Çizgilerle: Linton Kwesi Johnson

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Çizgilerle: Linton Kwesi Johnson

Yazı: Cem Kayıran - İllüstrasyon: Sedat Girgin
ÖNCEKİ Julianna Barwick: Hayatımı değiştiren kadınlar SONRAKİ Altın Gün’ün Türkiye’den favori psikedelik seçkisi

Dub şairleri arasında bir ikon haline gelen Linton Kwesi Johnson'ın kariyerini Sedat Girgin'in illüstrasyonlarıyla gözden geçiriyoruz.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Image

Chapelton, Jamaika’da dünyaya gelen Linton Kwesi Johnson, 1963 yılında Londra’ya göç etti. Lise yıllarında Kara Panter Partisi’ne katılan sanatçı, hareket kapsamında gerçekleştirilen şiir atölyelerinde aktif rol oynadı. Aynı zamanda, şairlerden ve davulculardan bir araya gelen Rasta Love isimli grupla çalışmalarını sürdürdü.

Image

Şiirleriyle 1970’li yıllarda dikkat çekmeye başladı. Voices of the living and the dead (Yaşayanların ve ölülerin sesleri) isimli şiiri, kendisi gibi Jamaikalı olan roman yazarı ve şair Lindsay Barrett tarafından, Rasta Love’ın da yardımlarıyla sahneye uyarlandı.

Image

Toplumsal meselelere dayanan politik şiirlerini reggae ile birleştiren Johnson, ilk albümünü 1978 yılında Virgin aracılığıyla yayınladı. Dub şairleri arasında bir ikon haline gelen sanatçı, asla kelimelerin ve kafiyenin gücünden vazgeçmedi ve özellikle de siyah gençlerin gördüğü zulüme karşı sesini yükseltti.

Image

Johnson, 1981 yılında kendi plak şirketi LKJ Recordsı kurarken, “Reggae’yi yeniden müziğine kavuşturmak” mottosunu benimsedi. O güne kadar Island ve Epic gibi popüler plak şirketleriyle çalışan sanatçı bundan böyle tüm albümlerini LKJ Records aracılığıyla yayınlayacaktı.

Image

2002 yılında şiirleri, Penguin’in efsanevi “Modern Klasikler” serisi kapsamında Mi Revalueshanary Fren isimli bir kitap olarak yayımlandı. Böylece Linton Kwesi Johnson, bu seri kapsamında kitabı yayımlanmış ilk siyah ve ikinci “yaşayan” şair oldu. 

Image

 
ÖNCEKİ Julianna Barwick: Hayatımı değiştiren kadınlar SONRAKİ Altın Gün’ün Türkiye’den favori psikedelik seçkisi
Bu yazıyı paylaş