Eleanor Davis: Kendiniz için çizin, para için başka bir şey yapın

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Eleanor Davis: Kendiniz için çizin, para için başka bir şey yapın

Röp: Ekin Sanaç - Yetkin Nural
ÖNCEKİ Beş yıl önce on yıl önce SONRAKİ Karşınızda Laboratuvar Hamburgeri, yerseniz...

Eleanor Davis çizgi roman ve karikatür dünyasından ekmeğini kazanmayı başarabilen isimlerden bir tanesi. The New Yorker, The New York Times, The Guardian gibi baba mecralarda sık sık rastlanabilen işlerine anaokulunda aldığı "en iyi motor beceriler" ödülünden bu yana çoğalan bir ödüller bütünü eşlik ediyor. Davis'in gönül gözünü açan renk seçimleri ve lafı gediğine usulca yerleştiren mizah anlayışıyla yüklü işlerine bakınca başarının altındaki cevherin ışıltısını hemen yakalıyorsunuz. Sorularımıza verdiği cevaplardaki inceden sezilen alçakgönülülük ve zekâ ise kendisini bir kez daha takdire şayan, sohbetimizi ise bir kat daha keyifli kılıyor.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Aynı yaşlarda sayılırız. Hayatta yapmak istediğin şeyden, yani illüstrasyon ve sanattan para kazanmaya başlamadan önce başka işler yapmak zorunda kaldın mı?
Co-Op'da ürün süpervizörü olarak çalıştım bir süre.

Çizgi romanlara ve karikatüre olan ilgin nasıl başladı? İlk okuduğun çizgi öyküleri hatırlıyor musun?
Benim ailem her zaman çizgi romanlara ilgi duyan bir aile oldu. Krazy Kat, Little Nemo ve Pogo gibi eski gazete karikatürleri, Carl Barks’ın Duck’ı ve John Stanley'nin Little Lulu'su gibi klasik çocuk çizgi romanları, eski yeraltı çizgi romanları ve mangalar... Ben okumayı öğrenmeden önce çizgi roman okuyordum. Aslına bakarsan kız kardeşim ve ben okumayı çizgi romanlardan öğrendik.

İlk çizdiğin çizgi roman neye benziyordu?
İlk çizgi romanım bir Little Lulu hayran versiyonu idi. Little Lulu lanetli bir eve gider ve el feneri söner. O yüzden çoğunlukla siyahın hâkim olduğu bir öyküydü. Klasik çizer şikesi.

Image


Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


Sık sık başka isimlerle beraber çalışıyorsun. Eşin Drew Weing ile beraber yaptığın çalışmalar var ve illüstrasyon takımı Never Ever Even'ın bir parçasısın. Eminim daha fazlası da vardır. Başka insanlarla çalışmakla yalnız çalışmak arasındaki farklar neler senin için?
Aslında başka insanlarla çalışmak konusunda oldukça kötüyüm çünkü sanat yapmak konusunda oldukça tutucuyum, ama aynı sebepten dolayı başka insanlarla çalışmaya bayılıyorum da. Başkalarıyla çalışmak beni rahatlamak zorunda bırakıyor, daha esnek oluyorum, problemlere farklı açılardan bakabiliyorum, çözümler üretebiliyorum. Tüm bunlar oldukça heyecan verici. Eşim veya arkadaşım Katherine gibi benden daha yetenekli biriyle bir proje üzerinde beraber çalışmak hem korkutucu hem de muhteşem. Çok şey öğreniyorum.

Little House Comics isimli, insanların hem senin hem de arkadaşlarının işlerini satın alabileceği bir web dükkânın var. Bugünlerde sanatçıların sık sık kendi yaratımlarını webe koyarak dünyaya sunuyorlar ve insanlar da normalde haberleri bile olmayacağı bu işlere ulaşabiliyor, uygun fiyatlara satın alabiliyorlar. Hesaplı sanat hakkında ne düşünüyorsun?
Ben kesinlikle uygun fiyatlı sanat işlerinden yanayım. Sadece bir kişinin –parası olan bir kişinin– bakabileceği bir iş üretme fikri bana çekici gelmiyor. Bu yüzden karikatürü, çizgi romanı ve baskı işlerini seviyorum. Eğer birileri işlerimden hoşlanıyorsa, ona erişebilmesini isterim. Eğer internet olmasaydı benim de bir kariyerim olmazdı. Beni internette bulan ve işlerime tepkiler veren herkese müteşekkirim.

Bu aralar hangi projeler üzerinde çalışıyorsun?
Fantagraphics' Books benim çizimlerimin toplandığı bir kitap çıkaracak önümüzdeki mayıs ayında. Bu proje beni oldukça heyecanlandırıyor. Bu aralar kitapta yayınlanacak bir kaç kısa hikâye üzerinde çalışıyorum.

Image



Bir dönem çizgi roman ve karikatür dünyasına girmek isteyen daha genç insanlara dersler verdin. Günümüz jenerasyonu ve çizgi roman kültürü hakkında düşüncelerin neler?
Çizgi romanın geleceği için oldukça heyecanlıyım! O kadar çok tutkulu genç sanatçı var ki. Karikatüristliğin ve çizgi romanın Amerika'da daha güvenilir bir kariyer seçimi hâline geleceğini ve bu dünya yerine illüstrasyon veya animasyonu seçecek olan yetenekli insanların da çizgi romana yöneleceğini umuyorum. Kısacası geleceğe olumlu bakıyorum! 

Bir karikatürist veya çizgi roman sanatçısı olmak isteyen kişilere verebileceğin esas öğüt ne olurdu?
Bir önceki optimist cevabımdan sonra verebileceğim en büyük öğüt çizgi roman ve karikatür işinden para kazanmaya çalışmamaları. Şu an gerçekten zor bir kariyer seçimi çünkü. Kendiniz için çizin, para için başka bir şey yapın. Çizgi roman dünyasında sınırlar yok. Her türlü malzemeyle her türlü yüzeye çizebilirsiniz. Çizdiklerinizi fotokopiyle çoğaltabilir, internete koyabilir veya her ikisini birden yapabilirsiniz. Çizimlerinizi en sevdiğiniz sanatçılara gönderebilirsiniz. Ürettiklerinizi alternatif yayımcılık buluşmalarına götürebilir, orada takas edebilirsiniz. Çizgi roman sanatçılığı için en verimli yol bol bol çizmek ve bol bol çizgi roman okumak.

Ne tarz sanat sana ilham veriyor?
Ben sanatta doğruluk ve dürüstlükten ilham alıyorum.

Mizah anlayışını nasıl tanımlarsın?
Benim mizahım oldukça kuru. En azından insanlar şakalarıma gülmediği zaman kendime söylediğim şey bu.

Son zamanlarda kafayı hangi müziğe taktın?
Bu aralar sık sık Fred Neil dinliyorum, harika bir adam.

Son soru olarak, sayfalarımıza konuk etmemiz için hangi sanatçıları önerirsin?
Lisa Hanawalt bu aralar favori ismim. İşleri oldukça muzır, bayılıyorum.


doing-fine.com

ÖNCEKİ Beş yıl önce on yıl önce SONRAKİ Karşınızda Laboratuvar Hamburgeri, yerseniz...
Bu yazıyı paylaş