Kızlarımız PepsiCo ile Okuyor!

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Kızlarımız PepsiCo ile Okuyor!

ÖNCEKİ Pegasus'la Daha Çok Yaz İçin 5 Tatil Kaçamağı!

Geçtiğimiz Nisan ayında PepsiCo Kurumsal Müdürü Direktörü Didem Sinik ile GAP bölgesinde gerçekleştirdikleri Cheetos Gelişim Merkezleri üzerine bir sohbet gerçekleştirmiştik. O dönem öğrendik ki CGM ile eğitim-öğretim süreçlerine başlayan kız çocukları, bu merkezlerin bir devamı niteliğinde olan "Kızlarımız Okuyor" projesi ile eğitimlerine devam etme şansını yakalıyor.  Didem Sisnik bizi kırmadı, bu sayı için de "Kızlarımız Okuyor" projesi ile ilgili sorularımızı yanıtladı. 

"Kızlarımız Okuyor" projesi, bizim de geçen sayılarımızda ele aldığımız "GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri" projesinin bir uzantısı aynı zamanda. bu ikinci projeyi Gelişim Merkezleri'ne eklemleme fikri nasıl oluştu? İki proje arasındaki bağdan biraz bahseder misin?
Sizin de söylediğiniz gibi bölgesel, kültürel ve ekonomik özelliklerin sonucundan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin mevcut aile yapısından kaynaklanan fırsat eşitsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen projelerimiz GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri ile sınırlı kalmıyor. Merkezlerimizin sorumluluk alanı 4-14 yaş aralığı ile sınırlı olduğundan her zaman bu alanı daha da büyütme hayalini taşıyorduk. İşte 2009 yılından bu yana sürdürdüğümüz Kızlarımız Okuyor projemizle merkezlerimize devam etmiş ve artık lise eğitimine başlayacak,  ancak ailesinin ekonomik şartları sebebi ile eğitimlerine devam edemeyecek olan başarılı kızlarımızın her türlü eğitim masraflarını karşılıyor, ayrıca onlara koçluk yapıyoruz. Hayata geçtiği ilk sene 20, bugün ise toplam 80 kız çocuğumuzun faydalandığı bu proje ile Cheetos Gelişim Merkezlerinin sorumluluk alanı olan 4-14 yaş aralığı sınırını bir üst seviyeye taşıyabildik.

Cheetos Gelişim Merkezleri, bölgede yaşayan kız-erkek tüm çocukların yararlanabileceği bir proje. Kızlarımız Okuyor ise bu projenin bir eklentisi olarak oluşmuş ancak özellikle imkanı olmayan 14 yaşından büyük kız çocuklarına destek sağlama misyonunu üstleniyor. Bu noktada özellikle kızlara yönelmenizin sebebi nedir?
Güneydoğu Anadolu bölgesinin sosyokültürel ve ekonomik özelliklerini göz önüne aldığımızda buradaki kız çocuklarımızın büyük fırsat eşitsizliklerine maruz kaldıklarını görüyoruz. Kız çocukları, çoğu da maddi sebepler yüzünden, ortaokul eğitimlerinden sonra okula devam ettirilmiyor. Bu yüzden ilk etapta kız çocuklarına yönelmek istedik. Bunu da “pozitif ayrımcılık” olarak adlandırıyoruz.

Image
Image

Kızlarımız Okuyor projesi kapsamında ne gibi aktiviteler ve destek imkanları yaratılıyor, bu imkanlardan kimler yaralanabiliyor?
Projemiz ile birlikte, sosyo-ekonomik koşulları yetersiz olan kızlarımızın lise eğitimlerine devam etmeleri için destek oluyor, her an tüm sorunlarıyla elimizden geldiğince ilgileniyor ve kız çocuklarımızın toplum ve hayat karşısında daha eşit, daha güçlü bir konuma gelmelerine yardımcı oluyoruz. Çocuklarımıza bu projeler ile mevcut hayatı tüm yönleriyle tanıtıyor ve kendi başına karar verebilen, bilinçli ve topluma faydalı bireyler olabilmeleri adına gelişimlerine katkıda bulunuyoruz

Bunun yanında kız öğrencilerimizi zaman zaman İstanbul’daki konferanslara davet ediyor, özel oturum ve konuşmalara katılımlarını sağlanıyoruz. Düzenlediğimiz “Kariyer Günleri” ile mesleklerinde başarılı olmuş isimlerle bir araya getirdiğimiz kız öğrenciler gelecekte seçmek istedikleri meslek dallarıyla ilgili profesyonel bir şekilde yönlendiriliyor.

GAP-Cheetos Gelişim Merkezlerinde takip ettiğimiz ve başarılarıyla öne çıkan kızlarımız projemizin ana hedef kitlesini oluşturuyor. Başarılı kızlarımız arasından mülakatlar yaparak projeye dahil olacak kızlarımızı seçiyoruz. katı kriterlerimiz yok, hedefimizeğitimlerine devam etmek isteyen tüm ihtiyaç sahibi kızlarımızın bu projeden yararlanması.

Şuan Kızlarımız Okuyor projesi kapsamında oluşturulan burslardan kaç kız okuyor, neredeler, neler yapıyorlar?
Projeye 2009 yılında başladığımızda 20 kızımız ile birlikte yola çıkmıştık, bugün ise toplam 80 kız çocuğumuz kendi bulundukları şehirlerde lise eğitimlerine bu proje ile devam edebiliyor.

Projeye başvuruda değerlendirme kriterlerinizden biri de başvuran kızların kendi geleceklerine dair hayalleri... Nasıl hayaller kuruyorlar, kendi geleceklerindne neler bekliyor ve istiyorlar?
Onlar genelde ailelerinden daha farklı bir hayat kurmak, okumak, çalışmak, farklı yerler görmek ama en çok da insanlara yardımcı olabilecekleri meslekler seçmek istiyorlar. Bizleri en çok etkileyen, değişime olan hayranlıkları ve  değişikliğin içinde yer almak, kendilerini eğitmek, geliştirmek istemeleri.. Doktor, avukat olmak isteyen çocuklarımız olduğu gibi, gıda mühendisi, hemşire yada genetik mühendisi olmak isteyen kızlarımız var...

Projenin ekonomik anlamda eğitime ayıracak gelirleri olmayan ailelerin kızlarına maddi destek sağlaması harici aileler ve kızları arasında farklı bir iletişim imkanı sağlayan sosyal bir yönü de mevcut bildiğimiz kadarıyla. Özellikle kızlar için eğitimin bir lüks kabul edildiği doğu bölgelerde ne gibi bilinçlendirme çalışmaları yapıyorsunuz?
PepsiCo Türkiye olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın işbirliği, Türkiye Kalkınma Vakfı’nın da lojistik desteği ile doğru kişilerle işbirliği kuruyor, bölgenin ihtiyaçlarını yerinde saptıyor ve çocuklarımızın isteklerine en doğru karşılığı verebiliyoruz. Çocuklarımızın, özellikle de kız çocuklarımızın projelerimize dahil olmalarına ön yargıyla yaklaşan ailelere de özel bir ilgi gösteriyor ve ikna çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ailelerle birebir görüşmeler yapıyoruz. Onlara maddi olanaksızlıklar düşüncesiyle çocuklarının geleceklerini kadere teslim etmemelerini ve bizlere güvenmelerini söylüyoruz.

Çocuklarımız projeye dahil olduktan sonra da ailelerle olan ilişkimizi koparmıyor, çocukların gelişimlerinin izlenmesi konusunda ailelere danışmanlık hizmeti veriyor ve onları çocuklara destek olabilecekleri şekilde yönlendirmek için çalışmalar yapıyoruz.

PepsiCo'nun Kızlarımız okuyor projesi için oluşturduğu destek fonunun kaynağı konusunda da bir farklılık söz konusu. Okuyucularımıza siz anlatın isteriz, nasıl oluşturuluyor burs fonları?
Bu projenin bizleri mutlu eden önemli bir yanı da projenin PepsiCo Türkiye çalışanlarının gönüllü bağışlarıyla yürüyor olması. Projemiz, şirket çalışanlarımızın her yıl katlanarak artan gönüllü katkılarıyla oluşan bir fonla ilerleyen burslarla yoluna devam ediyor.

Önümüzdeki dönem için bu projeye dair yeni hedefleriniz var mı?
Kızlarımız Okuyor projemizden yararlanacak kızlarımızın sayısını her yıl genişletmeyi ve projenin kapsamını genişleterek en sonunda üniversite eğitimini de kapsamayı hedefliyoruz.  Hatta bizim için en büyük mutluluk bu kızlarımızdan birinin bir gün PepsiCo’da üst düzey kademelere gelip, yönetici olmaları olurdu.

ÖNCEKİ Pegasus'la Daha Çok Yaz İçin 5 Tatil Kaçamağı!
Bu yazıyı paylaş