Ortak bir keyif: The Kites

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Ortak bir keyif: The Kites

Röportaj: Leyla Aksu
ÖNCEKİ Aynı anda birden fazla şey olmak: Vanishing Twin SONRAKİ Agnès Varda sinemasının sırrına ermek için 10 film

2019’un başında yayınlanan Sunset Vibes ile kulakları kabartıp içleri ısıtan the Kites’a küçük yaşta başlayan müzik yolculukları ve ilk albümlerini sorduk.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Pskedelik bir esintiyle 2017’de çıkagelen, Ozan Erverdi’yle Tan Deliorman’dan oluşan the Kites, istedikleri müziği, istedikleri şekilde ve büyük bir keyifle paylaşıyor. Aslında uzun yıllardan beri beraber müzik yapan ikilinin Kaan Düzarat tarafından kaydedilen çıkış albümü Sunset Vibes, caz, funk ve rock’ın rahatça yön değiştirebilen, ritmik ve tasasız bir buluşması. Bu yıl da ilk konserlerini verdikleri İstanbul Caz Festivali’nde yeniden sahne alacak olan grup, bize nasıl birlikte müziğe atıldıklarını, canlı performans ve geleceğe dair planlarını anlattı.

Image

Aynı apartmanda büyüyüp müzik yapmaya başladığınızı biliyoruz, ama bu komşuluk ve müzik maceranızı bize biraz daha anlatabilir misiniz? Birlikte müzik yapmaya ilk nasıl atıldınız?
Tan: En büyük etken aile. Anne babalarımızın çok güzel Pink Floyd, Dire Straits kasetleri falan vardı; onları birlikte dinleye dinleye. Benim eve 6 yaşındayken bir gitar geldi, müzik yapacak arkadaşım da yoktu, Ozan da ilgiliydi. Pestili çıkana kadar zorla çaldıra çaldıra ona, bugünlere geldik.
Ozan: Evlerde her zaman müzik bir şekilde bulunuyordu, kasetler, plaklar... Çevredeki dostlarımız gelip müzik paylaşıyorlardı, enstrümanlarını getiriyorlardı. Zaten içinde doğduk bir bakıma. Bir araya geldiğimizde müzikle zaman geçiriyorduk, çalarak veya dinleyerek.

O ilk günlerden the Kites’a kadar beraber çalışma şekliniz, müziğe olan yaklaşımınız nasıl değişti yıllar boyunca? Hep beraber müzik yapmaya devam edeceğinizi düşünüyor muydunuz?
Tan: Eskiden rock yapardık, sonrasında biraz daha bütün dinlediklerimiz kafamızda birleşti, sonucu da şimdi çıkan müzik oldu. Valla Ozan 3 yıl 6 ay New York, 6 ay İstanbul'daydı; sonra bir de 6 ay Sydney'e gitti geldi. Yani bu aralar koparmadıysa birlikte müzik yapmamızı, hep müzik yaptık da yaparız da gibi zaten.
Ozan: Yaş ilerledikçe değişiyor insan, doğal olarak müzik zevklerimiz de değişti. Biz dinlemek istediğimiz müziği yapıyoruz, keyif aldıktan sonra neden devam etmeyelim.

YouTube’a koyduğunuz ilk videolarda kendi isimlerinizi kullanmamaya karar vermiştiniz. Oz Quenn ve Tanjwar “Big Luv” Davis isimlerine nasıl karar verdiniz ve müziğinize gelen ilk tepkileri, beklentileri bu sizce nasıl etkiledi?
Tan: İnsanlar bizim yaptığımızı bilmeden, tarafsızca dinlesinler istedik. Tepkiler çok iyiydi, kendi isimlerimizi kullanıp elde tutulacak kayıtlar yapmanın doğru olduğunu düşündüm.
Ozan: Biraz önyargıları yıkmak istedik, biraz da komedik yönünü beğendik takma isimlerin. 60’lar ve 70’lerde plakların üzerindeki isimlerden esinlendik, biraz da kendi baharatımızı kattık.
Dinleyen insanlar yabancı köklü sanıyordu. Bizim olduğumuzu bilmeyen insanlardan güzel tepkiler duyunca daha da etkili oldu, çünkü biliyorsunuz ki politik hiçbir yanı yok, dürüst bir eleştiri.

60’lı ve 70’li yılların dönemine bir yakınlık hissettiğinizi söylemiştiniz. Bu nereden geliyor?
Tan: Dinlediğimiz müziklerin çoğunun yapıldığı dönem olduğu için belki bilinçaltı vaziyeti.
Ozan: Tercih meselesi. Birçok farklı yerden geliyordur büyük ihtimal, büyürken evde bulunan kasetler, vs. Hepsi bir yerde etkiliyordur mutlaka.

Sunset Vibes için şarkıların hazırlık ve albümün kayıt sürecinden biraz bahsedebilir misiniz? Aklınızda nasıl bir fikirle yola çıktınız?
Ozan: Şarkıların yazımı kısa sürede oluyordu. Birkaç saat stüdyoda aklımıza ne gelirse çalıp kaydediyorduk, daha sonra dinleyip bunları düzenliyorduk veya kayıt sırasında düzenlemeye başlıyorduk. Kısa bir sürede elimizde birçok şarkı birikti.
Albümün kayıt sureci daha da hızlıydı, toplasanız birkaç saatte büyük çoğunluğu kaydedildi diyebiliriz. Üç enstrümanı canlı olarak kaydettik, bas davul ve gitar. Daha sonra üstüne diğer enstrümanları ekledik. Fikrimiz YouTube videolarındaki havayı korumaktı, organik bir ses yakalamak.
Tan: Her şey o kadar hızlı gelişti ki biz bile anlamadık aslında. Aklımızda pek bir şey yoktu, şarkıların çıkışının organikliği ile paralel gitti olayların gelişmesi, albümdür, caz festivalidir, vs.

"Birlikte çalmanın en güzel yanı o andaki paylaşım, yarattığınız şeyin arkadaşlarınızla birlikte canlı bir şekilde çalınırken daha güzel bir hal alması, ortak alınan keyif."

Sunset vibes demişken... Güneş batıyor, açık havadasınız, kulağınızda ne müzik çalıyor? Bu aralar neler dinlemekten keyif alıyorsunuz?
Ozan: Dinlediğim sabit bir şey yok , liste uzun.
Tan: Ben genelde bir şeye takılıp bayağı tüketene kadar sürekli aynı şeyi dinliyorum. Ama bu aralar sabit bir şey yakalamadım.

Parçaları iki kişi olarak yazdıktan sonra, onları grup olarak başkalarıyla beraber sahneye taşıyınca sizin için neler değişiyor? Bu sürecin en sevdiğiniz yanı nedir?
Tan: Mümkün olduğu kadar ilk yazılan haline sadık kalmaya çalışıyoruz. Birlikte çalmanın en güzel yanı o andaki paylaşım, yarattığınız şeyin arkadaşlarınızla birlikte canlı bir şekilde çalınırken daha güzel bir hal alması, ortak alınan keyif.
Ozan: Grup üyelerimiz yetenekliler sağ olsunlar, biz onlara olması gereken kilit noktaları gösterdikten sonra bazen üzerine kendilerinden bir şeyler katıyorlar. Beraber çaldıkça gelişen bir olay bu, çoğu grup deneyimlemiştir.

The Kites’ı hep misafirlere açık bir proje olarak tanımladınız. Gelecekte beraber çalışmak istediğiniz isimler var mı?
Tan: Yine şarkıları yazıp birkaç farklı arkadaşımızla o şarkıları çalıp kaydetme gibi fikirlerimiz var. İsimler de tabii var da, olay gerçekleştiği zaman bunu paylaşmak daha doğru gibi.

İlk Genç Caz konserinizden Salon İKSV’deki büyük lansmana, canlı performans deneyimi The Kites için nasıl gidiyor?
Tan: Canlı performanslarımızda bizi dinlemeye gelen insanlar sağ olsunlar hep oldu, bu konuda çok mutluyuz. Performans deneyimimiz bugüne kadar hep pozitif ve keyifli geçti. Daha da güzelleşiyor her şey.
Ozan: Audioban'ın da bizi çağırdığı organizasyonlarda, şu ana kadar iyi sahnelerde çaldık. Hedeflerimiz büyük, umuyoruz ki daha da iyi sahnelerde çalacağız.

Peki bundan sonrası için planlarınız neler, aklınızda neler var?
Tan: Müziğimizi icra ederken sırf ülkemiz topraklarında değil, dünyanın her yerindeki müzik dinleyicileriyle paylaşabileceğimiz ortamlarda konserler vermek ve tabii yapabildiğimiz kadar albüm.
Ozan: Kaydetmek istediğimiz parçalar var, çalmak istediğimiz sahneler var ve müzik yapmaya devam.

Image

 

 

ÖNCEKİ Aynı anda birden fazla şey olmak: Vanishing Twin SONRAKİ Agnès Varda sinemasının sırrına ermek için 10 film
Bu yazıyı paylaş