Ortama yaraşır posterler yaratma tutkusu: Le Gig Poster?

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Ortama yaraşır posterler yaratma tutkusu: Le Gig Poster?

Röportaj: Busen Dostgül
ÖNCEKİ Tövbeler Tövbesi: ETHEM ONUR BİLGİÇ SONRAKİ Diyarbakır’daki genç sanatçıların yeni alanı: Loading

Le Guess Who? festivali kapsamında bu sene beşincisi gerçekleşecek Le Gig Poster? sergisinin yaratıcısı sanatçı Joris Diks, geçmişten günümüze bu poster deneyimini anlatıyor. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

“HER GEÇEN YIL DAHA ÇOK POSTER SANATÇISI ARAMIZA KATILMAK İSTİYOR VE BİRAZ DAHA BÜYÜYORUZ. BENCE ÖLÇEĞİMİZ MEKÂN İÇİN DE FESTİVAL İÇİN DE ÇOK UYGUN. BİR YANDAN DA NEREDEYSE HER ŞEYİYLE KENDİM İLGİLENDİĞİM İÇİN TEK BAŞIMA YAPABİLECEKLERİMİN ÜST SINIRINDAYIM.”

Image

Utrecht’te yaşayan bir müzik sever olarak Le Guess Who? senin için ne ifade ediyor? Festivale ilk kez ne zaman katıldın? Festivale dair deneyimlerini, senin için en özel anları özetleyebilir misin?

Le Guess Who? Utrecht’te düzenlendiği için çok mutluyum. Festival her sene beni şaşırtmayı başarıyor. Her sene önceden tanımadığım yeni gruplarla tanışıyorum. Gerçek bir müzik macerası ve içinde çok hoş sürprizler barındırıyor. Festivale izleyici ya da katılımcı olarak katılmadığım hiçbir sene olmadı.

Şüphesiz ki Le Gig Poster?’ın festivalin en heyecanlı etkinliklerinden biri. Festivalle bu serge için güçlerinizi nasıl birleştirdiniz?

Teşekkür ederim! Le Guess Who? ile iletişime geçmeden önceki yıllarda Flatstock Hamburg gibi çeşitli poster etkinliklerine katılıyordum. Bu etkinliklerden o kadar keyif alıyordum ki Utrecht’e de getirmek istedim. Bu noktada LGW? ile iletişime geçmek çok mantıklıydı çünkü farklı posterlerin sunduğu çeşitlilikle festival programının çeşitliliği birbiriyle çok iyi örtüşüyor. Ortaklığımız çok iyi gidiyor ve bir süredir festivalin resmî bir parçası olduğumuz için de memnunum.

Festival programındaki isimler için her sene birçok sanatçı nefis posterler tasarlıyor. Bu posterleri seçerken nelere dikkat ediyorsun?

Sanırım en önemli kriter, sanatçının grup ve müzikle bağ kurabilmesi. O noktadan sonra işlerin nasıl ilerlediği her poster sanatçısı için değişiyor. Ben müzikal yaklaşımına hayranlık duyduğum gruplarla çalışmayı seviyorum. Onları tanımak işlere daha da yardımcı olabiliyor.

Le Gig Poster? sanatçıları her geçen sene çoğalıyor. Bu sene düzenlenen sergi hakkında neler söyleyebilirsin?

Evet, her geçen yıl daha çok poster sanatçısı aramıza katılmak istiyor ve biraz daha büyüyoruz. Bence ölçeğimiz mekân için de festival için de çok uygun. Bir yandan da neredeyse her şeyiyle kendim ilgilendiğim için tek başıma yapabileceklerimin üst sınırındayım. Bu sene Avrupa ve İngiltere’nin en iyi poster sanatçılarını gösteren gezici sergi Poster-O-Rama ile güçlerimizi birleştiriyoruz. Heyecanlıyım. Festivale özel harika posterler hazırlanmakta olduğunu biliyorum. Dylan Carlson & the Bug, Shabazz Palaces, Protomartyr bunlardan bazıları.

Image

Image

Bildiğim kadarıyla her sene festival için farklı bir poster hazırlıyorsun. Kişisel işlerin ve bu iş için geçirdiğin yaratıcı süreçler arasında ne gibi farklar var?

Evet. Festival için her sene alternatif bir poster hazırlamaya çalışıyorum. Bu yıl da özel bir şey hazırlamaya çalışacağım çünkü poster sergisinin beşinci yılını kutluyoruz. Festivaldeki ortamı, sunduğu çeşitliliği, macerayı ve güzel atmosferi yansıtmaya çalışacağım. Elbette çalma listesini de dinleyerek mümkün olduğunca çok müzik duymaya çalışıyorum.

Son yıllarda Avrupa’da konser afişi sahnesinde oldukça aktifsin. Müzik dünyasında bu kültüre artan bir ilgi olduğu söylenebilir. Bu sahnenin geleceğine dair öngörülerin neler?

Bu harika işleri Utrecht’e getirebilmek ve iyi bir ortamda gösterebilmek için elimden geleni yapıyorum. İlginin daha da artacağını umuyorum. Dresden’daki Colored Gigs, İngiltere’de harika işler yapan UKPA ve son olarak güçlerimizi birleştirerek düzenlediğimiz gezici poster sergisi Poster-O-Rama’dan bahsedebilirim. Rostock’taki illüstrasyon bienalinde yaptığımız çıkış çok iyi geçti.

Bana göre bu sahne daha da gelişebilir. Canlı bir sahne ve bu işi oldukça ciddiye alıyoruz. Çok emek verdiğimiz için bu sağlıklı ortamı korumak bizim için çok önemli. Böyle devam edebileceğimiz konusunda da pozitifim. Wytse Sterk’in de dediği gibi: “Rock & Roll posteri yapma geleneği bir moda değil, tutkudur”.

Le Guess Who?’da sahne almış sanatçılardan posterlere yönelik aldığınız ilginç tepkiler oldu mu?

Aslında genellikle hep pozitif tepkiler alıyoruz. İnsanlar sanat işlerinin kalitesinden ve çeşitliliğinden çok etkileniyor. Konser posteri kavramına aşina olmayan bazı insanlar Le Gig Poster? aracılığıyla onunla tanışıyor. 

Festivalde sergi alanı hep yoğun ve kalabalık oluyor. Bu sene festivalde hangi isimleri izleyemeye çalışacaksın?

Oofff, henüz çok emin değilim. Protomartyr, Sun Ra Arkestra, Shabazz Palaces & Madensuyu’ne mutlaka bakacağım. Bu sene de her sene olduğu gibi daha önceden bilmediğim isimlerin sürprizlerle karşılaşacağıma eminim. Sizin önerilerinizi de duymak isterim!

 

 

 

 

ÖNCEKİ Tövbeler Tövbesi: ETHEM ONUR BİLGİÇ SONRAKİ Diyarbakır’daki genç sanatçıların yeni alanı: Loading
Bu yazıyı paylaş