Yeniden yaratılan elementler: Pregnant Head

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Yeniden yaratılan elementler: Pregnant Head

Röp: Altay Aydemir
ÖNCEKİ Daha bilinçli ama hâlâ keyifli: Chet Faker SONRAKİ Video röportaj: Can Khan Oral

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sürdürdüğü mimarlık eğitiminden vakit buldukça odasına kapanan ve Pregnant Head adını verdiği projesiyle içindeki duygusal yükü müziğine yansıtarak özgün çalışmalar ortaya koyan Cem Bayramçavuş’a merak ettiklerimizi sorduk.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Biraz klişe olacak ama seni daha iyi tanıyabilmek adına bu soruyla başlasak daha iyi olur diye düşünüyorum, müziğe nasıl başladın?
Evde kardeşime hediye gelen gitarı çalarak başladım. Gitar çalmayı öğrenirken parça öğrenip çalmak zor geldiği için hep kendi kendime bir şeyler uydurup onları çalardım. Her zaman da bir enstrümanı çalarken doğaçlama bir şeyler yapmayı daha eğlenceli bulmuşumdur. Gitardan sonra işin içine klavye ve bilgisayar da girdi. Böyle böyle geliştirdim kendimi.    

Pregnant Head projesi nasıl ortaya çıktı? Pregnant Head'ın müziği etkileyen faktörlerden, akımlarından ve gruplardan bahsedebilir misin?
Lise zamanı beraber çaldığımız bir grup vardı. Sonuçtan hiçbirimiz pek tatmin olmuyorduk. O zamanlar yeni yeni elektronik müzik dinlemeye başlamıştım. Bir gün bilgisayarıma Ableton kurdum ve neler yapılabileceğini gördüm. Yolları ayırdık ve ben Pregnant Head projesiyle tek başıma yola devam ettim. 

Çok farklı tarzlarda müzik dinlerim, ilginç bulduğum elementleri, noktaları kendim yeniden yaratmaya çalışıyorum ve bunlardan yeni şeyler yakalamaya çalışıyorum. Bazen tatmin edici şeyler çıkıyor ortaya, bazen çıkmıyor. Yayınlamadığım çok farklı tarzlarda bir sürü parça var aslında ama albümler kendi içinde bir bütün olsun istediğim için albüm içinde çok farklı sulara yönelmiyorum. Ambient müziğinde bütünlük bana önemli gibi geliyor. İsim vermek gerekirse en etkileyici olanı Aphex Twin sanırım. Daha fazlası için; http://www.lastfm.com.tr/user/cembcavus

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde mimarlık okuyorsun, gözlemlediğim ve duyumladığım kadarıyla oldukça yoğun geçen bir eğitim süreciniz var. Okulla ilgili projelerden kafanı kaldırıp müzikle ilgilenmek için yeterince vaktin oluyor mu? Çalışma rutininden ve ortamından bahsedebilir misin?
Doğru duymuşsun, gerçekten de çok yoğun. Okuldan eve genelde akşam 10’da 11’de geldiğim için okul zamanı pek bir şey yapamıyorum.  Ama sonuçta benim de kafamı bir şekilde kafamı dağıtmam lâzım, o zaman da müzik yapıyorum. Yoğun olunca insan daha üretken oluyor galiba, çünkü klavyenin başına oturunca illa ki bir şeyler çıkıyor. Bazen yolda yürürken falan aklıma geliyor bir şeyler. Bir dönem bitince elimde albümün yarısını dolduracak kadar malzeme oluyor zaten. Geri kalanını ve son dokunuşları da tatil zamanı, bir ay gibi sürede yapıyorum. Çalışma ortamım minicik odam. MIDI klavye, bilgisayar ve kulaklık. Albümü baştan sona her şeyini tek başına yapmak aslında gayet yorucu olabiliyor ama değiyor sanırım.  

Bugüne kadar Disintegration (2013), Era (2013) ve Afterlove (2014) olmak üzere üç adet kayıt yayınladın, bu kayıtların her biri senin için ne ifade ediyor? Aralarında ne gibi farklılıklar var?
Bu üç kayıt aslında üçleme gibi bir şeydi ve Afterlove ile sona erdi. Her birinin benim için ne ifade ettiği albümleri dinleyince veya parça içimlerine bakınca hissediliyor bence. Müzikal anlamda en tatmin edici olanı Afterlove. Diğerlerine geri dönüp baştan sona dinlemeye kalkınca açıkçası biraz sıkılıyorum ama Afterlove’da öyle olmuyor. Umarım ileride de bu değişmez.

Geçtiğimiz ay yayınladığın son kayıt Afterlove'ın hazırlık süreci nasıldı? Şarkıların oluşması ne kadarlık bir zamanı kapsadı?
Afterlove’a ekimin sonunda başladım. Aslında Era’dan sonra bir süre daha albüm yapmak yoktu aklımda ama bir gün Moda Nero’nun terasında otururken aklıma Afterlove’ın son şarkısının ilk vokalleri geldi. O akşam Moda’da iki üç saat yürüdüm ve yürürken şarkının bütün vokallerini ve sözlerini tamamladım. Sonra eve gidip şarkıyı albümdeki hâline getirdim ve yeni bir albüm daha hazırlamak istediğimi anladım. Bunalımdayım da zaten, iyi geldi.

Pregnant Head dışında ilgilendiğin veya dâhil olduğun proje(ler) var mı?
Kendi başıma bir şeyler yapmaktan sıkıldım, artık biraz da başka insanlarla beraber çalışmak istiyorum. Bu aralar deneysel bir kısa filme müzik yapıyorum. Film müziklerini hep çok etkileyici bulmuşumdur. Oyun, film, her türlü deneysel çalışmalar. Bütün bunlara açığım ve herkesle çalışmak isterim aslında. 

Hem görsel hem de işitsel sanatlarla ilgilenen biri olarak, bu ikisinin iç içe geçmesiyle hazırlanan görsel albümler hakkında ne düşünüyorsun? Aklında bu tarz fikirler var mı?
Müziği tek başına dinlemek bence müziği hissetmek için çok daha etkili. Görsel albümler de deneyim olarak bence çok güzel ama sürekliliğini koruyacağını düşünmüyorum. Yani sabahtan akşama kadar aynı şeyi defalarca izlemem ama dinlerim. Buna benzer bir şeylere girişimim oldu benim de ama bütün albümü kapsayacak bir şey yapamadım, zamanım olmadı. Arkadaşlarla bir bloğumuz var ara ara oraya hazırladıklarımı koyuyorum. http://ucuca.net/category/cem/

Son olarak, hem Pregnant Head hem de Cem Bayramçavuş olarak geleceğe dair ne gibi planların var?
Bu üç albümden sonra farklı tarzda bir şeyler yapmak istiyorum. Bundan sonraki albüm büyük ihtimallere bu üçüne de benzemeyecek. Aklımda bazı şeyler var, ufak ufak bir şeyler de deniyorum. Sonuç ne olur bilemiyorum tabiî. Bundan başka, film müziklerine yönelmek istiyorum. Sadece film müzikleri yaparak bile yoluma devam edebilirim. Umarım ilerde güzel insanlarla beraber çalışma şansım olur.

http://pregnanthead.bandcamp.com/

ÖNCEKİ Daha bilinçli ama hâlâ keyifli: Chet Faker SONRAKİ Video röportaj: Can Khan Oral
Bu yazıyı paylaş