Şarkı şarkı Allah-Las albümü

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Şarkı şarkı Allah-Las albümü

Röp: Busen Dostgül – İllüstrasyon: Baysan Yüksel
ÖNCEKİ Hayali Bollywood filmine müzikler: The Bombay Royale SONRAKİ Karanlık ve kararlı: Peygamber Vitesi

Kaliforniya'da tek dertleri denize yakın yerlerde dolaşmak, sörf yapmak, kamp ateşi yakmak ve müzik yapmak olan dört arkadaştan kurulu Allah-Las yeni albümünde bu kez güneşe tapıyor. Worship The Sun’ı Eylül ortasında yayınlayacak gruba albümdeki şarkıları tek tek sorduk, cevapları da Baysan Yüksel’e çizdirdik.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Image

1. "De Vida Voz"
Sizden yeni bir şarkı dinlemeyeli uzun zaman olmuştu. Bu harika bir giriş parçası. Müzik, sanat, tasarım vb. konularda birçok farklı kültürden besleniyorsunuz. Peki bu şarkıdan yola çıkarak İspanyol kültürünün sizi diğer kültürlerden daha çok etkilediği söylenebilir mi?
Meksika’ya bu kadar yakın olmak ve Los Angeles’taki büyük Meksika topluluğu sayesinde bu kültüre oldukça aşinayız ve çok seviyoruz. Los Angeles’ta yaşamanın iyi yanlarından biri, bu kültüre yakın olabilmek.

Image

2. "Had It All” - "Every girl”
Bu iki şarkıyı neredeyse tüm konserlerinizde çaldınız ama ilk albümünüze koymadınız. Son yıllarda kimleri birden fazla kere canlı izlemişsinizdir?
White Fence, the Tyde, Dream Boys, Blank Tapes, ve tabiî bir de beraber turne yaptığımız The Growlers, Elephant Stone, The Black Angels gibi gruplar...

Image

3. “Artifact
Kaliforniya’da bolca kamp yapıp, kamp ateşinde yemek pişiriyor ve karavanınızla geziyorsunuz. Anladığım kadarıyla hepiniz el yapımı şeylerden hoşlanıyorsunuz. En sevdiğiniz uğraş nedir?
Müzik yapmak ve kaydetmek.

Image

4. "Ferus Gallery"
Enstrümantal şarkılar çalmayı ve birlikte doğaçlama yapmayı çok seviyorsunuz. Bu şarkı Beat Kuşağı’nın ünlü Ferus Galerisi’yle ilgili. O dönemden favori karakteriniz kim? 
Birini seçmek zor ama Wallace Berman, Andy Warhol ya da Ed Ruscha -hâlâ Los Angeles’ın bir banliyösünde, Culver City’de, çalışıyor ve yaşıyor– burada sergilenen, dönemin birer parçası olmuş, etkileri büyük sanatçılar.

Image

5. "Recurring"
Bu şarkının sözleri gerçek bir hikâyeden bahsediyorsunuz hissi uyandırıyor. Belirsiz şeyler, karmaşık hisler, birini arıyor olmak… Hangi şehirde kendinizi evinizde hissediyorsunuz? Bu arada Pedrum’u şarkı söylerken duymak çok hoş!
Akla gelen ilk cevap Los Angeles. Ama aynı zamanda Amsterdam’da olmaktan da çok hoşlanıyoruz. Büyük ihtimalle zamanımızın çoğunu orada geçirdiğimizden Amsterdam’da yaşamayı hayal edebiliriz.

Image

6. "Nothing to Hide"
Matt’in yine şarkı söylediğini görmek güzel… Matt, genelde yavaş tempolu şarkılar söylemeyi tercih ediyorsun. Sabahları dinlemeyi sevdiğin şarkılar neler?
Bu aralar sabah dinlediğim albümlerin bir listesi şöyle:
Charlie Rich - That's Rich
Zafer Dilek - Zafer Dilek (Türkiye)
Agincourt - Fly Away
Angel Demazo - Andean Harp Music
Bruce Langhorne - The Hired Hand
The Folklords - Release the Sunshine
Kalacakra - Crawling to Lhasa
Les Paul & Mary Ford - Lovers' Luau
Yucatan Suckaman - Caught in the Crossfire
The Sea Urchins - Stardust

Image

7. "Buffalo Nickel"
Yıllardır plak biriktiriyorsunuz. Eski şeylerin ilginizi çektiğini biliyorum. Plak dışında bir şey biriktiriyor musunuz?
Borç biriktiriyoruz…

Image

8. "Follow You Down"
60’lar ve 70’lerden eski şarkıları dinlemeyi, çalmayı seviyorsunuz… “Follow You Down” da bu dönemden etkilenmiş gibi. Şansınız olsaydı o dönemden kiminle tanışmak isterdiniz?
Orville Sash, Brigitte Bardot, Prince Klossowski… 

Image

9. "501-415"
Yeni albümün ilk videosu sonunda çıktı. Çekim esnasında epey eğlenmişsiniz gibi duruyor. Bu sayıların hikâyesi ne? Bir sırrı var mı?
Çekimlerde havai fişeklere olan çocuksu yaklaşımımız sonucu komşumuzun çitini yaktık ve klibi çeken arkadaşımızı neredeyse kör ettik. Sayıların sırrı ise gizemini koruyacak...

Image

10. "Yemeni Jade"
Albümdeki enstrümantal şarkılardan biri de bu. Şarkının adını “Yemeni Jade” koymaya kim, nasıl karar verdi?
Pedrum birkaç sene önce İran’dayken aldığı bir yüzükten etkilenerek şarkının adını “Yemeni Jade” koymak istedi. Yüzüğü aldığı adam eski Yemen yeşimi olduğunu söylemiş ve bu aklında kalmış.

Image

11. "Worship the Sun" 
Hepinizin güneş ve denizle bir tür aşk yaşadığını biliyoruz. Albümün adıyla Los Angeles arasında bir bağ var mı?
Albümün adı Los Angeles’la veya güneşte eğlenmekle ilgili olmaktan çok, insanların gerçekten güneşe taptığı daha basit zamanlara bir çağrı niteliğinde. Onların hayatı güneşe bağlıydı ve güneş görülebilen, hissedilebilen bir şeydi. “Işıkta kalın ya da hayatınız geçip gitsin…

Image

12. "Better Than Mine"
Sizden hareketli bir şarkı dinlemek güzel! Daha çok dinlemek de iyi olurdu... Provalarda çalmayı sevdiğiniz hareketli parçalar var mı?
Şarkılarımızın çoğu yumuşak ama henüz tamamlamadığımız, daha hareketli şeyler de var. Bazen eğlenmek için “My Little Red Book” ya da “Slow Death” gibi cover’lar yapabiliyoruz.

Image

13. "No Werewolf"
İki hafta önce muhteşem bir klip yayınladınız. Çoğunuz Amoeba Music’de birlikte büyüdünüz. Orada binlerce plak dinlemiş olmalısınız. Ziyaretlerinizin başında hangi albümün popüler olduğunu hatırlıyor musunuz?
Panda Bear ve No Age albümleri o zamanlar çıkmıştı, Spiritualized’ın Amazing Grace’i de öyle. Kanye de o aralar çok popüler olmaya başlamıştı.

(Çeviren: Ayşen Arıkazan)

ÖNCEKİ Hayali Bollywood filmine müzikler: The Bombay Royale SONRAKİ Karanlık ve kararlı: Peygamber Vitesi
Bu yazıyı paylaş