19. Gezici Festival hakkında bilmeniz gereken 10 şey

Bu yazıyı paylaş
İçerik

19. Gezici Festival hakkında bilmeniz gereken 10 şey

ÖNCEKİ Kim Cameron Diaz hakkında bir yazı okumak ister ki! SONRAKİ Bu ay ne izlesem?

*Bu yıl 19. kez yola çıkan festival, üç rotada hareket edecek ve 27 Kasım’da Edremit’te, 29 Kasım - 5 Aralık tarihleri arasında Ankara’da, 6-9 Aralık tarihleri arasında ise Sinop’ta sinemaseverlerle buluşacak.

- - - - - - - - - 

*Festivale ilk yılından beri destek veren ve geçtiğimiz yıl festival için özel bir seçki de hazırlayan Tuncel Kurtiz’in anısına bu yıl özel bir bölüm açılacak. Kurtiz’in yönetmenliğini üstlendiği tek film olan Gül Hasan’ın da gösterileceği bu bölümde, Kurtiz’in oyuncu olarak yer aldığı ve 1986’da Berlin’den Altın Ayı ödülüyle ayrılan İsrail filmi Hiuch HaGdi de seyirciyle buluşacak.

- - - - - - - - - 

*Bu yıl Şili sinemasına odaklanan festivalde, Filmekimi’nde de gösterilen Gloria başta olmak üzere yakın dönem Şili sinemasının dikkat çeken yapımları yer alıyor. Bu bölümde Gloria’nın yönetmeni Sebastian Lelio’nun ilk filmi Sagrada Familia da seyirciyle buluşacak.

- - - - - - - - - - 

*Festivalin “Dünya Sineması” bölümünde Asghar Farhadi’nin A Seperation sonrası bir kez daha izleyenleri etkilemeyi başaran son filmi Le Passe, Sundance’de belgesel bölümünde en iyi yönetmen ve jüri büyük ödülü kazanan Cutie and the Boxer, Jose Luis Valle imzalı Workers ve yine Sundance ödüllü This Is Martin Bonner filmleri dikkat çekiyor.

- - - - - - - - - - 

*Bu yıla özel bölümlerden “Ne Yapmalı?”da Gezi direnişi sonrası gelinen nokta ve bundan sonrası üzerine fikir yürütme ilhamı taşıyan çeşitli filmler yer alıyor. Özellikle Jean-Luc Godard klasiği 2 ou 3 Choses que Je Sais D’elle ve Patricio Guzman’ın, içinden Cumartesi Anneleri de geçen filmi Nostalgia de la luz’u beyazperdede izleme fırsatı kaçırılmayacak filmler.

- - - - - - - - - - 

*Yazar Barış Bıçakçı’nın seçtiği filmlerden oluşan ve Bıçakçı’nın Aramızdaki En Kısa Mesafe kitabına gönderme yapan “İki Film Arasındaki En Kısa Mesafe Bölümü”nde de yazarın Gezici Festival seyircisiyle buluşturmayı planladığı filmleri izleyeceğiz.

- - - - - - - - - - 

*Geçtiğimiz yıl Berlin’de en iyi kısa film ödülünü kazanan Aşura filmiyle beğeni toplayan Köken Ergun’un tüm kısa film ve video çalışmalarının gösterileceği özel bir seçki de festival kapsamında seyirci karşısına çıkacak.

- - - - - - - - - - 

*Deneysel sinemanın 50. yılına özel hazırlanan bir diğer seçkide ise Türkiye ve Avusturya’dan deneysel sinemanın en başarılı örneklerinden birkaçı izleyiciyle buluşacak.

- - - - - - - - - - 

*Festivalin klasikleşen bölümlerinden “Kısa İyidir”de yakın dönem örnekler ve “Çocuk Filmleri”nde de dünya sinemasının öne çıkan animasyon ve çocuk filmleri seyirci karşısına çıkacak.

- - - - - - - - - - 

*Dergi yayına hazırlanırken henüz filmler netleşmemişti ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalde Türkiye sinemasından en yeni, kalburüstü filmlerin yer alacağı “Türkiye Sineması” bölümünde de çok sayıda film, yönetmen ve oyuncularının da katılımıyla Edremit, Ankara ve Sinoplu sinemaseverlerle buluşacak.

ÖNCEKİ Gezici İlan SONRAKİ Bu ay ne izlesem?
Bu yazıyı paylaş