Radikal demokrasi için kamera başına!

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Radikal demokrasi için kamera başına!

Röp: Yetkin Nural
ÖNCEKİ Bu ay ne izlesem? SONRAKİ “Artık tamam, zamanı geldi. Bir çıkmam lâzım”: Merve Morkoç

"Demokrasi" kavramının gündemimizi bir hayli meşgul ettiği bu günlerde Doc Next Network "radikal demokrasi" üzerine bir video yarışması düzenlemekte. Yarışmanın Türkiye ayağı ile ilgilenen ise daha önce gene Bant Mag.'da röportaj yaptığımız MODE İstanbul olacak. İlgilenenler ve kamerasına davranmak isteyenler çıkacaktır dedik ve MODE İstanbul kurucularından Gökçe Su Yoğurtçuoğlu'na yarışma hakkında bir kaç soru yönelttik.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Malûm "ileri" demokrasi ile başımız epey dertte. Bir diğer yandan, hem global ölçekte, hem de Türkiye özelinde radikal demokrasi örneklerinin sık yaşandığı bir dönemde hayatımızı sürdürüyoruz... Peki bir de senden alsak bir tanım, nedir radikal demokrasiyi radikal kılan özellikler?
TDK büyük sözlükte “radikal” kelimesinin karşılığına baktığınızda şunu görüyorsunuz: “Köklü, nedene yönelik, herhangi bir hastalığın kaynağına, nedenine yönelik girişim.” Radikal demokrasi konseptini bu bağlamda düşündüğünüzde çok şeyi açıklıyor aslında!

Hem global ölçekte, hem de Avrupa ve Türkiye’de gerek ekonomik, gerek politik anlamda krizler yaşıyor ve kutuplaşmaya doğru gidiyoruz. Bu hepimiz için bir dönüm noktası. Demokrasi ve temsiliyet kavramlarını yeniden değerlendirip alternatifleri kitleler hâlinde hayata geçirmeye başladığımız bir dönemdeyiz. Hem fiziksel hem de mental anlamda tanımladığımız kamusal alan üzerinden haklarımızı arıyoruz, şeffaflık ve sosyal adalet talep ediyoruz. Farkındalığımız artarken yeni bir toplum ve vatandaşlık anlayışı yerleşiyor; bu deneyimden birlikte geçiyoruz. Tam bu noktada kendi istek ve seçimlerimiz çok büyük bir önem taşımaya başlıyor çünkü bir fark yaratabileceğimizin bilincine varıyoruz, mevcut algıları sorguluyoruz ve aksiyona geçiyoruz. Daha kapsayıcı ve katılımcı bir anlayış istiyoruz.

Tüm bu yaşananlar, Doc Next Network olarak yürüttüğümüz Radikal Demokrasi Video Yarışması’nın çıkış noktası oldu. Web sitesindeki terimler sözlüğü (lexicon) altında radikal demokrasi kavramını şu şekilde tanımladık:

1// Demokrasinin kökü;
2// Mevcut güç dengelerini sorgulamak;
3// Duvarları yıkarak açık (şeffaf) bir toplum yaratmak;
4// Ayrıcalıklı azınlıktan halkın çoğunluğuna, hem kültürel hem politik olarak güç transferi yapmak.

Bu yarışmayı, herkesin yaşamak istediği toplum, gelecek, kültürel ve politik ortamı tanımladığı, kendi fikrini ve “radikal” hikâyelerini paylaştığı, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde hem Türkiye hem de Avrupa’da seçimler ekseninde yapılan tartışmaların bir parçası olabildiği bir platform yaratmak amacıyla başlattık. Bu da bizim için radikal demokrasi tanımının bir uzantısı: kendimizi ve birlikte yaşadığımız toplumları, video, karikatür ve duvar yazısı gibi yaratıcı medya yapıtlarını kullanarak, yalnızca aracılardan medet umarak değil, daha direkt bir şekilde ifade ve temsil etmeye başladık. Birbirine ağlarla bağlanan büyük bir toplumun (networked society) parçası olduğumuzu, internet, sosyal medya ve dijital iletişim araçlarının gücünü göz önünde bulundurduğumuzda, zaten “kökten” bir değişim içinde olduğumuzu kavrıyor, otomatik olarak bunun bir parçası hâline geliyor ve bu bilinci yayma gayretine giriyoruz.

Doc Next Network olarak bir radikal demokrasi video yarışması yapıyorsunuz, buradaki etkinlikleri de MODE İstanbul yürütmekte... Biraz bahseder misin bu yarışmadan, katılım koşulları ve videolarda aradıklarınızdan?
Sanatçılara, sosyal aktörlere ve eleştirel düşünen herkese çağrıda bulunuyoruz: Demokrasi ve temsiliyet kavramlarını yeniden gözden geçirin, sorgulayın, alternatifinizi ortaya koyun, açık bir toplum yaratın! Peki bunun nasıl yapabilirler? 13 Nisan’a kadar videolarını gönderip yarışmaya katılırlar, biz de bu videolar aracılığıyla onların görüşlerini hem online olarak hem de festivaller gibi farklı platformlarda duyurmalarına yardımcı oluruz.

İngilizcede bu yarışma aslında “challenge” olarak geçiyor. Bunun birkaç farklı anlamı var, yine web sitesindeki terimler sözlüğüne gönderme yaparak şöyle tanımlayabilirim:

1// Videonuzu gönderin, sesinizi duyurun ve kendinizi temsil edin;
2// Mücadele edin, sahiplenin, yüzleşin, cesaret edin, talep edin, uyandırın... ;
3// Görünür olun, ödüller kazanın ve videolarınızla uluslararası platformlarda yer alın.

Ana iki soru üzerinden yola çıkıyor ve videolarda bunlara cevap aranmasını öneriyoruz: Nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz? Katılımcı, kapsayıcı ve şeffaf bir toplum kurmak için ne yapabiliriz? Özellikle yeni yapılan yerel seçimler göz önüne alındığında, söyleyecek çok sözümüz olmalı! Herkesi bunları videoya yansıtıp bizimle paylaşmaya davet ediyoruz.

Başvurular her türde, tarzda ve formatta hazırlanmış medya yapıtları olabilir. Videoların uzunluğu 5 dakikayı  geçmemeli. Katılımcıların özellikle bu yarışma için yeni videolar üretmesini öneriyoruz ama süre daraldı, daha önceden yaptıkları videoları göndermeyi tercih edebilirler. Son 2 sene içerisinde tamamlanmış olan videoları kabul ediyoruz.

14-27 Nisan arasında yarışma websitesi üzerinden tüm videoların oylaması yapılacak, herkes favori videolarına puan vererek bu yapıtları destekleyebilecek. Seyircilerden en çok oy alanlar Finalist Listesi’ne girecek ve profesyonel bir jüri tarafından değerlendirilecek. En iyi 5 video 2 bin 500'er avro ödül kazanacak; sonraki 5 video ise 1000'er Euro mansiyon ödülü alacak. Varşova’da düzenlenen Planete+ Doc Film Festivali kapsamında, mayıs ayında bir Ödül Töreni düzenlenecek ve kazananlara ödülleri verilecek. Seçilen videolar Avrupa’nın çeşitli yerlerinde gerçekleşen festival ve etkinliklerde gösterilecek ve Doc Next Network’ün Medya Koleksiyonu’nda yer alacaklar.

Başvuruda bulunmak isteyenler proje websitesi üzerinden (İngilizce olarak) yarışma kurallarına, başvuru formuna ve projeyle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirler: http://challenge.docnextnetwork.org. Türkçe özet bilgi için ise http://www.modeistanbul.org/radicaldemocracy/ sayfamızı ziyaret edebilirler.

Hem merak edenlere, hem de belki bir video ile katılmayı düşünen potansiyel yarışmacılara ilham vermesi adına, senden minik bir radikal demokrasi videosu seçkisi istesek?
Yarışmada dört kategori var: Time Capsule (Zaman Kapsülü), Failections (Seçim Oyunları), Local Heroes (Yerel Kahramanlar) ve Europe Remapped (Yeniden Avrupa). Başvuruda bulunurken bir ya da daha çok kategori seçebiliyorsunuz. Yarışmaya katılacak olanlara ilham vermek amacıyla Doc Next Network partnerleri tarafından her bir kategoriye örnek videolar hazırladık. Ben de bu videolardan bir seçki yapmayı uygun gördüm.  

Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan Akile Nazlı Kaya ve Tomáš Doruška’nın “To You” videosu henüz doğmamış çocuklarını gelecekte nasıl bir Avrupa’nın beklediğine dair önemli sorular soruyor; İspanya’dan F. Torres’in “I Believe” adlı seçim kampanyası videosu politikacılar hakkında sevmediğimiz birçok özelliği gözler önüne seriyor; Polonya’dan “Changemaker” üç portre üzerinden yerel kahramanların Avrupa’yı nasıl değiştirebileceğine dair ipuçları sunuyor; İngiltere’den “All That is Solid Melts into Air” de değişen yaşama alanlarının insanları nasıl etkilediğini anlatıyor.

Yarışmanın tanıtım videosunu da seçkiye katıyorum: Seyredince hem güzel bir sürprizle karşılaşacaksınız, hem de radikal demokrasi ile ne kastettiğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Tanıtım videosu
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/90790711

To You
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/87309960

I Believe (You Creo)
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/87258682

Changemaker
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/88100185

All That is Solid Melts into Air
https://vimeo.com/groups/radicaldemocracy/videos/87217256

ÖNCEKİ Bu ay ne izlesem? SONRAKİ “Artık tamam, zamanı geldi. Bir çıkmam lâzım”: Merve Morkoç
Bu yazıyı paylaş