Air Max Günü şerefine: Paris Running Club & Nike Air Quarters buluşması

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Air Max Günü şerefine: Paris Running Club & Nike Air Quarters buluşması

ÖNCEKİ Gezegenin “öteki” suratları: “İnsan Dışı” SONRAKİ A’dan Z’ye: Can

Nike Air Max Günü, İstanbul’da başta Paris Running Club üyeleri olmak üzere birçok yaratıcı ismin yer aldığı ve Bünyamin Aydın’ın küratörlüğünde gerçekleşen etkinlikle kutlandı. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da da Nike Air Max Günü nefis bir etkinlikle kutlandı. 25 Mart’ta, Paris Running Club üyelerinin de konuk olduğu Nike Air Quarters etkinliğinin programı, bu yıl tasarımı ile Nike Revolutionairs arasında yer alan Les Benjamins kreatif direktörü Bünyamin Aydın tarafından hazırlandı. Sneaker ve koşu kültürünün konuşulduğu söyleşilere katılan birçok yaratıcı isim, etkinlik sonrasında ise İstanbul’da ilk kez koşacak olan Paris Running Club üyeleri ile birlikte koşuya katıldı. Paris Running Club’ın İstanbul’daki konuklarına, uzun yıllardır sahiplendikleri koşu kültürüyle ilgili merak ettiğimiz ne varsa sorduk.

Image

Paris Running Club aslında “varolan koşma alışkanlıklarını değiştirmek ve şehirde koşma kültürü yaratmak için” kuruldu. Burada bahsettiğiniz “şehirde koşma kültürü” tam olarak ne anlama geliyor?  

Şehirde koşma kültürü, aslında geleneksel olarak bildiğimiz kapalı ve açık hava sporlarını ve antrenmanları, şehirdeki sokaklara yani stadyum veya spor salonu olmayan herhangi bir yere adapte etmeniz anlamına geliyor. Şehrin zayıf olduğu kadar güçlü yanlarını da kullanmak yani… Mesela kırmızı ışıkları kullanarak, molalar verdiğiniz bir program yarattığınızı düşünün.

2008’den bu yana PRC’ın popülaritesi ve üyeleri oldukça arttı. O kadar büyüdü ki artık koşu kulübünüz dünya çapında seyahat ediyor ve hatta artık yeni spor dallarını da barındırıyor. PRC için sırada ne var? Ne tür sporlar ve aktivitler yapmayı planlıyorsunuz? 

Koşmak, dünya üzerindeki herhangi bir sporun ilk katmanı. Bütün vücudunuzun çalıştıran bir antrenman ve özellikle kardiyo antrenmanı adına dünya üzerindeki en iyi seçenek. Bence koşmaktan başka bir şeyler yapmak, aslında doğal olarak gelişen bir şey çünkü diğer türlü sadece koşmak bir süreden sonra sıkıcı hale geliyor. Bu, her gün makarna yemek gibi bir şey, bi noktada sıkılırsınız. Buradaki ana düşünce, herhangi bir sınır çizmemekten geçiyor. İlk seçenek doğal olarak triathlon oluyor ve bence bu bizim bir sonraki sezon için odaklanacağımız şey olacak: Yüzmek, bisiklete binmek ve koşmak. Ancak üyelerimizin büyük bir kısmı da şu sıralar para vermeden yapılabilecek en iyi egzersizlerden biri olan yogaya yöneliyor. Son seçeneğimiz olmasa da belki dövüş sporları da üçüncü ve havalı olan seçeneğimiz olabilir. Genel olarak herhangi bir planımız yok çünkü ilk günden beri her şey organik ve doğal bir şekilde ilerliyor. Bunu, ortada herhangi bir strateji olduğu için değil; içimizden geldiği için, sevdiğimiz için ve enerjimiz olduğu için yapıyoruz.

Koşu kulüplerini dünya çapında duyurmak adına en güçlü yollardan biri de sosyal medya. PRC’ın ilk kulüplerden biri olduğunu düşünecek olursak, siz sosyal medyanın gücünü nasıl kullandınız?

Sosyal medya, düzenlediğimiz etkinliklere katılamayanlara, enerjimizi ve sahip olduğumuz tutkuyu yansıttığımız mecra olmalı. Ama bir kez daha söylüyorum ki bu konuda hiçbir stratejimiz yok. Düzenli olarak paylaşım yapmıyoruz ve hatta sadece koşmakla ilgili paylaşımlarımız da olmuyor. Sosyal medya zaten gündelik hayatımızın büyük bir bölümünü işgal ediyor, özellikle de antrenmanlarımızı ve hayatımızın spor yapılan anlarını… Bu bitmeli ve artık yavaşlamalı. Sosya medya, insanları bir araya getirmek ve duyguları paylaşmak için yaratılan bir araç. Belki de yakında hesabımızı iptal ederiz. Eğer bize katılmak istiyorsanız, sadece Paris’e gelmeniz ve bizimle koşmanız yeterli.

Takım yarışlarını veya Olimpiyatlar’ı saymassak, koşmak aslında bir takım sporu değil. Fakat PRC ile birlikte insanlar bir araya gelip, takım gibi koşmaya başladılar. Bunun ardındaki asıl motivasyonunuz neydi?  

Neşelenmek için ve size daha çok enerji vermesi için daima başkalarına ihtiyaç duyarsınız. O kadar fazla koşmak istemediğim gün oldu ki; birlikte koştuğum insanların enerjilerini, duygularını ve gülümsemelerini hissetmek, bana bütün acımı ve o günkü yorgunluğumu unutturdu. Takım olmak önemli. Ekip olmak önemli. Sizi güçlü yapıyor. 

Image

Vitesi arttırmanız gerektiğinde, stil ve performansın nasıl bir etkisi oluyor?

Koşmak tamamen stille alakalı. Eğer iyi gözükmüyorsan veya iyi hissetmiyorsan, o günkü koşun da aynı şekilde keyif alamayacağın bir hal alıyor. Düşünün, biz Fransızız… Cesur ve burnu havada tipleriz. Her alanda biraz göz kamaştırmalı ve sivri olmalıyız. Yaptığınız koşu iyi ve etkili olmalı, bu yüzden vitesinizin hep en yüksekte olmaya ihtiyacı var. Biz günlük atletleriz ve en az profesyonel sporcuların sahip olduğu performanslara, en iyi stillerimizi kullanarak ulaşmamız gerekiyor.

Nike’ın organize ettiği Nike Air Quarters etkinliği için buradasınız. Türkiye’deki koşu kulüplerinde yer alan insanlarla buluşmak nasıl bir duygu? İstanbul’daki koşu kültürüyle ilgili herhangi bir şey biliyor musunuz?

İşte bu yüzden koşuyoruz. Aslında koşmak sadece bir bahane. PRC üyesi olmak, yeni insanlarla tanışmak ve yeni kültürler keşfetmek demek. Istanbul’un kültürünü, yemeklerini ve gece hayatını keşfetmek için sabırsızlanıyoruz. Eğer koşmuyor olsaydım, doğrusunu söylemek gerekirse belki de birçok kültüre dair ilginç şeyleri ve hatta kendimi bile keşfedebiliyor olmayacaktım. Burada olduğumuz ve ortak tutkumuzu paylaşacağımız için çok heyecanlıyız.

Greg Hervieux
Sokak, plak, sinema kültürü olduğu gibi koşmanın da artık kendine has bir kültürü var ve bu son zamanlarda hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Senin için koşu kültürü ne anlama geliyor? Eğer bir cümleyle özetleyecek olsaydın, ne derdin?
Spordan çok daha fazlası, bir yaşam tarzı. Özgürlük.

Maxime Papin
PRC gündelik hayat rutinlerini ve tabiki koşu performansını nasıl etkiledi?

PRC’daki koşu kültürü, gündelik hayatınızda ve koşularınızda kullanabileceğiniz bir mantığa sahip. Kendinize bazı hedefler koyuyorsunuz ve onlara ulaşmak için var olan gücünüzle çalışıp, çabalıyorsunuz. Tıpkı şeflerin, kendileri ile birlikte çalışan ekip üyelerini ve stajyerleri; en iyi, hızlı ve etkili şekilde eğitmeleri gibi, benim de PRC’daki ana görevim bu. Bu, aynı zamanda, PRC’ın gelecek nesilleri için de yaptığım şey. Elimden gelenin en iyisini yaparak, onlara ilham vermeye çalışıyorum. Deneyimlerimi ve birikimlerimi, kendilerini geliştirmek ve başkalarına ilham vermek için her zaman kullanabilirler.

Hugo Muzelle
PRC hayatını nasıl değiştirdi? PRC’den önce hayatında olmayan üç şeyi söyler misin?
PRC sayesinde en az benim kadar garip insanların olduğu ve dünya çapına yayılmış bir toplulukla tanışmış oldum: Son derece sıkı koşan ve hatta bir o kadar sıkı bir şekilde partileyen yaratıcı insanlar! PRC’a katılmadan önce, şunlara sahip değildim:

Aynı kafada olduğum insanlarla, dünyanın dört bir yanında koşma fırsatı

Her ülkede bir arkadaşa sahip olma

Koşu topluluğunun bir üyesi olarak görünür olmak ve birçok insana ilham vermek.

 

 

 

ÖNCEKİ Gezegenin “öteki” suratları: “İnsan Dışı” SONRAKİ A’dan Z’ye: Can
Bu yazıyı paylaş