Duyan duymayana anlatsın: Hangi podcaste nereden başlamalı?

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Duyan duymayana anlatsın: Hangi podcaste nereden başlamalı?

Yazı: Yetkin Nural – İllüstrasyon: Başar Kurnaz
ÖNCEKİ Kameranın netlemediği kahramanların sineması: Josh ve Benny Safdie kardeşler SONRAKİ Müzik, aşk ve cinayete bandırılmış bir roman: Kan ve Gül

Radyo programının dijital kardeşi podcast 2000’li yılların ortalarından bu yana giderek artan bir kitle tarafından hem tüketiliyor hem üretiliyor. Çoğu yayın internet okyanusunda akıntılara kapılıp hızla kaybolsa da bazıları kısa sürede kült efsaneler haline geliyor. Son yılların öne çıkan podcastlerinden bir seçki karşınızda.  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Four Finger Discount

Eğer bir The Simpsons hayranıysanız ve hâlâ Four Finger Discount sitesini duymadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz. Avustralya çıkışlı web sitesi gerçek bir Simpsons hayranının isteyebileceği her şeye sahip: efsanevi çizgi dizinin arkasındaki yaratıcı ekiple röportajlar, top on listeleleri, detay bilgiler, takipçilerin konuşabileceği forumlar ve daha nicesi... Ancak 2015 senesinde yayın hayatına başlayan site dünya çapında üne kavuşmasını esasen aynı isimle yayınlanan podcast serisine borçlu. Serinin sunucuları Dando ve Mitch’in her podcastte bir The Simpsons bölümünü incelmeye aldığı Four Finger Discount, ismini de hepsi dört parmaklı olan Simpsons karakterlerine yapılan bir göndermeden alıyor.
Nereden başlamalı: Seri ilk sezonun ilk bölümünden başlıyor. Bu nedenle gerçek hayranların en baştan başlayarak dinleyeceğini sanıyoruz. Ancak daha az zamanı olanlar en favori bölümlerine denk gelen podcastleri veya ilgilerini çeken röportajların olduğu bölümleri dinleyebilirler.
fourfingerdiscount.com.au

RuPaul: What’s The Tee?

Drag Queen’lerin karizmatik lideri ve Amerikan gay kültürünün en ikonik karakterlerinden biri olan RuPaul’un eğlence sektöründeki kadim partneri ve dostu Michelle Visage’la beraber gerçekleştirdiği bu podcast serisi, Batı Hollywood’un en eğlenceli sohbetlerini barındırıyor. Her bölümde ünlü bir ismi konuk alan ikili, popüler kültürün dokunulmadık tarafını bırakmamakla beraber bir yandan dedikodu yapmayı da ihmal etmiyor.
Nereden başlamalı: Bu sene üçüncü senesini kutlayan ve 100 bölümü geride bırakan serinin keyifli bölümleri saymakla bitmez ama herkesin Lady Gaga bölümünü merak edeceğine eminiz.
rupaulpodcast.com

S-Town

2014 yılında podcast dünyasını sarsan ve henüz ilk bölümü yayınlanmadan iTunes listelerinde bir numaraya oturan Serial’ın yaratıcılarının yeni projesi S-Town, aynı Serial gibi gerçek bir suçun peşinden gidiyor. The American Life isimli radyo programının sunucusu ve Serial ve S-Town’ın yapımcılığını üstlenen Brian Reed’in aldığı bir e-mail sonrası bir cinayet ithamını incelemek için gittiği Alabama’da gerçekleşen olayları ve ortaya çıkan entrikaları aktardığı şov, aynı Serial gibi bağımlılık yapıcı özelliğini incelenen olayların gerçekliğinden alıyor.
Nereden başlamalı: Her biri yaklaşık bir saatlik yedi bölümden oluşan S-Town elbette aynı bir televizyon dizisi gibi ilk bölümden son bölüme dinleniyor. Ancak dileyenler ve henüz dinlememiş olanlar aynı ekibin ilk podcast serisi Serial’la başlayabilirler.
stownpodcast.org

Mortified

PRX ve Radiotopia’nın ortak projesi Mortified için multi-mecra bir yayın demek doğru olur. Yetişkinlerin çocukluklarında tuttukları günlüklerden en utanç verici yazılarını okuyarak dinleyicilerle paylaştıkları bu seri en sıkı yazıların toplandığı iki kitap, podcast yayınlarının yanısıra canlı okumaların gerçekleştiği etkinlikler ve bu etkinliklerde çekilen görüntülerden oluşan bir belgeselle giderek genişliyor.
Nereden başlamalı: 100’ün üzerinde bölüme sahip olan seri insanı dinlerken bile mosmor edecek günlük yazıları içeriyor, o nedenle rastgele bir bölüm işinizi görür. Ancak en can alıcı bölümler, Elijah Wood, Alanis Morisette, Stephanie Saymour gibi ünlü konukların günlüklerinin üstündeki tozu üfleyip katıldığı bölümler olsa gerek.
getmortified.com

99 Percent Invisible

Podcast dünyasının önemli yapım kalesi Radiotopia’nın kurucularından Roman Mars’ın kendi programı olan 99 Percent Invisible günümüz dünyasında alışılageldik olan, neden, nasıl ve ne zaman sorularıyla sorgulamadığımız mimari ve tasarım detaylarının peşine düşerek garip, hayranlık uyandırıcı ve hayrete düşüren bilgiler aktarıyor. Yüzde 70’i mezarlıklardan oluşan ölüler kenti Colma’nın ilginç tarihini, dönen kapıların nasıl ortaya çıktığını, fal kurabiyelerinin kökenini, psikologların neden koltuk yerine divan kullanmaya başladığını, bir çölün ortasındaki terk edilmiş telefon kulübesinin öyküsünü ve bunun gibi görünen dünyanın görünmeyen yüzünü ortaya çıkaran bilimum araştırmayı merak edenlerin bu podcasti kaçırmaması gerekiyor.
Nereden başlamalı: 99 Percent Invisible sitesinde bulunan mimari, teknoloji, ses, tasarım vs. gibi etiketlerle kendi ilgi alanlarınıza hitap eden bölümleri bulabilirsiniz. Ayrıca yeni başlayanlara önerilen bölümlere ve ekibin favorilerine de göz atabilirsiniz.
99percentinvisible.org

Found Podcast

2000 yılının karlı bir kış gecesinde arabasının ön camına sıkıştırılmış, Mario isimli birine yazılmış bir not bulan Davy Rothbart, sevgilisinin arabasını başka bir kadının evinin önünde yakaladığını zanneden bu gizemli kişinin sevgilisine saydırdığı komik notu tüm arkadaşlarına gösterdi. Notu paylaştığı arkadaşları kendi buldukları garip notlarla karşılık verince dünyanın dört bir yanından buluntu not ve nesnelerin paylaşıldığı Found dergisinin temeli de atılmış oldu.  2001 Haziran’da ilk sayısını çıkartan ve geçtiğimiz ay 17. senesini kutlayan Found, geçen seneden bu yana her çarşamba bir podcast yayınına da başladı. Rothbart’ın sunduğu programda bugüne kadar derginin eline geçen, okuyucuların ve katılımcıların yolladığı buluntu nesneler arasından en dikkat çekenlerin altında yatan öyküler masaya yatırılıyor.
Nereden başlamalı: Tahmin edeceğiniz üzere her bölüm ayrı bir macera, ancak serinin 13. ve 14. bölümlerini oluşturan Top 10 Favorite Finds 1 ve 2 buluntu nesnelerin dünyasına giriş için en ideal başlangıcı sunuyor.
foundmagazine.com/found-podcast/

Orbiting Human Circus

Night Vale Presents’in sunduğu, Julian Koster’in yarattığı Orbiting Human Circus içerik anlamında neden bahsediyor, biz de tam anlamadık. Ama anlasak dahi nasıl anlatmalı tam onu da bilemiyoruz. Eyfel Kulesi’nin tepesinden yapılan farazi bir radyo programını ve kulenin bakımını üstlenen Julian the Janitor’ın maceralarını konu alan bu sürreal podcast eğlenceli gariplikler içinde kaybolmayı sevenler için gerçek bir reçete sunuyor.
Nereden başlamalı: Bu garip şov herkesin kalemi değil, o nedenle fragmanından başlamak en iyisi.
orbitinghumancircus.com

Stuff You Should Know

Korselerin tarihinden “kafa küçültme sanatını” devam ettiren tek kabileye, pire sirklerinden en acayip toplu histeri vakalarına bilumum konuda ilginç bilgileri toparlayan Stuff You Should Know podcast serisi dünyaya gene aynı pencereden bakan howstuffworks.com sitesinin editörlerinden çıkma bir proje. Her iki günde bir yayınlanan ve toplamı 500’ü aşan bölümleriyle aklınıza gelecek (ve gelmeyecek) her konuda zihin açıcı bilgiler sunan seri kısa sürede bağımlılık yapıyor.
Nereden başlamalı: Herhangi bir bölümden başlayabilirsiniz, tercihen ilginizi çeken bir başlık seçmek en mantıklısı elbette. Bizim önerimizse 2007-2016 yılları arasında British Columbia ve Washington sahillerine vuran, içinde hâlâ bir ayak bulunan ayakkabı teklerinin arkasında yatan gizemi açıklayan bölüm.
stuffyoushouldknow.com

Beautiful / Anonymous

Earwolf isimli podcast ağının bir projesi olan ve 2015’de Time Out tarafından yılın en iyi on komedyeninden biri seçilen ve Broad City, This American Life gibi şovlardan tanıdığımız Chris Ethard’ın sunduğu Beautiful Stories from Anonymus People, basit ama eğlenceli ve zengin bir çeşitlilik yaratan bir formüle dayanıyor. Her bölüm ismini açıklamayan farklı bir yabancının Ethard’ı telefonla araması sonucu yaptıkları bir saatlik bir sohbeti içeriyor. Telefonu açan kişi bir ön elemeden geçmiyor ve Ethard’ın konu ne olursa olsun veya nereye savrulursa savrulsun telefonu kapatması yasak. Konuşma bir saat sonra kendiliğinden kesiliyor. İşin eğlencesi de zaten bu kuralda yatıyor ve en skandal aile içi dedikodulardan filozofik tartışmalara uzanan renkli sohbetler bu sayede ortaya çıkıyor.
Nereden başlamalı: Baştan başlayın diyerek belki çok da müthiş bir öneri sunmuyoruz ama Beautiful / Anonymous  söz konusu olunca ilk bölümün müthiş finali sizi hemen bağımlı yapabilir.
earwolf.com/show/beautiful-anonymous

Song Exploder

Formül basit ama sonuç şahane: her bölüm bir parça seçiliyor ve yayına konuk olarak katılan parçanın yaratıcısı müzisyen veya grup o parçayı masaya yatırıyor. Sözlerinden klibine,  altyapısından melodilerine parçanın tüm detaylarının konuşulduğu bu proje bugüne kadar SXSW, Sundance, Noise Pop gibi prestijli festivallerin programlarında da yer aldı.
Nereden başlamalı: Bugüne kadar 100’ün üzerinde bölümü yayınlanan seriye eminiz ki size hitap eden isimler de konuk oldular ve favori parçalarınızdan bazıları masaya yatırıldı. Bizim önerilerimiz arasında Björk, Alt-J, Metallica, Iggy Pop, Tune-Yards, Gorillaz, Deradoorian ve Health’in konuk olduğu bölümler var.
songexploder.net

Image

 
ÖNCEKİ Kameranın netlemediği kahramanların sineması: Josh ve Benny Safdie kardeşler SONRAKİ Müzik, aşk ve cinayete bandırılmış bir roman: Kan ve Gül
Bu yazıyı paylaş