Ekin Fil ve biblo dan yeni müzikler

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Ekin Fil ve biblo dan yeni müzikler

Hazırlayan: Cem Kayıran
ÖNCEKİ Ayaküstü: Konserlerdeki kast sistemi SONRAKİ Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları

Ekin ve Pınar Üzeltüzenci kardeşler, peşisıra yayınladıkları yeni solo albümleri hakkında bu sefer birbirlerine soru sordu.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Önce Proudpilot, ardından da solo projeleri Ekin Fil ve Biblo ile gönlümüzü fetheden kardeşler Ekin ve Pınar Üzeltüzenci, şu günlerde yeni solo albümlerinin heyecanını yaşıyor. Ekin Fil’in kendi taşıyan albümü, Biblo’nun da Moved adlı son albümü henüz birkaç ay önce yayınlandı. Albümlerle ilgili “kesin bilgilere” ulaşmak adına biz hiç karışmıyor, iki kardeşi baş başa bırakıyoruz. Ekin, Pınar’a Moved’u; Pınar da Ekin’e Ekin Fil’i sordu.

Ekin: Moved'u hazırladığın zamanlar nasıl bir ruh hâlindeydin, hatırlıyor musun?
Pınar: O sıralar Berlin’de geçici bir odada kalıyordum. Çok kar ve aşırı bir soğuk vardı. Biraz gerçeklikten uzak bir ruh hâli gibiydi diyebilirim. Bir yandan da bir dinginlik ama sabırsızlık da vardı işin içinde.

Ekin: Albüm için özellikle peşinden gittiğin bir duygu var mıydı? Ya da şarkıları seçerken hangi fikri daha fazla benimsedin?
Pınar: Bir duygu özellikle yoktu, genelde içimden çıkana tamah ederim, ama çok daha distorize ritimler ve sesler kullanmak istiyordum.

Ekin: Moved'da diğer albümlerinden çok daha fazla sesini duymak mümkün. Sesin bana kalırsa müziğinin içindeki en belirleyici unsurlardan biri. Vokalinle ilgili farklı şeyler yapmak, sesini farklı kullanmak gibi duygulara kapılıyor musun hiç?
Pınar: Bazen kapılıyorum ama sınırlarımın farkında olduğum için bir süre sonra kendime geliyorum. Şarkıcı değilim ve ses eğitimim de yok, yine de zaman içinde daha çok vokal yapmaya başlamam da bir farklılık, bir gelişme bence.

Ekin: Moved'dan sonra neler yaptın ve yapıyorsun?
Pınar: Moved’dan sonra bir 7 inç için şarkı hazırladım, ne zaman çıkacak bilmiyorum. Bir de İngiliz müzisyen Wolf Maps’le ortak bir kaset üzerine çalışıyoruz. Yeni bir albüm de bitti sayılır, o da 2014’te muhtemelen. Hâlen konserler devam ediyor.

- - -

Pınar: Albümde belirli, keskin bir tema var mı? Nedir?
Ekin: Keskin bir tema ya da kurgu yok. Belli belirsiz bazı duyguların etrafında şekilleniyor desem daha doğru. Olmak, bağlılık ya da geçmiş gibi...

Pınar: Eskiden sesini daha belirgin kullanıyordun, şarkılar onun etrafına örülüyor gibiydi. Son iki albümdür iyiden iyiye müziğin içine gömülüyorsun, bunun sebepleri nedir?
Ekin: Language için dediğin doğru olabilir ama son albümde o kadar gömüldüğümü düşünmüyorum. Ama şarkı söyleme açısından daha yumuşak bir hâli benimsemiş olabilirim. Daha sakin söylüyorum. Tabiî bunun şarkılarla doğru orantısı var. Bütün olarak biraz daha yavaş her şey.

Pınar: Bir albümü tamamlamak için özel bir motivasyona ihtiyacın oluyor mu? Ya da şarkı yazarken. Nasıl ortamlar ya da ruh hâlleri senin müzik yapman için ideal?
Ekin: Sanırım kendime güvenmem ve de sevmem gerekiyor ki kendimi bırakabileyim. Yalnız olmak da işe yarayabilir. Ama duygulara nefes vermek için o duyguları dinlemek lâzım. Bu da ister istemez konsantrasyon gerektiriyor.

Pınar: Sırada neler var, yeni albüm(ler) geliyor mu?
Ekin: Sadece synthesizer, pedal ve vokallerle çalıştığım beş şarkılık bir EP, sanırım kasım ayında yayınlanacak, CD formunda. Bir de 2014 içinde çıkacak bir kaset var şimdilik.

 

ÖNCEKİ Ayaküstü: Konserlerdeki kast sistemi SONRAKİ Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları
Bu yazıyı paylaş