Posterlerle The Smiths

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Posterlerle The Smiths

Yazı: Kate McCarthy
ÖNCEKİ Monique Jaques ile Olayların İçine SONRAKİ Justin Sullivan: Türkiye’de olanları öğrenmek için geliyoruz!

Geçtiğimiz ay, Manchester’ın merkezinde bulunan BarcelonaNQ adlı kafe-bar’da, The Smiths’in tüm orijinal posterlerinin yer aldığı bir koleksiyonun İngiltere’deki ilk sergisi gerçekleşti. Tüm The Smiths hayranlarının (ayrıca, hem albüm kapaklarıyla hem de genel olarak “sanat”ın kendisiyle ilgilenen herkesin) mutlaka görmesi gereken bu serginin değerlendirmesi Louder Than War ekibinden Kate McCarthy’den geliyor.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1980’lerde The Smiths, aktörlerin, müzisyenlerin, mankenlerin ve hattâ bazen de oyun yazarlarının fotoğraflarının bulunduğu özgün albüm kapaklarıyla biliniyordu. BarselonaNQ Cafe Bar’da ağustos ayı boyunca izlenebilen “The Smiths in Posters” sergisinde de, grubun kendisiyle özdeşleşmiş bu görsel estetiğin öne çıktığı otuzun üstünde poster yer alıyor.

Barın duvarlarını süsleyen sergi, her zamanki müşterilerinin yanısıra sadece sergi için orada bulunanları, yaptığı albümler ve 1980’li yıllardaki şöhreti sıkça hatırlanan ama albüm kapaklarındaki (ve posterlerindeki) özgün anlayışı göz ardı edilen bu Manchester’lı gruba ait görsellerle kuşatıyor. Morrissey’in uzun yıllardır devam eden solo kariyeri sebebiyle pek çokları için The Smiths, Morrissey’e ait fotoğraflarla akıllarda yer etti ama grubun birlikte olduğu dönemlerde durum daha farklıydı.

Posterlerin hepsi Marc Capella’nın koleksiyonuna ait ve daha önce sadece bir kere, Capella’nın yaşadığı Katalonya’da sergilenmiş. Orijinal posterlerin bir arada bulunduğu bu nadir koleksiyon, The Smiths dağıldıktan 25 yıl sonra, sadece grubun Morrissey tarafından geliştirilmiş albüm kapaklarındaki estetik anlayışını değil, aktif olduğu 5 yıllık süre içerisinde Rough Trade plak şirketiyle birlikte sürdürdüğü tanıtım kampanyalarına ve albümleri ne kadar yoğun ve bir o kadar da hızlı bir şekilde hazırlandığına dair ipuçlarını da gözler önüne seriyor. The Smiths’in 1983 Mayıs’ında yayınlanan ilk single’ı Hand in Glove’un ardından koleksiyondakiler de yayınlanan diğer kayıtlarla birlikte çeşitlenmeye başlıyor: Morrissey’in el yazısıyla şarkı sözlerinin yer aldığı Panic, Yootha Joyce’lu Ask ve James Dean’in motosikletli fotoğrafının yer aldığı Bigmouth Strikes Again posterlerinin yanısıra Amerika turnesinin afişleri ve ayrıca albümlerin Amerika için hazırlanmış tanıtım posterleri… Sadece bu son sözünü ettiğimiz Amerika posterlerinde grubun kendi fotoğrafları bulunuyor. Diğer posterlerdeki “yıldızlar” ise, Velvet Underground ve Warhol ile çalıştığı dönemlere ait bir fotoğrafıyla Sheila Take a Bow kapağında gördüğümüz Candy Darling, James Dean ve Presley gibi Morrissey ve Marr’ın hayranlık duyduğu isimler… Belki de bunların en bilineni Alain Delon’un, L’Insoumis filminden bir görüntüsünün yer aldığı The Queen is Dead kapağı olabilir. Sergide tabiî ki, albümün tanıtım posterleri de yer alıyor.

Albüm kapaklarındaki ve tanıtım posterlerindeki isimler ünlü Fransız aktörlerinden ibaret değil sadece. Mesela 1987 Girlfriend in a Coma kaydının hem kapağında hem de posterinde oyun yazarı Shelagh Delaney bulunuyor. Delaney, Morrissey’in 1960’lar sinemasının realizmine kendini kaptırmasında etkili olan en önemli isimlerden biri… Yazara ait A Taste of Honey oyununun film uyarlamasından kareler, The Smiths’in pek çok kaydının kapağını süslüyor. “Kitchen sink” olarak da adlandırılan bu realizm akımının görüldüğü albüm kapakları bunlardan ibaret değil. Mesela, Richardson’ın A Taste of Honey uyarlamasından Rita Tushingham’lı bir fotoğraf Hand in Glove’un Sandie Shaw versiyonunun, 1966 tarihli The Family Way filminden bir Avril Angers fotoğrafı ise I Started Something I Couldn’t Finish’in kapağını süslüyor.  

The Smiths’in öne çıkan bazı albüm kapaklarında Morrissey’in gizemli cinsel kimliğiyle bağlantılı olduğu düşünülen ve Hand in Glove’daki gibi (buradaki fotoğraf Margaret Walters’ın The Male Nude kitabından alınmış) erkek çıplaklığının görüldüğü fotoğraflar yer alıyor. This Charming Man’in kapağındaki Jean Cocteau’nun Jean Marais’nin rol aldığı Orphee filminden alınan fotoğrafla, James Dean’in olduğu posterler bunların örnekleri arasında...

The Smiths’in bıraktığı kültürel mirasın büyük bir kısmı Morrissey’in karanlık ve yoğun mizah içeren nükteli şarkı sözleri ile Johnny Marr’ın kendine has gitarlarından meydana geldiğinden, sadece grubun görselliğinin öne çıktığı bir sergi görmek son derece ilginç...

Atlantik’in iki yanına yayılmış single ve albüm kapaklarıyla turne posterlerinin yer aldığı Capella’nın sergisi oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip ve o günleri doğrudan önümüze koyan cinstendi. Bu arada tamamen tesadüfî bir şekilde, sergi mekânının biraz ilerisindeki Piccadilly Records, duvarlarında Johnny Marr’ın solo kariyerinden ve The Smiths dışında yer aldığı projelerden albümlerin kapak görsellerine duvarlarında yer veriyordu. Mat Bancroft’un küratörlüğünde hazırlanan ve kırkbeşliklerden oluşan bu seçki, hem Marr’ın kariyerini kırkbeşlikler üzerinden bütünlüklü olarak ele almış, hem de Marr’ın bu formata –ki Marr kırkbeşlikler ile kurduğu ilişkiyi “neredeyse ruhani” olarak nitelendirir– yüklediği anlamı detaylıca aktarmayı başarmıştı.

 
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 
 
ÖNCEKİ Monique Jaques ile Olayların İçine SONRAKİ Justin Sullivan: Türkiye’de olanları öğrenmek için geliyoruz!
Bu yazıyı paylaş