Şarkı şarkı: Jakuzi ve “Hata Payı” albümü

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Şarkı şarkı: Jakuzi ve “Hata Payı” albümü

Röportaj: Ekin Sanaç, Cem Kayıran - İllüstrasyon: Sadi Güran
ÖNCEKİ Deneme hiçbir zaman bitmez: Adamlar ve “Dünya Günlükleri” SONRAKİ Doğru enerjiyi yayabilmek: Mark Guiliana

İlahi kurtarıcılar, orkideler, buruk hisler, iki ponpon kızla kurulmaya çalışılan müzik grupları, Flashdance, eski dostlar... Jakuzi’nin City Slang’den çıkan ikinci albümü Hata Payı’nı Kutay Soyocak’tan şarkı şarkı dinlerken açılan kapılar, albümün genel hissiyatına ve dertlerine dair öğrenmekten memnuniyet duyduğumuz detaylar ele veriyor.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

“Bu karakterin, geriye kendisinden geri bir şey kalmayacak kadar anonimleşmesini, bir hayalete dönüşmesini hayal ediyorum.”

Image

“Sana Göre Bir Şey Yok”
Sana göre bir şey barındırmadığını sürekli hatırlatan bir yerde hayatta kalmak için bir kılavuz hazırlamanı istiyoruz. İlk maddede büyük harflerle ne yazıyor?
ORTALIK KARIŞMADAN ÖNCE ŞİKÂYET EDİP GÖZE BATMA.

Image

“Şüphe”
İçe o kaçınılmaz şüphe düştüğünde, tedirginlik ve tekinsizlik çöktüğünde baş etmek için ne gibi yöntemler tavsiye ediyorsun?

Ben genelde böyle anlarda ya uyuyorum ya da olayı patlatıyorum, dile getiriyorum. Sonra niye daha "serin" olmadım diye kendime kızıyorum. Bir süre durumu dinamik bir şekilde kafama takıp, kızgınlık ve huzursuzluktan yorgun düşüne kadar boğuşuyorum. Hissizleşince peşini bırakıyorum.

Image

“Yangın”
İki ayaklı bir sinir krizisin, kendi yüzüne tükürüyorsun. Bir şey yapamadan izlediğin bu yangın, şarkının outrosunda iyice kontrolden çıkıyor gibi. Bu şarkılar kurtuluş için bir arayış mı yoksa kaybedişin / kayboluşun bir kutlaması mı?
O kısmı hep uzaktaki yangının iyice büyüyüp, ihtişamlı bir şekilde kapına gelmesi gibi hayal ediyorum. Yangın orada bence ilahi bir kurtarıcı.

Image

“Gördüğüm Rüya”
Gördüğün en unutulmaz rüyalardan biri neydi? Neredeydin, hangi zamandaydın, olaylar nasıl gelişti?
Rüyada askerim. Ormanda bir çatışmada öldüm. Sonra eski bir apartmanın en üst katında kapıda buldum kendimi. Kapıyı açan tanrıydı. Benimle tek kelime etmedi ama tanrı olduğunu hissediyordum. "Daha çok gencim hayatımı yaşayamadım, doyamadım hayata. Beni lütfen geri gönder " gibisinden şeyler söyleyip yalvardım. O da beni geri gönderdi. Işık hızıyla gidiyordum, çok keyifli bir histi. Geri döndüm ama kimse beni görmüyordu. Ailem, arkadaşlarım. O his biraz buruktu. En unutulmazlardan biri bu sanırım. Lisedeydim. 

Image

“Kalbim Köprü Gibi”
Klibi yayınlandığından beri bu şarkıyı aklımızda şarkı söyleyen küçük Kutay olmadan dinleyemiyoruz. Çocuk Kutay eline mikrofonu aldığında kime dönüşüyordu? O yaşlardaki idolün kimdi? Hâlâ gönlünde aynı yere sahip mi?
Büyük Athena fanıydım. O görüntülerde de Athena'dan "Ah Yaşamak Var Ya" söylüyordum. Hatta bu müsamereden önce okulun müdüründen ATHENA 2 kurmak için izin istemiştim. Bunun için iki ponpon kızın yetmediğini sonradan fark ettim. Athena da hâlâ aynı yere sahip değil açıkçası. 

Image

“Hâlâ Berbat”
Neden hâlâ berbat?
Bu şarkı, Kahvrengi Karton Ayı'nın "Burası Berbat Bir Yer" isimli şarkısından yola çıkıp Murat Üf Yaa'ya ithaf edilen bir şarkı oldu. Onun anısı için bu ismi seçmek istedik Taner ile. 

Image

“Kendine Rağmen”
“Şanslıysan mezarın çiçek açar.” Jakuzi bir müzik grubu değil de bir “mezar dekorasyon şirketi” olsa, en çok hangi çiçekler kullanılırdı?
Orkide.

Image

“İstemezdim”
Gerçekliklerden kaçmak için gittiğin bir yer, bir kurtarılmış mekânın var mı? Gerçek ya da hayali. Nasıl bir yer orası?
Maalesef kaçmak için gittiğim böyle bir mekân olmadı ama böyle bir yer olabilseydi eğer barbekülerde etlerin sürekli piştiği, çeşmelerden biralarının oluk oluk aktığı ve bunları hiç tıkanmadan sürekli tükettiğim bir yer olabilirdi sanki. Şaraplar ve peynirler… :P

Image

“Toz”
Hata Payı’nın belki de en fazla “hit” potansiyeli taşıyan şarkısı “Toz”. Başarılı bir ilk albümün ardından ikinci albümün mide kramplarına sebep olduğu müzik camiasında bilindik bir durumdur. Senin için ikinci albüm hazırlıklarında aşması en zor engel neydi?
İlk albümle kıyaslama her zaman olur ve müzisyen kendini tekrar etmeyip bunu aşmak ister elbette. Kendi hedefi, çıtası dahilinde yapar. O çıtayı her zaman aşamasa bile ona yaklaşması diğer adım ve devamı için faydalı. En zor engel bunun altında kalma fikriydi herhalde. İşimin ilk albümle kalan tek atımlık kurşun ya da şans eseri olmuş olduğunu görmek beni üzerdi. Kendimi bunun olmaması adına motive ettim. Ancak motivasyon kaynağım insanların beğenisinin yanı sıra daha çok "Kendimi daha iyi nasıl anlatabilirim?" sorusu üzerineydi.

Image

“Bir Şey Olur”
“Hayat seni hırpalar” dese de dansa davet ediyor “Bir Şey Olur”. Kişisel olarak çok sıkı bağ kurduğun, favori dans sahnen hangisi? (Bir filmden)
“Bir Şey Olur”u bilmiyorum ama kesinlikle FLASHDANCE. “Maniac” şarkısının klibi zaten. (ateş emojisi)

Image

“Ne Teselli Ne Avuntu”
“Bitmeyecek bir sorgu, ne teselli ne avuntu.” Albümün genel hissiyatını tek başına tanımlıyor bizce bu cümle. Hata Payı dinleyicisine neyi hatırlatsın, neyi çağrıştırsın istersin?
Ben herkesin hayatının kendisinin mitolojisi olduğunu düşünüyorum. Yaşadığı travmatik şeylerden sonra bir kahramanın, yeni bir karakterin çıkması bana ilahi bir his veriyor ve bunu sıradanlığın, basit anların içinde bulmak istiyorum. Buradan yola çıkışla bu karakterin, herkesin kendisiyle özdeşleştirip geriye kendisinden geri bir şey kalmayacak kadar anonimleşmesini, bir hayalete dönüşmesini hayal ediyorum. Albümü bir hayaletin tek başına doğum gününü kutlaması, geçirdiği hayatı anıyor gibi düşünmek, bu şekilde anlamlandırmak hoşuma gidiyor. 

 

 

 

 

ÖNCEKİ Deneme hiçbir zaman bitmez: Adamlar ve “Dünya Günlükleri” SONRAKİ Doğru enerjiyi yayabilmek: Mark Guiliana
Bu yazıyı paylaş