Cheetos Gelişim Merkezleri ile Yarına Hazırlanan bir Nesil

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Cheetos Gelişim Merkezleri ile Yarına Hazırlanan bir Nesil

ÖNCEKİ Avrupa’dan Moğolistan yönünde eşine az rastlanır bir macera: Mongol Rally

PepsiCo Türkiye'nin GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi Cheetos Gelişim Merkezleri, 2014 yılına girmemizle beraber 10 seneyi doldurmuş oldu. Cheetos Gelişim Merkezleri’nin geçtiğimiz 10 senesi, geleceği ve sosyal sorumluluk üzerine PepsiCo Kurumsal İletişim Müdürü Didem Sinik ile bir sohbet gerçekleştirdik.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

2003'den bu yana faaliyet gösteren Cheetos Gelişim Merkezleri on seneyi devirmiş durumda. Biraz anlatabilir misiniz, bu merkezlerde nasıl etkinlikler ve çalışmalar yapılıyor, kimler faydalanıyor?
Cheetos Gelişim Merkezleri projesine, 2003 yılında Kalkınma Bakanlığı’na bağlı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın işbirliği ile başladık. 2008 yılından bu yana da Türkiye Kalkınma Vakfı’nın lojistik desteği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk Cheetos Gelişim Merkezi, 2003 yılında Batman’da açıldı. Daha sonra bugüne kadar Mardin Nusaybin ve Ömerli, Adıyaman Merkez ve Gölbaşı, Diyarbakır Silvan, Kocaeli Suadiye, Şanlıurfa Hilvan, Kilis, Siirt ve Mardin Kızıltepe’de olmak üzere toplam 11 merkezi faaliyete geçirdik. Merkezlerimizde 2003 yılından bu yana 4-14 yaş aralığındaki 28.500 çocuğumuza sosyal, kültürel, sportif ve eğitimsel alanda gelişim desteği sağladık.
Cheetos Gelişim Merkezleri ile “Çocukların ders çalışabilecekleri ve boş zamanlarını değerlendirebilecekleri mekânın oluşturulması”, “Sanatsal aktivitelere, spora yönlenmesi için uygun alan ve eğitimin sağlanması”, “Konforlu ve güvenli bir alanın yaratılması”, “Okula devam edemeyecek çocuklarımızın hayatına, eğitimlerine devam etmelerine şans tanınması”, “Sosyal, kişisel, duygusal ve bilişsel gelişimlerini destekleyici eğitim-araç ve gereçlerinin temin edilmesi”, “Değişik meslek gruplarından destek alınarak eğitsel ve bireysel danışmanlık hizmetleri verilmesi”, “Ders çalışma alışkanlığı kazandırılması”, “Derslerine yardımcı olunarak temel eğitimin desteklenmesi”, “Çocukların gelişimlerinin izlenmesi konusunda ailelere danışmanlık hizmeti verilmesi” ve “Çocukların okul başarıları konusunda öğretmenleri ile birebir ilişki kurulması” gibi çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Image

Merkezlerin açılacağı noktaların seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz? Cheetos Gelişim Merkezleri GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı inisiyatifiyle hayata geçmişti, GAP dışında da çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?
Cheetos Gelişim Merkezleri’nin kurulacağı yerlerin seçiminde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın deneyim ve bilgilerinden faydalanıyoruz.  GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yönlendirmesiyle en fazla ihtiyaç duyulan bölgelerde merkez açmaya özen gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde de GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile birlikte bölgede yaşayan çocuklar için birçok çalışmayı daha hayata geçirmeyi planlıyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz arasında ise diğer bölgelerde de benzer çalışmaları gerçekleştirmek var.

Cheetos Gelişim Merkezleri'ndeki faaliyetlerinizden yararlanana çocukların hayatlarında ne gibi değişiklikler, gelişimler oluyor? Verilen eğitim ve desteğin sizi heyecanlandıran geri dönüşleri neler?
Cheetos Gelişim Merkezleri ile eğitim hayatlarına destek olduğumuz çocuklarımız, çok-yönlü düşünebilme imkânına sahip oluyorlar. Böylece kendi hayatlarındaki kararlarda çok daha bilinçli seçim yapabiliyorlar. Boş zamanlarını yararlı aktivitelerle doldurarak,  farklı konularda bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. Tüm bunların yanında destek eğitimleriyle, okuldaki başarılarını artırmalarına olanak tanıyoruz.
Projeye destek veren PepsiCo çalışanları, seçilen öğrenciler ile irtibatını koparmıyor. Yüz yüze ve telefon görüşmeleriyle öğrencilere destek olmayı sürdürüyor. Her yıl düzenlenen Kariyer Günleri ile mesleklerinde başarılı isimler bölgeye götürülerek, çocuklarımızın gelecekte seçmek istedikleri meslek dallarıyla ilgili profesyonel bir şekilde yönlendiriliyor. Zaman zaman da çocuklarımız İstanbul’daki global konferanslara davet edilerek, özel oturum ve konuşmalara katılımları sağlanıyor. Bunların yanında PepsiCo çalışanlarının çocukları da yaz kursları ile öğrencilerimize destek istedikleri derslerde yardımcı oluyor.
Bu süreçte bizi çok mutlu eden ve gururlandıran geri dönüşler alıyoruz. Örneğin merkezlerimizden faydalanan Hilal Aktar başarılarını sürdürerek Tıp Fakültesi’ni kazandı. Hilal Aktar etkinliklerimize katılarak, gelişim merkezinin kendi hayatındaki önemini anlatıyor ve başarı örneği oluşturuyor.   

Önümüzdeki dönem için yeni hedefleriniz neler? Yeni merkezler açılacak mı örneğin?
11’inci yılına giren Cheetos Gelişim Merkezleri büyümeyi sürdürüyor. Kalkınma Bakanlığı’nın da desteği ile daha fazla bölgede, daha çok çocuğun gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Image

Eminiz ki PepsiCo Türkiye olarak pek çok sosyal sorumluluk projesini değerlendiriyorsunuz. Çeşitli proje fikirleri arasından Cheetos Gelişim Merkezleri'ni hayata geçirme kararını nasıl aldınız? Bu projeyi sizin için değerli kılan unsurlar neler oldu?
PepsiCo Türkiye olarak kurumların sadece kâr hedefiyle var olamayacağına, topluma, çevreye ve yeteneğe fayda sağlayan yatırımlarla güçlü ve kalıcı bir yapıya sahip olacaklarına inanıyoruz. Yaşam kalitesini arttırmaya yönelik, sürdürülebilir projelerle aktif bir toplumsal yaşama katkıda bulunmayı önceliğimiz olarak görüyoruz. Bu bağlamda eğitimdeki eşitsizliklerin, nitelikli bir toplum oluşturma yolunda büyük bir engel olduğunu düşünüyoruz. Cheetos Gelişim Merkezi projemiz, bölgesel, kültürel ve ekonomik özelliklerden kaynaklanan fırsat eşitsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. PepsiCo Türkiye olarak ürettiğimiz projelerde önceliği her zaman çocuklara veriyoruz. Toplumun gelişimini çocukların belirleyeceğine inanıyoruz, bu nedenle projemizi çok önemsiyoruz.

Gelişim Merkezlerinin bir uzantısı olarak faaliyet gösteren, Harvey C. Russel ödülünü kazanan "Kızlarımız Okuyor" projesi var ayrıca. PepsiCo bu proje kapsamında ne tip çalışmalar yapmakta?
“Kızlarımız Okuyor” projesi, Cheetos Gelişim Merkezi’ne devam eden ve daha sonra lise eğitimine ailesinin ekonomik şartları nedeniyle başlayamayan kız öğrencilere katkı sağlamak amacıyla doğdu. PepsiCo Türkiye olarak, Cheetos Gelişim Merkezi’ndeki 4-14 yaş aralığı sınırını üst seviyeye taşıyarak kız öğrencilerin tüm lise öğrenim ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde sürdürmeye karar verdik.
“Kızlarımız Okuyor” projesi; “Bölgesel, kültürel ve ekonomik özellikler veya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin mevcut aile yapısından kaynaklanan fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmayı”, “Eğitimde çeşitliliği geliştirmeyi” ve “Sosyo-ekonomik zorluklarla boğuşan kız çocuklarına lise düzeyinde eğitime devam etmeleri için olanak sağlamayı” hedefliyor.
2009 yılında başlattığımız proje kapsamında ilk sene 20, bugün ise toplam 80 kız çocuğunun lise eğitimlerine devam edebilmelerini sağladık. Her sene en başarılı kızlarımızı İstanbul’a davet ediyor ve onlara çeşitli alanlarda deneyimler kazandırıyoruz. Kızlarımız Okuyor projesi ile global PepsiCo sistemi içerisinde toplumsal farklılıkların, çeşitliliğin teşvik edilmesi adına verilen Harvey C. Russell ödülünün sahibi olduk. “Kızlarımız Okuyor” Projesi, Avrupa’dan ödüle layık bulunan iki projeden biri olma başarısını gösterdi.

Cheetos Gelişim Merkezleri ve “Kızlarımız Okuyor” projesi haricinde değerlendirdiğiniz yeni sosyal sorumluluk projeleri var mı? Yoksa bu iki projeyi geliştirerek sürdürmek üzerine mi odaklanıyorsunuz?
Cheetos Gelişim Merkezleri projesini, yeni merkezlerle büyütmeyi hedefliyoruz. “Kızlarımız Okuyor” projesinden yararlanacak kızlarımızın sayısını da her yıl artırmayı, lise ve üniversitede  hep yanlarında olmayı istiyoruz. Bu projelerin dışında da toplumsal değer yaratan çalışmaları her zaman sürdürmeye kararlıyız.

Global bir dünya devi olarak PepsiCo faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyor. PepsiCo'nun bu konudaki vizyonundan biraz bahsedebilir misiniz?
PepsiCo daha iyi bir yarın oluşturmak, dünya üzerinde faaliyet gösterdiği her noktada çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürekli iyileştirme sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. “Fayda Gözeten Performans” vizyonu ile hem topluma hem çevreye hem de çalışanlarına karşı sorumluluklarını en üst düzeyde yerine getirmeye odaklanıyor.
PepsiCo küresel bir yiyecek ve içecek firması olarak, lezzetli ve besin değeri arttırılmış yiyecekler ve içeceklerden oluşan bir portföy oluşturmaya, enerji, su ve ambalaj kullanımını azaltmaya yönelik yenilikçi yöntemler bulmaya ve çalışanları için mükemmel bir iş ortamı sağlamaya devam ediyor. Faaliyet gösterdiği yerlerde, o ülkenin vatandaşlarını istihdam ederek, yerel zevklere göre tasarlanmış ürünler geliştirerek, çiftçiler, yerel yönetimler ve yöre halkı ile ortaklık kurarak yerel topluma saygı gösteriyor. Onlara destek olarak yatırım yapıyor.
PepsiCo Türkiye olarak biz de “Fayda Gözeten Performans” vizyonu altında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Fayda Gözeten Performans vizyonu kapsamında ele aldığımız "Toplumsal Sürdürülebilirlik" taahhütlerimizin bir gereği olarak sosyal sorumluluk planlarımızı emin adımlarla büyüterek devam ettiriyoruz. Bizler, yaşam kalitesini artırmaya yönelik sürdürülebilir projelerle aktif bir toplumsal yaşama katkıda bulunmayı taahhüt ediyoruz.

Image
Image
Image
Image

ÖNCEKİ Avrupa’dan Moğolistan yönünde eşine az rastlanır bir macera: Mongol Rally
Bu yazıyı paylaş