En Acayip 20 PepsiCo Tadı!

Bu yazıyı paylaş
İçerik

En Acayip 20 PepsiCo Tadı!

ÖNCEKİ Müziğe dair kısalar SONRAKİ 13. !F İstanbul'da Kaçırılmaması Gereken 15 Film

Kimisine burun kıvıracak, kimisine "acaba?"lanacak, kimisini merak edecek, kimisine "ıyk" diyeceksiniz biliyoruz. Buyrun PepsiCo'dan en acayip 20 tat!

Damak zevki coğrafyaya, zamana ve kültüre göre değişen kavramlardan birisi. Öyle ki bu toprakların insanları olarak kurbağa bacağı, çekirge kızartması, kurutulmuş kertenkele falan dendiğinde yüz ekşiten bizlerin iştahla yediği kokoreç veya koç yumurtası da elbette başkalarının midesinde ufak bir çalkalanma yaratıyor.

Bir diğer deyişle, damak tadımızı tek tipleştirmemek için bol açık fikir ve biraz meraklı bir palet gerekiyor. Zira ismen bizi iten bir yiyecek veya içecek, tattığımızda bizi şaşırtabiliyor, kendimizi umduğumuza değil bulduğumuza sulanır pozisyonda bırakabiliyor.

PepsiCo'da bu konuda çok uluslu bir şirketten bekleneni hakkıyla veriyor. PepsiCo'nun 200’ü aşkın ülkede satılan yerel veya küresel ürünleri kendi coğrafyalarına ve zamanlarına göre çeşitleniyor,  yenileniyor ve hattâ deneyselleşiyor.  Sizler için PepsiCo tarihinden en acayip 20 ürünü derledik. Damağınız uçuklamasın, dikkatle okuyun.

Image



Lay's Maple & Moose
Kanada'nın bağrından kopup gelen bu aroma, ülkenin ünlü iki yiyeceğini birleştiriyor: maple syrup (akçaağaç pekmezi) ve geyik eti. Hemen yüz buruşturmayın, zira Kanada halkı da Lay's Canada'nın "Do Us A Flavour" kampanyasının adaylarından olan bu aromayı duyduklarında sosyal medyada bolca öğürmüşler ancak nihayetinde yarışmanın birincilik ödülünü yaratıcı fikriyle Tyler LeFrense götürmüş.

Tropicana Geyve Ayva
Global bir şirketin başarı ölçeklerinden biri de lokal üretici ve ürünleri markalarıyla entegre edebilmesi olsa gerek. Anthony T. Rossi tarafından 1947 yılında kurulan ve 1998 yılında PepsiCo bünyesine katılan Tropicana’nın Türkiye marketindeki çeşitleri arasında bulunan şeftali suyu için kullanılan şeftalilerin tamamı Bursa’dan, kayısı suyu için kullanılan kayısıların tamamı Malatya’dan, vişnesi Afyon’dan ve elması da Amasya’dan geliyor. Tamam, iş ayvaya geldiğinde yüzler ekşiyor ama ağızlar da sulanmıyor değil. Zira ayva dediğin bir turşu, bir erik gibi ağır aşertme potansiyeline sahip yiyeceklerden biri. Hele ki o ayva bir Sakarya’nın Geyve yöresinden geliyorsa. İnanmayan gitsin hamile bir akrabasına, dostuna falan sorsun.  Ama yanında bir de Tropicana Geyve Ayva Nektarı götürsün, alacağı duanın haddini biz biliyoruz.

Pepsi Mont Blanc
Pepsi'nin limitli ürünlerinden biri olan Pepsi Mont Blanc elbette Japonya pazarı için üretilmiş.  Japonların enteresan damak tatlarının kıymetini bilen PepsiCo zaten en deneysel ürünlerini de sadece bu pazarda piyasaya çıkarıyor. Bu nedenle listemize bol bol Japon PepsiCo ürünü girmiş durumda. Bir diğer yandan, Pepsi Mont Blanc aslında bize çok da yabancı bir aroma içermiyor: kızarmış kestane! Biraz vanilya biraz da latte dokunuşuyla beraber kışın iyi giden çeşitli lezzetlerin sıvı hâli Pepsi Mont Blanc 2010'da sadece kısa bir süreliğine piyasaya çıkıp, tükenmiş.

Doritos Korean Roasted Seaweed
Tahmin edin? Evet bir Uzakdoğu lezzeti daha. Bu sefer Doritos'un mısır cipsini okyanus havasıyla donatan deniz yosunu ve tuzu aromasıyla. Denizden çıkan babalarını yemek konusunda rakip tanımayan Uzakdoğu damağına hitap eden bu aromanın bu ülke sularındaki akıbeti pek parlak olmayabilir, ancak günlük diyetin sağlam bir parçası olduğu deniz ürünü düşkünü memleketlerde rağbet gördüğü de kesin.

Pepsi White
PepsiCo'nun bizi şaşırttığı bir diğer ürün ise Pepsi  White. Japonya'da 2008'de piyasaya çıkan bu Pepsi çeşidi yoğurt aromalı. Yoğurtlu kola olur mu yaaa? diyenleri hemen susturalım: zira Pepsi White yoğurtlu kola değil, tadı aslında bizim yabancısı olmadığımız ayran- soda karışımına denk düşüyor. PepsiCo'nun özgün kalibresinde belki biraz daha az ayran, biraz daha soda... Her durumda yazın serinletir diyoruz.

Image


Lay's Lobster
Istakoz dediğin zengin sofraların tadıdır. En azından biz öyle biliriz.  Öyle aç paketi at ağzına diyeceğimiz bir tat değildir en azından. Ama iş Tayvanlılar için öyle değil. Ya da Vietnamlılar için... Onlar sofralarında sık sık ağırladıkları ıstakozu Lay's patates cipsleriyle harmanlamışlar. Güzel de olmuş sanırız, tadanların çeşitli metihleri netten okunabiliyor. Buralara gelse de yesek... 

Lay's Blueberry & Kiwii & Mango
Zurnanın zırt dediği yerdeyiz. Zira meyveli cips gerçeğine toplum olarak hazır değildik. Tatlı ve tuzlunun zıt kutup birlikteliğinin pek çok yiyecekte enfes bir kimyayla ortaya çıktığını biliyoruz ancak gene de bu tropik tatları patates cipsiyle birleştiren Lay's ürünlerini duyduğumuzda damağımıza ilk gelen tat şüphenin tadı. Gene de dünyaca ünlü sweet & sour sosun memleketi Çin'de piyasaya çıkan bu ürünler ağzımızın merak papillalarını heyecanlandırmadı desek yalan olur.

Image


Doritos Wasabi
Lay's Lobster için söylediğimizi Doritos Wasabi için söyleyebilir miyiz bilemiyoruz. Yani ıstakoz tamam da wasabi cesaretli damağın işi.  Tamam acı Türkiye mutfağının da sağlam bir parçası ama wasabinin ağızdan genize, genizden buruna fışkıran acısından bir torba dolusu yemek için damağın önceden kondisyonlu olması gerekiyor sanki. Ama bir diğer yandan pek çok Doritos tutkunu bu ürüne "denediğimiz en iyi Doritos aroması" dediğine göre var bir bildikleri. En iyisi şöyle diyelim: Buralara gelse de denesek.

Image


Strawberry Cheetos
Zurna bu sefer de zurt diyor. Zira çilek aromalı Cheetos bizi kivili Lay's'den damağımızın önyargısında kulağa daha bir acayip geliyor. Üstelik bu Cheetos'lar içlerinde gizli bir çilek aroması taşımaktan ziyada pembe çilek aromalı bir çikolata katmanıyla kaplılar. Ne diyelim, bazen acayip güzeldir, farklı olan şaşırtır.

Diet Pepsi Jazz
Diet Pepsi'nin bir varyasyonu olan Jazz serisi 2006'da piyasaya çıkmış ve 2009'da arşivlere kaldırılmış. Hâliyle şekersiz ve kalorisiz bir ürün olan Diet Pepsi Jazz, Black Cherry & French Vanilla ve Strawberry & Cream olmak üzere iki aromayla marketlere girmiş. Kiraz ve French Vanilla da çilek ve krema da gayet başarılı birliktelikler olduğundan bu ürünler piyasadan çekildikten sonra nostalji ve sevgiyle anan hatırı sayılır bir kitle mevcut.

Pepsi Baobab
Bu noktada şunu anlıyoruz ki pek çok muhafazakâr yeme-içme kültürüne kıyasla Japonya eski favorilerden çok yeni sürprizleri bağrına basıyor. PepsiCo da bu nedenle farklı ve yaratıcı aromalarla bezenmiş ürünleri gönül rahatlığıyla Japonya'da piyasaya çıkarabiliyor. 2010'da piyasaya kısıtlı bir süreliğine sürülen Pepsi Baobab'da Baobab ağacının memleketi Afrika'ya göndermeli etiketi ve altın rengiyle Japonların yeniliğe susuzluğunu bir süreliğine dindirmiş içeceklerden biri. "Baobab ne ola ki?" diyenler için Türk dilinden açıklayalım:  meyvesi greyfurdu andıran bu ağaç turunçgiller familyasının bir üyesi.

Doritos Coconut-Flavored Curry
Biz hindistan cevizini ya çikolatamızın içinde, ya pastamızın üstünde ya da duş jelimizin kokusunda arayan bir memleketiz.  Köri baharatını ise biliriz de, yemek olan curry'i deneyenimiz fazla yoktur. İkisi bir araya gelince ne olur, onu hiç bilemeyiz. Dener miyiz? Eh bir kereden bir şey olmaz nasıl olsa, bakarsın severiz.

Pepsi Raging Rasberry
1991'de test marketlerine salınan bu ürün bir ahududu sodası olmaktan ziyade ahududu aromalı bir Pepsi. Yani bildiğimiz Pepsi aromasının içinde bir ahududu şaşırtmacası mevcut.  Gene aynı noktada duruyoruz: klasikçilerden misiniz deneyselcilerden mi?

Image


Pepsi Ice Cucumber
Yazın sokaklarda salatalık soyup satan seyyar satıcıların sıkça görüldüğü bir memleket için Pepsi Ice Cucumber gayet de anlaşılır bir konsept. Zira ilk bakışta ağız gargarasını andıran şeffaf yeşil rengiyle daha içmeden direkt ferahlatan Pepsi Ice Cucumber tam da bu amaçla geliştirmiş: 2007'nin sıcak yazından bunalanları bir yudumla serinletmek.

Doritos Haydari
Tüm ilginç lezzetler illa da Uzakdoğu'dan çıkacak diye bir kaide yok elbette. Doritos'un 2009-2010'da gerçekleştirdiği "Hisseli Tatlar Kampanyası" yarışmasına "Hadi Gari Haydari" sloganı ve haydari aroması fikriyle katılan Hazar İyiduvar, Türkiye'nin damak zevkinden iyi anlıyormuş olsa gerek, zira birinciliği kaptı. Artık (ne yazık ki) üretilmeyen bu cipsin seveni de çok oldu. Eh ne diyelim, rakı sofralarının bir vazgeçilmezi olan haydarinin zengin meze potansiyelini aromaya çeviren akla alkış tutmak gerek!

Image


Ruffles Hot Wings
Ruffles PepsiCo markaları arasında diğerlerine nazaran daha bir klasik duruşa sahip olanlardan... Bakındık ama Ruffles'ın aroma tarihinde damak uçuklatan tatlara pek rastlayamadık.  Ancak Ruffles Hot Wings bizde gene de sersemletici bir etki yarattı. Zira biz tavuğu cipsine katıp de yemiş bir toplum değiliz. Ama işin içine biraz barbekü sos biraz da acı eklendiği zaman o formül ağızdaki maçına zaten baştan 1-0 galip başlıyor.

Pepsi Azuki
Azuki fasulyesi genel anlamda Doğu Asya mutfağının –özellikle tatlı yapımında– ana taşlarından bir tanesi. Azuki'li ezmeler, kekler, pastalar mevcut. Hattâ Japonya'da özel durumlarda pişirilen Sekihan pilavına pembe rengini veren de Azuki Fasulyesi. PepsiCo elbette bu kadar çok sevilen ve tüketilen bu sebzeyi yenilikçi ve yaratıcı bir formülde kullanmayı ihmal etmemiş.  Şunu da ekleyelim –içenlerin yalancısıyız– Azuki fasulyesi tadına hafif bir yasemin çiçeği aroması da eşlik ediyormuş. 

Pepsi Pink
Şimdi hakkını teslim edelim, pembe öyle bir renk ki, bakanın içini gıcıklıyor.  Özellikle sütlü pembe, bakan kişinin içinde minnoş, şirin, masumane bir hissiyat yaratıyor. Tüm yaşam alanını pembeye çeviren, sadece pembe giyen, pembeyle yatıp kalkan hatırı sayılır bir kitle de mevcut. Yani masumane olduğuna bakmayın, aynı zamanda kuvvetli bir renk pembe. Dünyaya pembe gözlüklerle bakmak diye bir şey var nihayetinde.  Başka bir renk için böyle bir gözlük yok mesela. PepsiCo bu durumun farkına varmış olacak, 2011'in puslu sonbaharında salıyor piyasaya çilekli süt aromasıyla Pepsi Pink'i, ortalık toz duman.

Pepsi Mojito
Şimdi bir duralım. Zira memleketcek bayağı alıştık biz bu Mojito işine. Kaç yazdır ellerden düşmüyor Mojito'lar. Çeşit çeşit çoğaldılar üstelik: elmalısı var, zencefillisi var, çileklisi var, var da var. Öyle ki, Mojito sayesinde yıllardır evlerde kullanılmayan havan tokmakları sarımsaklı geçmişlerinden sıyrılıp nane kokulu yarınlara uzanmaktalar. Bu global ölçekteki Mojito çılgınlığını günün her vaktine yaymak, alkolsüz Mojito keyfi yaptırmak için olsa gerek PepsiCo 2009 yazına özel bir Pepsi Mojito ürününü Amerika piyasasına bir serinlik bombası mahiyetinde salmış. Afiyet bal şeker diyoruz.

Cheetos - Mountain Dew
Son olarak elimizde bir yastıkta kocayası bir evlilik mevcut. Zira iki ünlü PepsiCo ürünü yeni ve farklı bir tat için geçtiğimiz ocak ayında dünya evine girdiler. Yeni tatlardan korkmayan Cheetos, kendine has aromasıyla öne çıkan Mountain Dew'in büyülü tozuyla kaplanmış ve bu taze evlilik dilde vızlayan (evet o hisse vızlamak deniyor) limon aromalı bir ürün doğurmuş. Hangi marketin rafında derseniz: eh göründüğü gibi bu yazıya damgasını PepsiCo ile birlikte vuran Japonya'da. 

ÖNCEKİ Müziğe dair kısalar SONRAKİ 13. !F İstanbul'da Kaçırılmaması Gereken 15 Film
Bu yazıyı paylaş