Le Guess Who? deneyimi

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Le Guess Who? deneyimi

ÖNCEKİ Altın Gün’ün Türkiye’den favori psikedelik seçkisi SONRAKİ Çizgilerle: William Basinski

Ben Shemie, Mario Batkovic ve Jessica Moss, önceki yıllarda Le Guess Who? festivalinde nasıl deneyimler kazandığını yazdı.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

BEN SHEMIE
“Artık Utrecht’in masallardan fırlamış bir saat kulesinin yanından geçen ufak ve güzel bir kanaldan ibaret olmadığını biliyorum.”
Le Guess Who?’nun olmazsa olmaz gruplarından SUUNS’un kurucusu Ben Shemie, festivalde en çok çalmış isimlerden biri. Festivalin 12 saatlik drone programında solo setini ilk kez çalacak olan Shemie, geçmiş yıllarda başından geçenleri özetledi. 

Image

Fotoğraf: Juri Hiensch

“Le Guess Who?’da çalmak benim için eve dönüş gibi. Her sene sonbaharda Utrecht’e dönerek arkadaşlarımızla bir arada olduğumuz birkaç gün geçiriyoruz. SUUNS’un festivalin ev sahibi gruplarından olduğu söylenir ve bu gurur verici bir şey. Ne de olsa seneler önce ilk kez sahne aldığımızdan bu yana neredeyse her sene festivalde çaldık. Bugüne kadar o kadar çok güzel anı biriktirdim, o kadar çok harika performans izledim ki… Biraz bulanık hatırladığım birçok uzun gecem ve neticesinde kaçırdığım uçaklar oldu. Seneler içinde değişmeyen şey ise festival ekibiyle ve Utrecht insanlarıyla olan sağlam ilişkimiz.

Artık Utrecht’in masallardan fırlamış bir saat kulesinin yanından geçen ufak ve güzel bir kanaldan ibaret olmadığını biliyorum. Festival süresince bir venüye dalıp, Swans, James Holden, Shabazz Palaces, Julia Holter, Eric Chenaux, Total Control, Dean Blunt, Silver Apples, Cut Hands, Laurel Halo, Oneothrix Point Never, Dirty Three, John Maus, Pauline Oliveros konseriyle karşılaşabilecek olma fikri de çok hoşuma gidiyor. Bunlar seneler içinde tanık olduğum harika performanslardan sadece birkaçı.”

Image

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

MARIO BATKOVIC
“Müziğe, seslere, çalınan ve söylenenlere, aşka, insanlara inanan bir grup insan!”
İsviçre’de yaşayan Bosna doğumlu müzisyen Mario Batkovic geçtiğimiz sene de festivalde sahne almıştı. Bu sene ise küratörlüğünü James Holden’ın yaptığı program kapsamında yine Utrecht’te olacak. Batkovic LGW?’nun ona neler hissettirdiğini yazdı.

Image

Fotoğraf: Tim van Veen

“Uçak iner ve başka bir ülkedesinizdir. Havaalanı, taksiler ve otobüsler her yerde birbirini andırır. Ama konser mekânına geldiğim an, bu seferin farklı olacağını hissetmiştim. Çünkü Le Guess Who? festivalinde havaalanı dışında her şey diğer yerlerdekinden çok farklı. Genç otobüs şoförü Utrecht’in farklı kültürleri kucaklayan, gençlerin sanatla iç içe olduğu harika bir şehir olduğunu söylediğinde ona inanıyorsunuz çünkü enerjisi size ilham veriyor. Sesçiler ve ışık teknisyenleriyle tanıştığımda ise gerçekten nereye indiğimi gerçekten merak etmeye başladım. Bu insanlar farklı bir gruba mı mensuplardı? Evet gerçekten de öyle! Müziğe, seslere, çalınan ve söylenenlere, aşka, insanlara inanan bir grup insan! Sınırları ya da kökenleri hiç düşünmüyorlar! LGW? ile ilgili ilk düşüncelerim bunlardı. Ekip bana bunları düşündürmüştü. Henüz izleyiciyi görmemiştim bile! Backstage’de beklerken daha önce beni hiç izlemediğini bildiğim insanların heyecanı beni çok şaşırtmıştı. Sahneye çıkma vakti gelmişti. Mekânın tamamen dolmuş olması beni çok etkiledi. Konser bittiğinde diyecek söz bulamıyordum ve gelen tepkiler beni derinden etkiledi. Teşekkür ederim LGW! Sonrasında deneyimlerimi festivalin geri kalanıyla da doğruladım. Konserlerin hepsinde dikkatli ve çok ilgili bir kalabalık dikkat çekiyordu. Müziğe inanıyor, pür dikkat seslere kulak veriyorlardı. Sınırları olmayan seslere! Bu festivalin ardından herhangi bir şey sorgulamıyorsunuz. Değişmiş oluyorsunuz.”

Image

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -                                                                                       

JESSICA MOSS
“…bir müzik festivalinden çok daha fazlası.”
Kanadalı efsanevi post punk grubu Thee Silver Mt. Zion’dan tanıdığımız Jessica Moss geçtiğimiz baharda ilk solo albümünü yayınladı. Bu sene Le Guess Who? festivalinin 12 saatlik drone programında sahne alacak Moss, geçmiş yıllardan deneyimlerini bizim için yazdı.

Image

Fotoğraf: Jan Rijk

“Le Guess Who? festivalinde çalmak ve bu etkinliğe katılmak şüphesiz turne hayatımın en güzel deneyimlerinden. Burada çalmak için o kadar heyecan verici ve sıcak bir ortam hazırlanıyor ve yeni müzikler duymak için o kadar iyi düşünüşmüş ve davetkâr bir çevre yaratılıyor ki...

Çok yakın olduğum bazı insanlar LGW? ailesinin de bir parçası olduğu için yıllar içinde bu etkinliğin organize edilmesinin arkasındaki sürece de tanıklık etme fırsatım oldu. Festivalin tamamlanmasının ardından henüz sadece birkaç hafta geçmişken bir sonraki senenin çalışmaları başlıyor.

Detaylı ve incelikli bir hayal kurma ve plan yapma süreci her sene festivali bir öncekinden daha da ileri bir noktaya taşıyor. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlamak için gösterilen özen çok etkileyici. Le Guess Who?’nun “sadece” bir müzik festivalinden çok daha fazlası olmasının arkasında yatan, bu ortamı yaratmak için verilen onca emeğin temel motivasyonunun festivale katılacak her bir kişinin deneyimini dikkate almaktan gelmesi.

Bu festivale katılmak ve bu festivalde çalmak gerçekten gurur verici.”

Image

 

ÖNCEKİ Altın Gün’ün Türkiye’den favori psikedelik seçkisi SONRAKİ Çizgilerle: William Basinski
Bu yazıyı paylaş