XX: 10 maddede BaBa ZuLa’nın 20. yıl albümü

Bu yazıyı paylaş
İçerik

XX: 10 maddede BaBa ZuLa’nın 20. yıl albümü

ÖNCEKİ Aklımdakiler: Bubituzak SONRAKİ Sessiz gün doğumunda bomboş bir sahil kasabası: Palmiyeler'den “II (Venus)”

BaBa ZuLa’nın 20 yıllık ilham verici müzikal serüvenine alternatif bir tarih anlatısı getiren derleme albüm XX’i 10 maddede özetlemek gerekirse...  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Image

*Kuruluşunun 20. yılını sıra dışı bir derlemeyle kutlayan BaBa ZuLa’nın albümü XX, Türkiye ve tüm dünyada 27 Ocak’ta yayınlandı.

*Albüm, geçtiğimiz kasım ayında Gaye Su Akyol’un Hologram İmparatorluğu albümünü de basan ve kataloğunda Tamikrest, Aziza Brahim ve Hayvanlar Alemi gibi isimleri barındıran Almanya merkezli Glitterbeat Records etiketi taşıyor.

*XX alışkın olduğumuz “best of” derlemelerinden çok farklı. Grubun değişim ve özgünlüğün kitabını yazmış, ilham verici müzikal serüveninin farklı dönem ve ruhlarından parçaları hiçbiri daha önce yayınlanmamış formlarda bir araya getirerek BaBa ZuLa yolculuğuna alternatif bir tarih anlatısı getiriyor. 28 parçadan oluşan XX’de grubun farklı yıllarıyla özdeşleşmiş parçalarının canlı kayıtları, alternatif versiyonları, yeniden yorumlamaları, farklı ortaklıklarla sunumları ve remiksleriyle karşılaşıyoruz.

Image

Image

*BaBa ZuLa’nın 20 yılını masaya yatıran albümün yer verdiği en erken kayıt, 1997 yılından bizi selamlayan bir dakikalık trip-hop macerası “Erotika Hop”.

*XX; dijital, analog, bant ve mp3 olmak üzere 20 yıllık sürecin bir araya getirdiği farklı kayıt tekniklerine yer veriyor.

Image

Image

*XX, BaBa ZuLa’nın canlı enerjisini ortaya koyma konusuna özellikle eğiliyor. Albüm, kapanışını “Çöl Aslanları” ve “Abdülcanbaz” parçalarının canlı versiyonlarıyla yapıyor. “Çöl Aslanları”nın, grupla bugüne kadar birçok ortaklığa imza atmış Einstürzende Neubauten üyesi Alexander Hacke tarafından mikslenmiş kaydı Berlin Bada Bing’de gerçekleştirilmiş canlı performanstan alınmış. “Abdülcanbaz”ın albüm versiyonu ise Baba Zula’nın, Atina’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Pire kentinde 2008’den bu yana her sene gerçekleştirilen Resistance Festivali’nden bir canlı kayıt. XX’de ayrıca 2007 tarihli Kökler albümünde yer almış “Aşıkların Sözü Kalır”ın ve 2010 tarihli Gecekondu albümünden tanıdığımız “Efkarlı Yaprak”ın grubun canlı enerjisini ortaya koyan formda kaydedilmiş yeni versiyonlarını da dinliyoruz.

*Çift plak ve çift CD formatında bir araya gelen XX, aynı zamanda bonus bir dub CD’ye de yer veriyor. Dr. Das, Mad Professor, Onofon, Dirtmusic ve Uchi Unchida’nın dub mikslerinden oluşan bu bonus CD’de 15 parça yer alıyor.

*BaBa ZuLa’nın birçok farklı isimle ortaklığını kutlayan albümün başlıca diğer konukları arasında Sly & Robbie, Özkan Uğur, Delayaman, Brenna Mac Crimmon, La Yegros ve Mehmet Güreli sayılabilir.

Image

*Yayınlandığı gibi World Music Charts Europe’un şubat ayı listesinde ilk sıraya oturan ve fRoots dergisinin Ocak-Şubat 2017 albüm seçkisinde yer verilen 10 albümden biri olan XX’i The Guardian ise şöyle anlatıyor: “...Zaman zaman oynak, zaman zaman ağırbaşlı. En büyük hitleri ‘Biz Size Aşık Olduk’, tatlı bir klarnet melodisini takırdayan kaşıklarla bir araya getirirken ‘Aşıkların Sözü Kalır’ elektrik ud öncülüğünde politik yapılanmaya dil uzatıyor. İstanbul usulü rock’n’roll.”

*BaBa ZuLa’yı İstanbul’da 15 Şubat’ta Zorlu PSM’de, 17 Şubat’ta Kadıköy Sahne’de izleyeceğiz. Dünya turnesi ise son hız devam etmekte. 20 yılı deviren grup, “BaBa ZuLa XX do NOT obey World Tour” olarak alandırdığı turnesi kapsamında geçtiğimiz sene Amerika, Kanada, Meksika ve Asya’daydı. Şimdilerde Almanya, İsviçre, Yunanistan, Bulgaristan ve Belçika konserleriyle Avrupa yollarında olan grup mart ayında da Avustralya izleyicisiyle buluşacak.

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ Aklımdakiler: Bubituzak SONRAKİ Sessiz gün doğumunda bomboş bir sahil kasabası: Palmiyeler'den “II (Venus)”
Bu yazıyı paylaş