Zeki, çevik ve mutlu bir üçlü: Bubituzak

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Zeki, çevik ve mutlu bir üçlü: Bubituzak

Röp: Cem Kayıran, Foto: Aylin Güngör
ÖNCEKİ William Onyeabor: Uzayda hasıl olan elektrik Nijerya’ya varınca SONRAKİ Konser ekonomisine dair Bölüm II: Bilet fiyatı uygulamaları, karaborsa, süperstar etkisi ve rant

Bubituzak, uzun zamandır beklenen ilk albümü Uzay Yolları Taşlı’yı yayınlamaya hazırlanıyor...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Şimdiye kadar Çilekeş, Kara Orkestra, Kreş, Yasemin Mori gibi farklı isimlerle beraber karşımıza çıkan Ali Güçlü Şimşek, Görkem Karabudak ve Emrah Atay’ın Voltran’ı oluşturmasıyla dünyaya hızlı bir iniş yapmıştı Bubituzak. Bir günde yazılmış ilk albümünün şarkılarını bugüne kadar verdikleri konserlere gelen herkesin aklına kazımayı başaran üçlü, nihayet ilk albümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Kendi tâbirleriyle "inişe hazırlanan" Bubituzak’a ilk albümün hazırlık süreci ve Uzay Yolları Taşlı adlı albümde bizi nelerin beklediğiyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk. Grup üyelerinin de aslında Bubituzak’a Bubi dediğini de bu röportajımızla öğrenmiş olduk!

Bugüne kadar onlarca farklı albümde yer almış müzisyenler olarak, yeni diyebileceğimiz bir projenin ilk albümünü yayınlamak nasıl hissettiriyor?Gözlerimizden falan ışıklar çıkıyor. Bireysel anlamda bugüne kadar biriktirdiğimiz pek çok şey Bubituzak içinmiş de haberimiz yokmuş gibi. 

Bubituzak için albüm yayınlamak ne ifade ediyor?
Polis çevirmesi olduğunda çıkartıp gösterecek bir kimliğin olması gibi.

Üçünüzün de şimdiye kadar başka projelerini dinledik. Hâlâ çaldığınız farklı gruplar da var. Şarkı yazım süreçleri, kayıt teknikleri vb. müzikal yaklaşımlar açısından Bubituzak, diğer projelerinizle kıyasladığınızda ne gibi farklılıklar içeriyor?
Önceki deneyimlerle karşılaştırınca Bubituzak'ta her şey fazla rahat ve hızlı gelişiyor. Mesela her ne kadar yayınlanmamış olsa da iki buçuk yıl önce ilk albümümüzü bir günde besteleyip, kaydedip, miksleyip, paketlemiştik. Zeki, çevik ve mutluyuz. Ayrıca sağ olsun Görkem; üç kişiyiz ama dört kişilik çalıyoruz.

Uzay Yolları Taşlı’nın hazırlık sürecinden biraz bahseder misiniz? Kayıtlar nasıl bir ortamda yapıldı?
Hazırlıklar Kalamış'taki eski stüdyomuzdaydı. Bubituzak'ta doğal ve düzenli bir üretim olduğu için aslına bakarsan son iki buçuk yıldır her ân her şeye hazır gibiyiz. Kayıtlar Mike Nielsen'in ışığında geçen sene Haziran 18 ile 30 arasında Deneyevi'nde canlı olarak yapıldı. O zamandan bu zamana bir yıldan fazla oldu. Neredeyse ikinci albümü bile hazırladık ama hâlâ her şey bir anda oldu gibi bir his var içerde. Malûm zaman izafî.

Şimdiye kadar konserlerinizle kendinize hatırı sayılır bir kitle oluşturdunuz. Sizce ilk albümünüz ve konserleriniz tını ve hissiyat olarak birbirine ne kadar yakın?
Yaklaşımımız da kullandığımız ekipman da aynı. Konserde nasıl çalıyorsak albümde de aynı şekilde canlı çaldık. En büyük fark stüdyodayken bir parçayı tekrar tekrar çalıp kaydetme özelliğinin her zaman açık olması. Tabiî bu bir avantaj mı, dezavantaj mı tartışılır.

Albüm kayıtlarında bu aklınızda olan bir detay mıydı?
Tabiî ki.

Image

Bubituzak’ın müziğinin vokal bazlı bir müzik olduğu aşikâr. Şarkı sözlerinizde de bir şeylerden isyan etme hâli var gibi hissediyorum. Bubituzak şarkıları nelerden beslenerek ortaya çıkıyor?
Bubi kendisini her an geliştirmek isteyen ve fikrini söylemekten kendini alıkoyamayan herhangi biri aslında. Genel olarak insandan bahsediyor. Güzelliklerinden veya yüzüne gözüne bulaştırdıklarından. Baktığımız ve gördüğümüz her şeyden beslendiğimiz bir gerçek. Arkadaşlar, bitkiler, kitaplar, rüyalar.

Şarkılar sözler üzerine mi inşa ediliyor?
Aslında bu biraz tavuk-yumurta, yumurta-tavuk döngüsü gibi, ne desen doğru.

Bubituzak’ı önceden bilen, konserlerini takip eden dinleyicileri albümde şaşırtacak detaylar var mı?
Belki henüz dinlememiş olanlar arasında şaşıranlar olabilir ama daha önce ucundan da olsa dinlemiş olanların çok da fazla şaşıracağını sanmıyorum. Verdiği sözleri tutan ve çok daha fazlasını vaat eden bir albüm.

Uzay Yolları Taşlı isminin bir hikâyesi var mı? 
Yakın çevremizle beraber uzaya gitmek gibi bir hedefimiz var. Yola çıkmadan önce ilk adım, yol ve hava koşullarından haberdar olmak.

Bildiğim kadarıyla uzun süredir yayınlamayı bekliyor bu albüm. Albümün yayınlanmasının uzaması motivasyonunuzu nasıl etkiledi?
İnsan hayatta neyden motive olduğunu bulduğunda pek çok şey çok daha kolaylaşıyor. Mesela bizim için müzik yapmak ve yeni iletişimler kurabilmek yeterince büyük bir motivasyon. Türlü sebeplerden ötürü ilk albümü ancak paylaşabiliyor olsak da vaktimizi bekleyerek değil; yeni şeyler üreterek geçirmiş olmak hayatı daha yaşanır bir hâle bürüdü bunca zaman.

Albüm yayınlanmadan önce yayınladığınız kısa videolarda görsel estetik açısından çok çeşitli denemeler görmek mümkün. Bu videolardaki fikirler kimden çıktı, videolar kimin işi?
La Familya içinde Bora Genel'in önderliğinde gelişen şeyler. Az vakitte çok eğlendiğimizi söyleyebilirim.

Planladığınız ya da hazırladığınız bir video klip var mı?
İlk resmi klip “Tayyare”, kasım ayında albümle beraber havalanacak.

ÖNCEKİ William Onyeabor: Uzayda hasıl olan elektrik Nijerya’ya varınca SONRAKİ Konser ekonomisine dair Bölüm II: Bilet fiyatı uygulamaları, karaborsa, süperstar etkisi ve rant
Bu yazıyı paylaş