Moda Geçer Stil Kalır: Slavik's Fashion

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Moda Geçer Stil Kalır: Slavik's Fashion

Röp: Yetkin Nural
ÖNCEKİ Künye SONRAKİ Run İstanbul'un 5N1K'sı ve daha fazlası...

Ukraynalı fotoğrafçı Yurko Dyachyshyn, bir stil ikonu olmaya samimiyetle aday olabileceğine inandığımız evsiz Slavik'le Lviv sokaklarında tanışmış. Tamamen rastlantısal karşılaşmalarda çekilen portrelerden oluşan ve bu sıradışı evsizin zengin gardırobundan yüzün üzerinde stili barındıran "Slavik's Fashion", stilin ne parayla ne de modayla ilgisi olmadığını bir kez daha kanıtlıyor. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kameranın önündeki adamla başlayalım, kimdir bu Slavik?
Slavik 55 yaşında evsiz bir Çingene, fakat kesinlikle sıradan biri değil. Hayat tarzı diğer evsizlerden oldukça farklı. Etrafta bir sürü torbayla dolaşmıyor, zamanını çöplerden eşya toplayarak geçirmiyor. Diğer evsizlerle konuşmuyor ve yerel Çingene popülasyonu tarafından terk edilmiş. Neredeyse hiçbir zaman aynı kıyafeti iki kez giymiyor, ki bu evsiz biri için oldukça ilginç bir durum. Her gün farklı kıyafetlerin (hattâ bazen günde iki farklı kostüm değişimi de olabiliyor), saç ve sakal stilini de düzenli olarak değiştiriyor, koltuk altını tıraş ediyor. Bütün bunlar bir evsiz için nasıl mümkün hiç bir fikrim yok. Kimsenin bilmediği bir sığınağı var. Kesinlikle gizli tutuyor. Tüm gün şehirde dolaşıp insanlardan para dileniyor, ancak kesinlikle sinir bozucu olmadan. Düzenli olarak alkol, çoğunlukla bira tüketiyor fakat bir alkolik değil. 

Image


Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Slavik’le nasıl tanıştın? Bu proje nasıl şekillendi?
Benim tüm günlük hayatım ve yaratıcı işim şehrin merkezine, yani eski bölümüne bağlı. Lviv'in merkezi, pek çok diğer şehirde olduğu gibi, herkes için bir mıknatıs görevi görüyor. Bu bölgede her zaman bir sürü etkinlik ve insan var, turistler, çeşitli eksantrikler… Slavik de bu popülasyonun üyelerinden biri. Kendisi çok eskiden beri dikkatimi çekiyor, ve sık sık para veriyorum, ancak onu ilk fark ettiğim zamanlarda o dönem üzerinde çalıştığım başka bir projeden dolayı dikkatimi başka bir yere odaklamak istemiyordum. Ve açıkçası Slavik ile bir proje olabileceği fikri aklıma gelmedi. Daha sonraları, her gün yeni bir kıyafetle gördüğümü fark edince onu fotoğraflamak istedim.
Tüm fotoğraflar (100'den fazla portre) geçtiğimiz iki sene içinde rastlantısal karşılaşmalarımızda çekildi. Bazen onunla her gün karşılaştım, bazen haftada bir, bazen de aylarca görmedim. Her fotoğraf karşılığında kendisine yaklaşık bir dolar para verdim. Daha sonraları, o bana alıştıkça, benimle karşılaşabileceği yerlere daha sık gelerek beni buldu, ya da ben onun gezindiği yerleri bilerek peşine düştüm. Bu proje ancak bu şekilde gerçekleşebilirdi, çünkü Slavik ile başka bir sözleşme yapmak olanaksız.

Slavik gerçekten ilginç ve eşsiz bir moda anlayışına sahip. Kendisi moda ve stil hakkında ne düşünüyor biliyor musun?
Slavik oldukça garip biri, tam olarak iletişim kurmuyor ve cevapları her zaman anlaşılır değil. Benim kıyafetleri hakkındaki tüm sorularıma her şeyin yüzeysel olduğu ve çöpten her türlü şeyi bulunabileceği şeklinde cevaplar verdi. Slavik'e göre esas önemli olan sağlıklı kalmak ve iç huzurunu bozmaktan kaçınmak. Fakat tüm bu "umursamaz" gözüken cevaplarına rağmen Slavik'in kendine has bir güzellik, stil ve moda anlayışı var. Giydiği kıyafetleri rastgele şekilde seçmiyor veya kombinlemiyor. Her gün farklı kıyafetler giymesinin ve bunu havaya ve sezona göre yapmasının altında bu kendine has anlayışı yatıyor.

Peki ya sen moda ve stil hakkında ne düşünüyorsun?
Ben modayı veya trendleri takip etmiyorum. Ben bir fotoğrafçıyım be benim için rahatlık en en önemlisi. Özellikle konforlu ve rahat ayakkabılar, çünkü sık sık yayan geziyorum. Ancak güzel aksesuarlara karşı bir ilgim var; atkılar ve mendiller gibi. Moda bir sektör ve cüzdanlarımızın kalıcı bir manipülasyonu kanımca. Mesela bu sene aldığınız ve senelerce giyebileceğiniz süper kaliteli beyaz bir gömlek bir sonraki sene eski moda olabiliyor. Ancak bu değerlerle dönen bir toplumda yaşadığımız için, modadan tamamen uzak durmak imkânsız. Ne yaparsak yapalım bir noktada cüzdanlarımızı çıkartıp yeni bir gömlek almak için dükkânın yolunu tutacağız. Aslına bakarsanız moda bir aldatmaca ve bir oyun, ancak hepimiz bu oyunu o veya bu şekilde severek oynuyoruz.

Slavik'in kıyafetlerini nerelerden bulduğunu biliyor musun?
Slavik bu konuda konuşmayı pek sevmiyor ancak biliyorum ki kıyafetlerinin çoğunu ya çöplerden ya da evsizlere sosyal destek veren kuruluşlardan alıyor. 


Image


Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

 

Web sitende Slavik'in kalıplaşmış "evsiz" tiplemesinden farklı olduğunu söylüyorsun. Röportajın başında da ondan bahsederken aynı şeyi söyledin. Bize nerede yaşadığını, neler yaptığını ve standart bir evsizden nasıl farklılaştığını anlatır mısın?
Evsiz diyince aklımızda ne canlanıyor? Çoğunlukla pislenmiş kıyafetler giyen, tüm eşyalarını pek çok torbayla oradan oraya taşıyan, para kazanmak için şişe, kâğıt, karton gibi atıkları toplayan insanlar... Kaldırımlarda uyuyan, dilenen kişiler. Ancak mesela ben Slavik'i hiç bir zaman birşeyler taşırken görmedim. Elinde en fazla bir bira şişesi ve bir sigara paketi oluyor. Sanki bir şey yemek, bir bira içmek ve insanlara yeni kıyafetini göstermek için şehirde bir yürüyüşe çıkmış gibi gözüküyor.

Ondan neler öğrendin?
Slavik'ten öğrendiğim tek bir şey söylemek zor. Onunla iletişim kurmak bir hayli çetrefil bir iş, çünkü konuşması pek de anlaşılmıyor. Zaten ben onu etkilemeye veya hayatına karışmaya çalışmadım. Ben sadece bir diğer insanın garip hayat hikâyesini yakalayan bir gözlemci olarak var oldum bu projede.
Slavik sık sık bir süreliğine ortadan kaybolurdu. Daha sonra birden ortaya çıkar ve bana nereye kaybolduğumu sorardı. Bana "arkadaşım" olarak hitap eder ve bir arkadaşı kaybetmenin çok korkutucu olduğunu söylerdi. Onu en son 2013 Ocak'ta gördüm. Şimdi sağlığının iyi, keyfinin yerinde olduğunu ve bir gün ansızın karşıma çıkıp "Nerelerdesin?" diye soracağını umuyorum.

Bu aralar neler üzerinde çalışıyorsun, yeni projeler var mı?
Bu aralar bir kaç yeni proje üzerinde çalışıyorum ancak çalışma bitmeden paylaşmayı pek sevmiyorum. Bitmiş bir işi paylaşmak bence daha iyi. Ayrıca önümüzdeki dönemde Slavik's Fashion projesinin farklı bir formatta ikinci bölümünü yayınlayacağım.


dyachyshyn.com

ÖNCEKİ Künye SONRAKİ Run İstanbul'un 5N1K'sı ve daha fazlası...
Bu yazıyı paylaş