çok önemli. Bizim için mükemmel bir gün akışı, 10 saatlik zaman diliminde metal, disko, hip hop, ambient, reggae, house, punk & wave programlarını barındırabilmek. Müziğin kalitesi düşmeden hemen her türü duyabilme gerçeğini çok seviyoruz.
 
Image
 
Amsterdam, Avrupa’nın en eğlenceli ve merkezî şehirlerinden biri. Sizin için Amsterdam’da olmanın ne gibi getirileri var?
Amsterdam’da sürekli bir şeyler oluyor ve her sanatçı belli aralıklarla şehrimize uğruyor. Bu da her hafta bir sürü uluslararası konuğumuz olabilmesi anlamına geliyor. Ayrıca radyonun bulunduğu yer olan Red Light District çok fazla insanın ziyaret ettiği bir yer. Bizim de bu sokakta, fahişelerin arasında bir camın arkasında yayın yapıyor olmamız, epey görünür olmamızı sağlıyor.
 
Bir dinleyici olarak, Red Light Radio’yla ilgili en heyecan verici şeylerden biri farklı ülkelerden, festivallerden ya da çeşitli müzelerden yaptığınız yayınlar. Sizin için en eğlenceli yayın deneyimi hangisiydi?
Bugüne kadar harika turlarımız oldu, bir tanesini seçmek çok zor. Moskova’dan yaptığımız yayın fazlasıyla özeldi, bir sürü harika insanla tanıştık ve nefis yerel müzikler dinledik. Çin’deki Shenzhen şehrinde eski bir metal fabrikasından yayın yapmıştık, o da çılgıncaydı! Her yıl 25 grup ve 30 DJ’i küçük stüdyomuzda dört gün boyunca ağırladığımız SXSW’ler de büyük bir keyif.
 
Image
 
Son dönemlerde Dekmantel ve Beaches Brew gibi Avrupa festivallerinde yer aldınız. Eğer hayalinizdeki müzik festivalini yapabilme şansınız olsaydı, festivalin baş konukları hangi grup ya da müzisyenler olurdu?
Sadece pahalı isimler ve ölü müzisyenler tabii ki! NWA, Kraftwerk, Cramps, Talking Heads, Ramones, Nirvana, Neu!, Stooges, Fela Kuti ve San Proper & Traxx’ı bir arada izleyebilmek için biletlerimi nereden almalıyım?
 
Red Light Radio’nun sürekli epey meşgul bir takvimi var. Radyoda kaç kişi çalışıyor ve görevleri nasıl bölüşüyorsunuz?
Red Light Radio’nun arkasındaki ekip şu an yedi kişi. Ama bize yardım eden ve bizi destekleyen çok fazla insan var. Red Light Radio kesinlikte toplumsal bir çabayla ortaya çıktı ve herkes en iyi olduğu şeyi yapıyor.
 
Geri dönüp baktığınızda Red Light Radio olarak başardığınız en zor şeyin ne olduğunu söylersiniz?
Her şey çok doğal şekilde gelişti ama kesinlikle sıkı çalışmadığımızı söyleyemem. Red Light Radio’nun içinde olduğu, iki plak dükkânı, iki kayıt stüdyosu, fotoğraf stüdyosu ve ofis alanlarının olduğu binayı oluştururken epey çaba sarfettik.
 
12 Eylül’deki etkinliğimizde Türkiye’nin geçmişi ve bugününden birçok farklı müzik dinleyeceksiniz. Sizin Türkiye müzik sahnesinden favorileriniz var mı? 
Türkiye’nin müzik sahnesinin devasa olduğunu biliyorum ama bizim bildiğimiz kısmı yalnızca ufak bir bölümü. Barış K.’nın yayınladıkları (“İnsanlar” şarkısı Red Light Radio’nun favorilerinden) ve 60’lar ve 70’lerden yapılan yeniden basımlar sayesinde Ersen, Selda, Barış Manço, Derdiyoklar, Bunalım, Erkin Koray, Şenay ve Mustafa Özkent gibi isimleri biliyoruz. Daha fazlasıyla tanışmak için de sabırsızlanıyoruz!
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
BANT MAG. ve CEZAYİR SUNAR
RED LIGHT RADIO MEETS TURKISH JAMS 
 
Canlı radyo yayını: 15:00 - 21:00
Konser: 21:00
DJ set: 22:30
Etkinlikler ücretsizdir!
 
*Red Light Radio, Cezayir’in tam anlamıyla şehirden bir kaçış imkanı sunan nefis bahçesinde kurduğu kabinden canlı yayınına saat 15:00'da başlıyor olacak.
*Alternatif müzik dünyasından sevdiğimiz isimler kabinde konukları olacak ve yarım saatlik programlarla radyonun yayınını üstlenecek ve kendi kayıtlarından biriyle birlikte kendilerine ilham vermiş ya da dinlemekten keyif aldıkları yerli parçaları çalacak.

*Sizler de bu saatlerde Tamirane ekibi tarafından devralınan ve yenilenen Cezayir’in bahçesine gelip, gün boyu, hem ekmek arası yemeklerin ve kokteyllerin keyfini çıkarıp programı canlı izleyebilir, dinleyebilir ve müziğin keyfini çıkartabilirsiniz.

*15:00 – 21:00 arası gerçekleşen yayınlar ise redlightradio.net adresi üzerinden, dünyanın internet çeken herhangi bir yerinden canlı dinlenebiliyor olacak. Daha sonrasında da radyonun arşivinden her daim ulaşılabilir olacak.

*Söz konusu yayınların ardından sıra bu kez de canlı müziğe gelecek! Saat 21:00’de Can Güngör ve ekibi, akustik konserleriyle Cezayir’in bahçesinde olacak!
*Akşam ise tempo yükseliyor ve Red Light Radio ekibi, Grup Ses Beats, Deform-E ve başka DJ set’lerle Cezayir’in iç mekanında etkinlik bir partiye dönüşüyor olacak.
*Red Light Radio ile bir cumartesi günü buluşması, hem yerli müzik sahnesinin yabancı müzik severler tarafından keşfi için önemli bir misyon taşıyor hem de bizim için yeni sezonun ilk etkinliği olarak,
sizlerle bir araya gelmek için güzel bir fırsat veriyor.

*İşin bir diğer güzel tarafı ise gün boyu gerçekleşecek etkinliklerin ücretsiz olacak olması. Kısacası dostlarınızı ve iyi hislerinizi kapın gelin! 
 
Image
 
 
 

 

ÖNCEKİ Onların tahammülü yok!: Sleaford Mods SONRAKİ Yıkıcı değil yapıcı: “Kötülük Bizim İşimiz”
Bu yazıyı paylaş