2017: Yerli sahnede yılın en iyi 30 albümü

Bu yazıyı paylaş
İçerik

2017: Yerli sahnede yılın en iyi 30 albümü

Değerlendirme: Bant Mag. ekibi, Berk Çakmakçı, Mersenne / Undomundo, Işıl Kılkış, Zülal Kalkandelen, Hakan Tamar, Haluk Damar, Tayfun Polat, Kaan Akay, Deniz Cuylan Yazılar: Cem Kayıran, Leyla Aksu, Busen Dostgül
ÖNCEKİ 2017: En iyi 50 albüm SONRAKİ 2017: Müzik klipleri, yeniden basım ve derleme albümler

Image

Palmiyeler – II (Venus)
(Tantana Records)

Ne zaman dinlediğinizin önemi olmadan sizi her an yaz mevsimine götüren melodileriyle Palmiyeler, 2017’ye yepyeni albümü II (Venus) ile başladı. Psikedelik melodilerle her daim ferah hissettiren gitarların daha da ön planda olduğu albümdeki birçok parçanın sözlerinin de dinleyenin hafızasında kazınması çok uzun zaman almadı. “Babaçko”, “Aklın Varsa”, “Karbeyaz” gibi parçaların ön plana çıktığı II (Venus), baştan sona bir oturuşta nefis bir şekilde akıyor. B.D.

"Karbeyaz"

Image

Ekin Fil – Ghosts Inside
(The Helen Scarsdale Agency)

Minimalist, ambient drone-pop denemelerini meyus sularda işleyen Ekin Fil, artan melodik dokunuşlarıyla şekil alan bu albümünde uzaklardan sesleniyor. Bir tarafında sessizliğin hüküm sürdüğü, ilerledikçeyse yoğunlaşan içe dönük parçalarla reverb’ü biraz da kısan kayıt, sendeleyen yankılarla ilerliyor. L.A.

"Let Go"

Image

Da Poet – Beattape 2
(Tektosag)

Bu yılı boş geçirmeyen Da Poet’e Tektosag etiketiyle yayınladığı albümü Beattape 2’da Gantz, Ahu, Grup Ses, Gökalp K ve Othermxn gibi isimler eşlik ediyor. Farklı türlerde üretim yapan müzisyenlerle bir araya gelerek beat dünyasının sınırlarını nefis bir şekilde genişleten Da Poet, kendine has prodüksiyon anlayışını yeni ufuklarla birleştirmeye devam ediyor. B.D.

"Plak"

Image

kim ki o – Zan
(Lentonia Records)

Şimdiye dek bizi defalarca farklı ruh hallerine büründüren Ekin Sanaç ve Berna Göl ikilisi, bir kez daha kurulum ayarlarımızla oynayan (!) bir albümle karşımızda. Gerek şarkı sözleriyle gerek melodik ve ritmik katmanlardaki taze nüanslarıyla Zan, hepimizi ayakta kalmaya davet ediyor. Eminim ki eğer hepimiz bir gün sokaklara çıkıp “Sanki Hiç Durmadı”yı bağıra çağıra söylesek her şey mümkün olurdu. C.K.

"Sanki Hiç Durmadı"

Image

BaBa ZuLa – XX
(Glitterbeat Records)

Türkiye’de psikedelik müziğin en önemli temsilcilerinden biri olan BaBa ZuLa, kariyerinin yirminci yılını özel bir derlemeyle kutladı. Glitterbeat etiketiyle yayınlanan XX isimli çift plaklık albümde hem grubun bugüne kadar hiçbir albümde yer almamış kayıtları, hem bazı bilindik parçalarının farklı versiyonları hem de Sly & Robbie, Mehmet Güreli, Alexander Hacke ve Mad Professor gibi isimlerle yaptığı düetler yer alıyor. C.K.

"Bir Sana Bir De Bana" 

Image

Islandman – Rest In Space 
(Music for Dreams)

Yayınlamak için uzun bir süre geri sayım yaptıkları Rest In Space’i Danimarkalı plak şirketi Music for Dreams’den yayınlayan Islandman, aynı zamanda 2017’de yerli sahnenin en hızlı ivme kazanan isimlerinden de oldu. Tolga Böyük, Eralp Güven ve Erdem Başer’in aralarındaki aurayı dinleyicilere nefis bir şekilde aktardığı parçaların bir araya geldiği albüm, bu yılın en özel hediyelerinden biriydi. B.D.

"Rest in Space"

Image

Ceyl’an Ertem – Yine De Amin
(Sony Music)

Kariyerindeki belki de en özel albümlerden birine imza atan Ceyl’an Ertem, Yine De Amin’i Volkan Öktem, Cenk Erdoğan, Alp Ersönmez, İstanbul Strings’in de aralarında yer aldığı otuz kişilik bir kadroyla canlı olarak Antep’te kaydetmişti. Alıştığımız, içten Ceyl’an Ertem vokallerini farklı esintilerle dinlediğimiz albümde özellikle nostaljik detaylar ön plana çıkıyor. B.D.

"Efsunlu Dünya"

Image

Eskiz – Beterin Beteri Var
(Tantana Records)

Yerli sahnenin her daim yüksek enerjili ekiplerinden olan Eskiz, bu sene Tantana Records etiketiyle Beterin Beteri Var’ı yayınladı. Artık Eskiz deyince kafamızda canlanan bangır bangır gitarlara yer yer eşlik eden minimal synth’ler, neredeyse her parçada kendine has bir hal alan vokallerle Beterin Beteri Var, Eskiz’in iz bırakacak albümlerinden biri olduğunu kanıtladı. Albümdeki İlhan Erşahin düetini de es geçmeyin! B.D.

"Beterin Beteri"

Image

Goralı – Qualia  
(Bağımsız)

Nekropsi ve Daire 2: Genel Gramofon’dan tanıdığımız Gökhan Goralı’dan gelen, tekrarın hüküm sürdüğü, ilerledikçe genleşen Qualia, gitar tonlarının önderliğinde daireler çizen, akışkan bir dinleyiş. Tanıdık seslerin birbirinin üzerini örterek şekil değiştirdiği, düşünceye daldıran enstrümantal ağırlıklı albümde Ekin Fil ve Serdar Ateşer de boy gösteriyor. L.A.

"Push Push Push"

Image

Bubituzak – Boyutlar
(Dunganga Records)

Ali Güçlü Şimşek, Görkem Karabudak ve Emrah Atay’ın oluşturduğu Bubituzak, atılgan nefeslilerin dinmeyen dalgaları eşliğinde patlayan, psych rock ve Anadolu havalarının aykırı bir cümbüşüne çağırıyor. Albümün yüksek temposuyla parça içi alınan dönüşler, grubun geçmişe göz kırpan kıprak havasına taze ve aksak bir soluk getiriyor. L.A.

"Ateş Olsan"

Image

Ezhel – Müptezhel 
(KOAL)

2017’nin şüphesiz en çok konuşulan isimlerinden olan Ezhel, Müptehzel albümüyle kelimenin tam anlamıyla bağımsız sahnenin merkezine yerleşti. “Alo”, “Küvette Seks”, “Geceler”, “Şehrimin Tadı” gibi neredeyse tamamı hitlerle dolu albümüyle Ezhel, aynı zamanda bu türde üretim yapan müzisyenlere ilham kaynağı oldu ve dikkatleri Ankara’daki underground hip hop kültürüne çevirdi. Ezhel şarkılarındaki enerjiyi sahneye de kusursuz bir şekilde taşıyor. B.D.

"Şehrimin Tadı"

Image

Gevende – Kırınardı 
(Baykuş Müzik – Shalgam Records)

Her dönem kabuk değiştirme eğilimi gösteren, müziğine yeni fikirleri, farkı sesleri eklemekten çekinmeyen; tam tersine bundan heyecan duyan bir grup Gevende. Grubun son albümü Kırınardı da Gevende’nin diskografisi göz önüne alındığında bir hayli cesur ve yenilikçi tınlayan şarkı formlarıyla bunun en taze ispatı. Dinleyicisini ve odağını hızlı bir şekilde alıkoyabilmesi ve geri getirdiğinde büyük bir heyecan içinde bırakabilmesi, belki de albümün en kuvvetli yanı. C.K.

"Ağlaya Ağlaya"

Image

Kalben – Sonsuza Kadar
(Garaj Müzik)

Kalben ikinci albümünde artık tanıdık gelen dolgun sesiyle akustik ağırlıklı parçalarına arada nefesliler ve yaylılar ekleyerek daha da kabaran bir grup sesi yakalıyor. Yine gitar ve vokaller direksiyonu elden bırakmasa da bu sefer biraz farklı tonlara, bazen tempoların hafifçe yükseldiği, ritimlerin biraz daha salındığı yerlere uğruyor. L.A.

"Ben Her Zaman Sana Aşıktım"

Image

Tuğçe Şenoğul – Gölgelerine
(Bağımsız)

2017 bitmeden ilk solo albümü Gölgelerine ile karşımıza çıkan Tuğçe Şenoğul, bir başka deyişle bu senenin son dakika gollerinden birini attı. İlk saniyesinden itibaren dinleyeni kör bir kuyu içine düşermişçesine alan atmosferiyle büyüleyen albümde Tuğçe Şenoğul’un asla etkisini yitirmeyen vokallerine eşlik eden ve Taner Yücel-Görkem Karabudak ikilisinin imzasını taşıyan çarpıcı orkestrasyon, ortaya tam anlamıyla benzersiz bir sonuç çıkarıyor. B.D.

"Kaptan"

Image

Şevket Akıncı – Escher Chronicles
(A.K. Müzik)

Besteci, prodüktör ve gitarist Şevket Akıncı’nın oda orkestrası için yazdığı bu albümü, M.C. Escher’in içinden çıkılmaz eserlerinden ilham alınarak, bıraktığı izlenimler doğrultusunda bir araya gelmiş. Avant-garde, minimal ve deneysel klasik kompozisyonlardan oluşan, kimi yerde kabaran, kimi yerdeyse boşluklarıyla saran bir deneyim. L.A.

"Eight Heads"

Image

Büyük Ev Ablukada – Fırtınayt 
(Olmadı Kaçarız)

Genellikle bolca sürprizli konserleri, sürekli merak uyandıran aksiyonları ve eğlenceli videolarıyla tanıdığımız Büyük Ev Ablukada, 2017’ye ve belki de tüm kariyerine damga vuran Fırtınayt ile müzikseverleri kalbinden vurdu. Albümün ilk single’ı “Hayaletler”i yılın başlarında paylaşan ekip, Eylül ayı sonunda albümün yayınlanmasıyla birlikte âdeta hem halihazırdaki hayranlarının hem de belki de hiç Büyük Ev Ablukada dinlememiş olanların playlist’lerinde tekrar tekrar dinlenen isim haline kısa sürede geldi. İlk dinleyişte sözleriyle ve özellikle akıcı synth melodileriyle akılda kalan albümün en başarılı hitlerinden “Hoşçakal Kadar”; albümün geneline yayılan ama özellikle “Güneş Yerinde”de şahane bir ahenk yakalayan gitarlar ve birçok parçada dinleyeni anında yakalayan Galvaniz’in vokalleri saymakla bitmeyecek detaydan sadece birkaçı. B.D.

"Güneş Yerinde"

Image

Yerçekimi – Daha Uzak
(Bağımsız)

İkinci uzunçalarıyla geri gelen Yerçekimi’nin bu seferinde, itici ritimlerin üzerinde yerleşik, tedirgin edici bir hava oturuyor. Gitarlarının melankolik salınımıyla şekillenen sade rock yapısındaki parçalar, albüm boyunca serpiştirilen ufak detaylar ve elektronik dokunuşlarla doku kazanıyor. L.A.

"Zehirli Çiçekler"

Image

Ağaçkakan – A Naşkvit 
(M4NM / Personal Space Records)

M4NM’den Armonycoma or slt, Afgan, Oldeaf gibi isimlerin de katkıda bulunduğu A Naşkvit’te, Ağaçkakan yine hiç çekinmeden kafasının içindekileri söylemeye ve cevaplarını merak ettiği soruları sormaya devam ediyor. Prodüksiyonuyla da önceki kayıtlarından fazlasıyla yenilikçi ve farklı bir yolda olduğunun sinyallerini veren albüm, iki klip şarkısı “Lüzumsuz” ve “Münkir” ile yarattığı heyecanın çok daha fazlasını vaat ediyor. Ağaçkakan’ın davulda Kaan Akay ve bas gitar ve elektroniklerde Emiladil eşliğinde gerçekleştirdiği yenilenmiş canlı performansını izlemek 2018 için kendinize koyduğunuz ilk hedeflerden biri olmalı! B.D.

"Münkir"

Image

Anadol – Hatıralar
(Inverted Spectrum Records)

Nostaljik duygulara ve eski Türk filmlerine selam duran on dört nefis şarkıdan oluşan Hatıralar, Anadol’un karakteristik synth pop’unu yeni bir boyuta taşıyor. Kayıtları yaklaşık beş yıl önce tamamlanmış olan ama bizlerin huzuruna çıkmak için 2017’yi bekleyen Hatıralar, 70’ler ve 80’lerde üretilmiş kimi mini orglarla oluşturulmuş şarkılarıyla bir zaman makinesi işlevi görüyor. C.K.

"Zengin Olur Giderim"

Image

Cevdet Erek – Davul 
(Subtext)

Cevdet Erek’in Nekropsi yılları, görsel / işitsel üretimleri ve geçtiğimiz yıl sürdürdüğü Otopark konser ve buluşma serisinden ufak izler taşıyan Davul albümü, prestijli İngiliz plak şirketi Subtext tarafından yayınlandı. Geride kalan yıllarda iyice haşır neşir olduğu geleneksel asma davulu kendine has motifler ve türlü denemelerle çalan Erek, tamamı tek enstrüman kullanılarak kaydedilmiş albümünde zihin açıcı bir üslup ve yaklaşım benimsiyor. C.K.

"Flow 1"

Image

Taner Öngür ve 43.75 – Elektrik Gramofon
(Tantana Records)

Taner Öngür’ün kendi koleksiyonundan çıkardığı seçki, zamanında Seyyan Hanım, Sadri Alışık ve Faize Sahan Hanım gibi isimlerin seslendirmiş olduğu, artık unutulmuş İstanbul şarkılarından oluşuyor. Parçaların sade masumiyetlerine şapka çıkararak hazırlanan, vals, tango, fokstrot gibi standartların rock‘n’roll havasına büründüğü albüm, kedersiz bir keyif veriyor. L.A.

"Kara Kız"

Image

Reverie Falls On All – Stellar Stream
(Bağımsız)

Barkın Engin ve Burak Tamer’in uzun soluklu iş birliği Reverie Falls On All, her albümünde yeni bir yüzünü dinleyicilere dönmeye devam ediyor. Beş sürükleyici şarkıdan oluşan Stellar Stream, loop merkezli bir yaklaşımın benimsendiği ve her detayıyla müthiş tınlayan bir çalışma. Zeynep Kaya’nın vokalleriyle eşlik ettiği “Unvoiced” ve “Descent”, albümün iki temel direği gibi duyulsa da açılış şarkısı “Night Soars Through Your Desolate Shore”, yılın belki de en özel dört buçuk dakikalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. C.K.

"Unvoiced"

Image

The Away Days – Dreamed at Dawn
(Pasaj Müzik)

The Away Days’in sonunda bu yıl dinleyicilerle buluşabilen ilk uzunçaları, synthlerle yıkanmış, funk tadındaki gitarlarıyla hoplatan bir açılış yaptıktan sonra, saklı bir dream-pop kapsülüne dönüşüyor. Reverb açılıp da tempo yavaşladıkça bile grubun yakalamayı başardığı dolgun atmosfer sıcaklığı elden bırakmıyor. L.A.

"White Whale"

Image

Ali Kuru – Egzotik
(Leng Records)

Yılın en eklektik albümlerinden biri olan Egzotik, bir hayli uzun ve geniş bir DJ’lik ve prodüktörlük geçmişi olan Ali Kuru’nun farklı ilham kaynaklarını bir araya getiriyor. İngiltere merkezli plak şirketi Leng Records’tan çıkan uzun soluklu albüm, yer yer dans pistlerine yer yer sakin pazar sabahlarına eşlik edebiliyor. C.K.

"Tangerine Dream"

Image

Maden Öktem Ersönmez – MÖE
(Import / Export Music)

Türkiye müzik sahnesinin en yetenekli isimlerinden Sarp Maden, Volkan Öktem ve Alp Ersönmez’in seneler boyunca birçok farklı projede birlikte çaldıktan sonra hayata geçirdiği bu triosu yer yer minimal fikirlerin yer yer de kompleks aranjmanların ön planda olduğu ve dinamik değişikliklerle dinleyicisini kendine bağlayan ilk uzunçalarıyla karşımızdaydı. C.K.

"Seventh Year"

Image

Lara Di Lara – Hazineler İçindesin
(Sony Music)

123 ve Alike Places ile yaptığı üretimlerle tanıdığımız Dilara Sakpınar’ın solo projesi Lara Di Lara, zengin bir ses paletiyle yaratılmış ve fazlasıyla kendinden emin tınlayan Hazineler İçindesin albümüyle, 2017’nin en çok ilgi gören müzisyenlerinden biri oldu. Sakpınar’ın duru ve kırılgan sesiyle hayat verdiği albüm, tam 16 şarkı barındırmasıyla keşfedilecek onlarca nüans vaat ediyor. C.K.

"Sıradan Dediğin"

Image

Tampon – Planet Tampon
(Prof Sny Records)

2006’da yeniden bir araya gelen, 90’ların efsanevi punk grubu Tampon’un retrospektif tadındaki ilk resmi uzunçaları Planet Tampon. Grubun artık klasik sayılabilecek parçalarının yanına eklediği üç tane de yeni şarkıyla albüm, gitarların tam gaz gittiği, hayat fışkıran ve tam tıkırında duran bir gruptan gelen katkısız bir punk hediyesi. L.A.

"Orduda"

Image

Balina – Kaybetmenin Mitolojisi
(Ada Müzik)

Uzunca bir süredir aksiyon almasını beklediğimiz Burçin Esin ve Alican Öyke’den müteakip Balina, yüzümüze tokat gibi çarpan bir mini albümle geri döndü. Kayıtları Barkın Engin ve Burak Gürpınar eşliğinde gerçekleşen albümde, grubun ilk albümüne nazaran progresif fikirler ve bangır bangır gitarlar ön plana çıkıyor. Lara Di Lara düeti “Üzgünüm”le beklenmedik bir finale imza atan Kaybetmenin Mitolojisi, yılın son günlerinde kulaklarımıza çalınan bir güzellik olarak 2017’yi taçlandırıyor. C.K.

"Üzgünüm"

Image

Fluctuosa – Gastropods
(Sitdownandance)

Doğukan Acar’ın solo projesi olan Fluctuosa, ilk uzunçaları Gastropods’la sonik dehlizlere bir yolculuk vaat ediyor. Braindance türünün genel kalıplarını kendine has dokunuşlarla genişleten ve sürükleyici bir bütünlük yakalamayı başaran Fluctuosa’nın “Vulpina” ve “Exiguum” şarkıları özel bir ilgiyi hak ediyor. C.K.

"Ovata"

Image

Nilipek. – Döngü
(Kabak & Lin Records)

Nilipek., iki senelik aranın ardından geçtiğimiz kasım ayında Döngü ile geri döndü. Bu kez biraz daha hareketli, biraz daha yüksek sesler duyduğumuz parçalarla aslında pek de alışık olmadığımız şekilde deneyimlediğimiz Nilipek. dünyası, yıllar geçtikçe daha da kendinden emin bir şekilde yeni sulara daldığını göstermiş oldu.  Albüme ismini veren “Döngü” parçasına iki farklı versiyon hazırlayan Nilipek. ve ekibi, müzikal olarak ne kadar esneyebileceklerini de ispat ediyor. B.D.

"Döngü I"

Image

Armonycoma or slt – +K-K
(Le Horla Records)

Deneysel hip hop ikilisi roadside.picnic’in sonik dünyasından sorumlu Armonycoma or slt’nin kısa pasajlar halinde çeşitli duygu ve ses bütünlerini bir araya getiren +K-K isimli üçüncü solo albümü, karamsar ve depresif bir ruh halinin işitsel yansıması. Le Horla Records’ın ‘TET Archive” serisinin ilk albümü olarak sınırlı sayıda kaset formatında satışa çıkan albüm, yılın en karakteristik çalışmalarından biri. C.K.

"Pencere"

ÖNCEKİ 2017: En iyi 50 albüm SONRAKİ 2017: Müzik klipleri, yeniden basım ve derleme albümler
Bu yazıyı paylaş