Ekşi Fest 2014

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Ekşi Fest 2014

Yazı: Altay Aydemir
ÖNCEKİ Manu Chao der ki... SONRAKİ ‘’Müzikle ilişkim biraz kinetik’’: Colin Stetson

21 Haziran’da gerçekleşecek Ekşi Fest’in kadrosunda yer alan yerli isimler, festivaldeki STK’lar ve gruplara dair notlarımız burada.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Manu Chao, Manu Chao La Ventura 2014 turnesi kapsamında, 21 Haziran Cumartesi günü Ekşi Fest’te sahne alacak. Lifepark’ta gerçekleşecek etkinlik Manu Chao konseriyle sınırlı değil elbet! Ekşi Fest, son zamanlarda gerçekleşen birçok festivalin aksine, büyük şirketlerin açtığı masalar ve popüler isimler yerine, sosyal duyarlılığı ve toplumsal dayanışmayı ön planda tutan müzisyenlere, önemli STK'lar ve gruplara açtığı alanlara yer veriyor.

Öncelikle festivalde Manu Chao’nun yanısıra sahne alacak yerli isimlere bakalım:

ANA SAHNE

BaBa ZuLa: Kemik kadrosu Murat Ertel, Levent Akman ve Çoşar Kamçı’dan oluşan BaBa ZuLa, hem müziğiyle hem de genel tavrıyla yeni nesil gruplara örnek olan bir oluşum. “Cecom”

Sattas: Özellikle yaz festivallerinin vazgeçilmezi haline gelen Sattas, geçtiğimiz yıl çaldığı “Diren Gezi Parkı” şarkısıyla adından sıkça söz ettirmişti. “Diren Gezi Parkı”

Hakan Vreskala: Bant okurlarının yakından tanıdığı Hakan Vreskala direnişe hem yurtiçinde hem de yurtdışından destek veren sanatçılardan biri. Geçtiğimiz yıl yayınlanan ve Ahmet Kaya'nın parçalarına çeşitli sanatçılar tarafından yapılmış yorumları içeren ...bir eksiğiz albümünde “Kum Gibi” parçasını seslendirmişti. “Kum Gibi”

ALTERNATİF SAHNE

Alpman & The Midnight Walkers: İlk canlı performansını Bant Mag.’ın düzenlediği Demonation No:4’te gerçekleştiren Alpman & The Midnight Walkers, dinleyicilerinin de desteğini alarak yoluna emin adımlarla ilerliyor. “Resist”

Control+Z: 2007 yılında Edirne’de kurulan grup, kendi bestelerini çalarak yola devam etti. Control+Z, geçtiğimiz ekim ayında ilk albümü Sadece Dinle'yi yayınlamıştı. “Yağmur Adam”

Ekşi Band: Ekşi sözlük yazarlarından oluşan Ekşi Band’ın repertuarında pop ve synthpop tarzında parçalar yer alıyor.

Kaza Raporu: Geçen yılın kış aylarında kurulan Kaza Raporu, uzun zamandır müzik endüstrisinin içinde yer alan elemanlara sahip. Şu sıralar beste kayıtlarına yoğunlaşan grubun parçalarının kısa versiyonları Soundcloud üzerinden dinlenebiliyor.

Grup Angarya: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kurulan Angarya, 2007 yılından beri müzik yapıyor. Grup, geçtiğimiz yıl direnişe destek verme amaçlı "Buraya Kadar" adlı bir parça kaydetmişti. "Buraya Kadar"

Mutrib: İstanbul alternatif müzik sahnesinin tanıdık isimlerinden Mutrib, yeni şeyler denemekten çekinmeyen bir grup. “Meçhul”

Sapan: Bugüne kadar birçok festivalde ve mekânda çalan Sapan, geçtiğimiz mart ayında Babajim Stüdyolarında kaydettiği ilk albümü Anlık İzler'i yayınlamıştı. “Yağmur”

Umut Adan: Yayınladığı 45’liklerle tanıdığımız Umut Adan, “Beni Seçtiğin Bu Yerde” ve “Sevdiğimi Seçtim” gibi klasikleşen şarkılarıyla herkese hitap ediyor. “Beni Seçtiğin Bu Yerde”

Yok Öyle Kararlı Şeyler: 2011 yılında İzmir'de kurulup daha sonra İstanbul'a yerleşen Yok Öyle Kararlı Şeyler, son zamanlarda popülerleşen "samimi sözlü" alternatif rock gruplarından. “Domates”

Bu festivalde büyük markaların reklam stantlarıyla karşılaşmayacaksınız. Festival alanında birçok farklı sivil toplum kuruluşu ve grup yerini almış olacak. Katılımcılar şöyle:

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı: Kadınlara karşı şiddetin önlenmesini ve şiddete uğramış kadınlara gerekli desteğin verilmesini sağlayan sivil toplum örgütü.

Lambda İstanbul: 1993 yılında İstanbul'da kurulan LGBT dayanışma derneği. 1996'da Açık Radyo’da Türkiye'nin ilk LGBT radyo programını yapan Lambdaistanbul, düzenlediği etkinliklerle dayanışmanın ilk adreslerinden.

Kuzey Ormanları Savunması: Üçüncü köprü ve üçüncü havalimanına karşı verdiği mücadeleyle tanıdığımız, İstanbul'un kuzeyinde yer alan doğal alanları koruyarak ekolojik dengeye gelebilecek zararların önüne geçmeyi amaç eden kuruluş.

Kent Hareketleri: "Başka Bir Kent Mümkün!" mottosuyla yola çıkan Kent Hareketleri, neoliberalizmin kent mekânına ve yaşam alanlarına saldırısına karşı farklı mecralarda mücadele veriyor.

Toplum Gönüllüleri Vakfı: 2002'de kurulan TOG, gönüllülük temeline dayanarak hareket eden vakıf. Farklı alanlarda sosyal sorumluluk projeleri üstelenen TOG'un şimdilerde 20 bini aşkın üyesi var.

Doğa Derneği: Türkiye çapında faaliyet gösteren Doğa Derneği, etkinlik ve projeleriyle uluslararası alanda da adını duyurmuş olan kuruluş.

Karadeniz İsyandadır: Doğu Karadeniz bölgesinde yapılmak istenen HES Projelerine karşı duruşuyla sesini duyuran Karadeniz İsyandadır Platformu, düzenlediği ekolojik kamplarla da öne çıkıyor.

İstanbul Hepimizin: İstanbul'un yerel yönetimine dair projeler üreten İstanbul Hepimizin Platformu, yerinden, katılımcı ve şeffaf bir yönetim oluşturulmasının çağrısını yapıyor.

Sulukule Platformu: Sulukule'nin yavaş yavaş yok olmasına ve bölgedeki habitatın bozulmasına karşı çıkan Sulukule Platformu bölgeyle ilgili yapılan çalışmaları, alternatif projeleri ve çeşitli materyalleri sunduğu Sulukule Günlüğü adlı bir bloga sahip.

Çoça (Bilgi Üniversitesi Çocuk Araştırmaları): Türkiye'de çocuk haklarının yaşama geçmesi ve korunması için çalışmalar sürdüren ÇOÇA, çalışmalarını İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi'nin çatısı altında gerçekleştiriyor.

Tarlabaşı Toplum Merkezi: Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği tarafından semt sakinlerine eğitsel ve sosyal alanlarda destek sağlamak amacı ile yürütülen toplum merkezi.

Phaselis İnisiyatifi: Türkiye'nin en güzel antik kent alanlarından Phaselis ve çevresinin kültürel, tarihi ve doğal dokusunun korunması için mücadele eden sivil toplum kuruluşu.

Yedikule Hayvan Barınağı: 2000’li yıllardan bu yana Fatih Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Yedikule Hayvan Barınağı, toplam alanı 8 bin metrekare olan merkezinde 3 bine yakın köpek barındırıyor.

Yoğurtçu Kadın Platformu: Kadın hakları ihlallerine karşı çıkmak üzere kurulan Yoğurtçu Kadın Platformu, belirli aralıklarla yapılan toplantı ve eylemleriyle hukuksuzluklara karşı mücadele ediyor.

Vamos Bien: Toplumsal olaylara karşı duyarlılığıyla tanınan Fenerbahçe taraftar grubu Vamos Bien, endüstriyel futbola karşı duruşuyla da biliniyor. Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan ve Burak Yıldırım için yazdıkları tezahüratları da ekleyelim.

Image

ÖNCEKİ Manu Chao der ki... SONRAKİ ‘’Müzikle ilişkim biraz kinetik’’: Colin Stetson
Bu yazıyı paylaş