Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, bize gezdiklerinizi çizin: They Draw & Travel

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, bize gezdiklerinizi çizin: They Draw & Travel

Röp: Ekin Sanaç
ÖNCEKİ Bant Mag SONRAKİ İran politik tarihine bir de buradan bakın: Sheida Soleimani

Haritaların sihirli dünyasına hoş geldik.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nate Padavick harita tasarımı ve illüstrasyon haritalar üzerine uzmanlaşan bir sanatçı. Bugüne kadar birçok kitap, dergi, gazete, poster, bira kutusu ya da duvar için harita çizmişliği var. Kardeşi Salli Swindell ile SSS Studio bünyesinde yaptıkları onlarca farklı tasarım işinin yanısıra, They Draw & Travel (Çiziyor ve Geziyorlar) ve They Draw & Cook (Çiziyor ve Yemek Yapıyorlar) adlı harika web sitelerini yürütüyorlar. They Draw & Travel, dünyanın dört bir yanından sanatçıların katılımıyla internetteki en kapsamlı harita illüstrasyonu koleksiyonunu sunuyor. Salli’nin yürüttüğü They Draw & Cook ise aynısının yemek tarifi versiyonu. Nate Padavick’le olağanüstü haritalara gömülü dünyasından ortaya çıkardığı bu ilham verici iş üzerine konuştuk.

Image

Nate Padavick, Awesome Outdoor Pursuits in Colorado

Image

Annabelle Metayer, Beautiful Amalfi Coast in Italy

Haritalara nasıl ilgi duymaya başladın? Senin için haritaları çekici kılan başlıca şeyler neler?
Çocukluğumdan beri haritaları severim. Sanırım haritalara karşı ilgim çocukken odamda duran eski yeryüzü küresiyle başladı. Kürede okyanuslar deniz yaratığı illüstrasyonuyla doluydu. Haritalar gördüğüm anda dikkatimi çeken şeylere dönüştü. Bence haritalar macera, olasılık ve keşifleri temsil ediyor.

Image

Agnes Barton-Sabo, Weird and Wonderful Anchorage, Alaska

They Draw & Travel’ı 12 yıldır yürütmektesiniz. Artık dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce takipçiniz var. Takipçileriniz zaman içinde nasıl bir artış gösterdi? Sanat dünyasıyla olan bağlantınız bunda etkili oldu mu? Bu büyük patlamanın sence sebepleri ne?
They Draw & Travel (TDAT), They Draw & Cook’un (TDAC) kardeşi sayılır. Kız kardeşim Salli’yle birlikte TDAC’yi yalnızca sekiz yemek tarifi illüstrasyonuyla bir blog olarak açmıştık. Herhangi bir beklentimiz yoktu ama blogu açtıktan iki gün sonra bir sanatçı kendi çizdiği yemek tarifini yolladı ve paylaşmak isteyip istemeyeceğimizi sordu. Ondan kısa süre sonra da bir virale dönüştü. Birçok sanatçının yemek yapma ve seyahat etme tutkusu olduğunu fark etmemiz çok vaktimizi almadı. Bizim hazırladığımız bu siteler onların bu tutkularını kutlamalarını ve paylaşmalarını mümkün kılıyor. Başarının sırrı toplulukları buluşturmakta yatıyor. Sizin de gördüğünüz gibi siteye illüstrasyonlarını yollayan birçok kişi profesyonel olarak çalışan serbest illüstratörler ve hevesli çizerler. Her birinin arkadaşları aileleri ve hayranlarından oluşan kendi kitleleri var. Bu nedenle bir sanatçıyla bağlantı kurduğumuzda onların kitlesiyle de kurmuş oluyoruz. Dev bir illüstrasyon partisi gibi!

Image

Aunyarat Watanabe, Bangkok, Thailand

TDAT internette karşılaşabileceğimiz en motive edici ve eğlenceli sanat projelerinden biri olabilir. Kardeşin ve senin yayınladığınız her haritaya teker teker yorum yazıyor olmanız harika bir şey. Çünkü işin başındaki insanlar genelde bunu yapmaya zaman bulamazlar. Bu iletişim TDAT olarak sizin çok değer verdiğiniz bir şey olmalı. Biraz açıklayabilir misin?
Her sabah uyanır uyanmaz ilk yaptığım şey birinin bize harita yollayıp yollamadığına bakmak. İnsanların harita illüstrasyonlarına akıttığı ilgi, enerji, sevgi ve zaman beni her daim çok etkileyen bir şey. Harita çizmek kolay bir şey değil ve insanların çoğu bunu yalnızca gitmiş oldukları mekâna olan sevgilerini paylaşmak için yapıyor. Aynı zamanda illüstrasyon becerilerini de bu sayede güçlendiriyorlar. Yayınladığımız her haritaya yorum yazıyorum çünkü insanların onların yaratıcılığını nasıl sevdiğimi ve takdir ettiğimi bilmelerini istiyorum. Bazen bir harita geliyor ve onun daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Böyle durumlarda sanatçıya birkaç öneri yazdığım bir e-mail yolluyorum. Onlar da daima paylaştığım fikirlerden hoşnut oluyor ve haritalarını revize ediyorlar. Ben de yenilenmiş bu versiyonları yayınlamaktan memnuniyet duyuyorum.

Image

Jessica McGuirl, Charleston, South Carolina

Image

Joanna Gniady, Enchanting Prague

Hayatın boyunca kaç farklı çeşit harita görmüş olabileceğini tahmin edemiyorum. Bize seni bugüne kadar en çok etkilemiş harita fikirlerini anlatmak ister misin?
Ben de bazen her şeyi görmüş olabileceğimi düşünüyorum, ama tam o sırada öyle bir harita geliyor ki sandalyemden düşecek gibi oluyorum! Bazı insanlar evlerinin, yatak odalarının, kafalarının içinin, hayalî yerlerin ya da en sevdikleri televizyon programının haritalarını yapabiliyor. Benim en sevdiğim haritalar çok ilginç temalara sahip olanlar. Örneğin bir keresinde bir sanatçı “The Louvarian Aviary” isimli bir harita yollamıştı ve bu harita Louvre’da karşınıza çıkacak tüm kuşları anlatıyordu. Bir diğer aklıma gelen, “Springfield, Missouri’de Kaju Fıstığı Nereden Bulunur” adını taşıyordu. Anlaşılan o ki bu küçük kasabada Kaju Tavuk servis eden tam 35 restoran varmış! Tuhaf ve komik!

Image

Nata Metlukh, Japanese Tea Garden in San Francisco, California

Image

Pinyada Ratanasungk, Chatuchak Weekend Market in Bangkok

TDAT çok ilham verici bir alan. Bir sanatçı olarak diğer sanatçıların haritaları, tarzları, teknikleri ve fikirlerinden ilham almak üzerine nasıl deneyimlerin olduğunu anlatabilir misin? Belirli hikâyeler var mı akla gelen? Bu site aracılığıyla tanıştığın bir dolu kişi olmalı…
TDAT sayesinde çok sayıda serbest illüstratörle çalışma imkanı buldum. İllüstratörler genellikle kendi başlarına ve birbirleriyle ortaklık içine girmeden çalışırlar. Bu nedenle TDAT diğerleriyle konuşmak, bağ kurmak, onlardan bir şeyler öğrenmek ve ilham almak için harika bir yol. Aktif olarak yüzlerce sanatçıyı farklı sosyal medya platformlarında takip ediyorum. Düzinelercesiyle birebir tanışmış bulunuyorum. TDAT’nin bir diğer kıyağı da birçok sanat yönetmeninin yeni yetenek bulmak için bu alanı kullanıyor olması. Birini bulmak için benden yardım isteyen çok kişi oluyor. Bildiğim ve sevdiğim illüstratörleri onlara önermek harika bir şey. İki taraf da kazanmış oluyor!

Image

Camila Tubaro, Mi Buenos Aires Querido

Sitenizdeki haritalarda çok sayıda farklı tarz mevcut. Kişisel fikrine göre hangisi daha güçlü? Başkalarının fayda sağlayabileceği bir harita yaratmak mı? Yoksa kişinin mekânla kurduğu çok derin ve özel ilişkiyi diğerlerine en iyi şekilde aktarabilmesi mi?
TDAT’deki harita illüstrasyonlarının her biri farklı hikâyeler anlatıyor ve illüstratörlerin izleyebileceği temel olarak üç yol var: 1) bir şehri, ünlü simgelerini göstererek anlatmak; 2) sanatçının restoranlar, dükkânlar, parklar gibi kendi sevdiği mekânları göstermesi; 3) fazlasıyla kişisel olan ve ilginç ve tatlı hikâyeler anlatan haritalar yapmak. Çocukluk anılarını haritalamak gibi mesela. Eğer bir sanatçı bütün bu özellikleri aynı haritada bir araya getirebilirse gerçek anlamda bir başyapıt hazırlamış demektir!

Image

Renata Ortega, Oaxaca, Mexico

Image

Nicole Duquette, Downtown Lancaster, Pennsylvania

İnsan seyahat ederken bütün rehber kitaplarını bir kenara atıp yalnızca sizin sitenizdeki haritalara bakmak istiyor Anladığımız kadarıyla sen de tam bir seyahat tutkunusun. Senin için ilham verici, okumayı sevdiğin başka gezi yayınları, dergileri, kitapları neler?
Çok iyi kalplisin! Ama gerçekten de TDAT’deki haritalar çok eğlenceli değil mi! Ben seyahat ederken mutlaka TDAT’ye bakıyorum ve bu sayede mutlaka aradığım yere dair şehir rehberinde bulamayacağım bir iki fikir edinmiş oluyorum.

Image

Monika Roe, Paso Robles, California

Bir haritanın TDAT’de yayınlanması için gerekli kriterli biraz daha açabilir misin? Gerçekten harika işler var ama bazen hayır demek durumunda da kalıyor olmalısın.
Çok nadiren bir haritayı tamamen reddediyorum. Eğer hevesli bir sanatçı çok harika olmayan, ama potansiyele sahip bir harita yollamışsa onu daha iyi hâle getirmek için daha önce de söylediğim gibi önerilerde bulunuyorum. Bazen de sanatçılar başka işler için yapmış oldukları haritaları gönderiyorlar. Bunda bir sorun yok, ama o haritaları TDAT ölçülerine getirmeleri gerekiyor. Sitemizde yer alan 1000’in üzerindeki haritanın tamamı aynı boyutta ve yüzde 95’i TDAT için özel olarak tasarlanmış işler.

Image

Petra Hämmerleinova, A Beautiful and Magical Visit to Prague, Czech Republic

TDAT’nin aynı zamanda dünya çapında bir ajans gibi de işlediğini söylüyorsun. Peki burada işlerin maddi kısmını nasıl yürütüyorsunuz? Sanatçılarla hazırladığınız ürünler ve kitaplar aracılığıyla mı?
TDAT (ve TDAC) Salli ve benim için birer yaratıcı oyun alanı gibi, sevgiyle yürüttüğümüz işler. Asla bu işlerden kâr etmiyoruz. Aslında bize karşılayabileceğimizden çok daha fazlasına mal oldular. Baskı olarak harita sattığımız oluyor ve yüzde 50’sini sanatçıyla paylaşıyor oluyoruz. Yıllık kazancımız masraflarımızın çok az bir bölümünü karşılayabiliyor oluyor. Aylık barındırma ücretleri sitenin trafiği çok yüksek olduğu ve geliştirme masrafları çok çılgın olduğu için bir hayli yüksek. Ama bu bir sorun teşkil etmiyor çünkü Salli ve benim için iyi bir reklam alanı ve biz bu işi yapmayı gerçekten çok fazla seviyoruz.

Image

Margaret Hagan, In Fatih, Istanbul, Turkey

TDAT ve TDAC kardeşinle Studio SSS olarak yürüttüğünüz işlerden yalnızca iki tanesi. Salli Swindell’la nasıl bir işbölümü içerisindesiniz?
Salli Hudson, Ohio’da yaşıyor ve ben Somerville, Massachusetts’te yaşıyorum. Ama günlük videolu konuşmalar ve telefonlaşmalarla muazzam yakın bir iş ilişkisi içerisinde olmayı başarabiliyoruz. Genellikle aldığımız serbest işleri ve mesaj kutumuza düşen harika tarifler ve haritalardan bahsediyor oluyoruz. They Draw & Travel’la ben ilgileniyorum, Salli ise They Draw & Cook’un kraliçesi. Seyahat etmeyi çok seviyorum. Salli de harika bir aşçı. Bu nedenle sistem çok iyi işliyor!

Image

Jessica Rae Gordon, Nelson, British Columbia, Canada

Image

Thanapron Sookthavorn, Mong Doipui Villages in Chiang Mai, Thailand

Geçtiğimiz yıllarda birçok kez taşındığını öğrendik. Gelecek için bu anlamda ne gibi planların var? Bir sonraki yaşam durağın neresi olsun istersin?
Evet, gerçekten biraz fazla yer değiştirdim. Bir saniye bekle de sayayım... Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Berlin’den New York’a, San Francisco’dan Vermont dağlarındaki ufak kasabaya kadar sekiz farklı şehirde 10 ayrı evde yaşadım! Erkek arkadaşımla Somerville’e taşınmış olmamızın sebebi Harvard Üniversitesi’nde harika bir iş kabul etmiş olması. Dolayısıyla yakın zamanda başka bir yere taşınmak gibi bir planımız yok! Ama yarın bir yere taşınacak olsam, Avustralya’ya Sydney’e taşınmak isterdim. Çünkü orada hava muhteşem, kültür çok etkileyici ve yemekler inanılmaz. Ayrıca şehir dışarıda yapacak çok şey sunuyor. Bu yaz için birçok seyahat planımız var. Big Sur’da yürüyüşler, Cape Cod’daki sahiller, Venedik Bienali ve Wyoming, Jackson’da bisiklet rotaları... Sanırım bu sene çizmekten çok gezeceğim!

Image

James Gulliver Hancock, Williamsburg, New York
 

ÖNCEKİ Bant Mag SONRAKİ İran politik tarihine bir de buradan bakın: Sheida Soleimani
Bu yazıyı paylaş