2013'ün Adamlar Yapmış Dedirten Teknolojik Ürünleri

Bu yazıyı paylaş
İçerik

2013'ün Adamlar Yapmış Dedirten Teknolojik Ürünleri

Yazı: Alper Özyurtlu
ÖNCEKİ 2013'ün En İyi 5 Bağımsız Bilgisayar Oyunu SONRAKİ 2014'te Listeleri Sallayacak 10 Beddua

Aslında az çok sinemayla uğraşmama rağmen, insanların beni neden sürekli teknik ya da teknolojik konularda aradıklarını düşünürken, Melikşah beni arayıp Bant Mag.’ın yeni sayısı için bu yıl beni en çok etkileyen beş (...) yazmamı rica etti.

Cümlesindeki boşlukları doldurun.
a) filmi
b) albümü
c) teknolojik âleti
d) yönetmeni
e) ekran kartını

Cevap: c) teknolojik aleti       

Evet dolayısıyla ben de gear&gadget isimli bookmark klasörüme bu yıl neler atmışım hızlıca bir gözden geçirmeye başladım. Fiyatlarına, piyasaya çıkma tarihlerine, hedef kitlelerine kesinlikle bakmadan yani acayip subjektif bir şekilde beş âletlik bir liste hazırladım. 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. HÖVDİNG Görünmez Bisiklet Kaskı

Image



Aslında bisikletle hiç bir alakam olmamasına rağmen fikrin zekâsına ve uygulamasına hasta oldum.
Normal bir kask yerine, kazayı sezen çok hassas bir titreşim sensörü ve airbagden oluşan yeni bir icat aslında bu. Avrupada bir bisiklet kaskının satılabilmesi için CE adlı bir güvenlik yeterlilik belgesi gerekiyormuş. Hövding bunu da hak etmiş. Normalde bir kaskın sizi koruyup da Hövding’in koruyamayacağı tek bir durum var o da normal bir şekilde giderken kafanıza havadan bir şey düşmesi ki Türkiye’de yaşayanların bir daha düşünmesi gerekiyor bu konuda.

Fiyat: 399 avro
http://www.hovding.com/en/
 

4. CINTIQ COMPANION

Image



Uzun yıllardır illüstrasyon, tasarım, çizim için kullandığımız tabletlerin tartışılmaz markası Wacom bir kaç yıl önce aynı zamanda ekran da olan Cintiq serisini çıkararak –tabiî uçuk fiyatlara– aklımızı almıştı. Şimdi günümüz için o kadar da devrimsel olmayan ama çok gerekli olan bir ürünle karşımızda.
Artık tablet bilgisayarlar yeterince geliştiğine göre neden sadece bir wacom tablet ve ekran olan ama bilgisayara bağlamak zorunda olduğumuz bir çizim tableti yapalım ki düşünmüşler herhâlde ve core i7 bir işlemci, ssd bir sistem diski gibi sıkı hardware’e sahip aynı zamanda intuos 4’lerle aynı baskı hassasiyetine sahip bir Windows 8 tablet çizim bilgisayarı yapmışlar.

Fiyat: 2499 dolar, yine can sıkıcı ama yapacak da bir şey yok!
http://cintiqcompanion.wacom.com/CintiqCompanion/en/

3. 3Doodler Pen

Image


Image

3D yazıcıyı listeye koyup da bu 3D kalemi koymazsam rahat etmeyecektim. Yaptığım bu liste içinde en sempati duyduğum şey galiba bu 3D kalem. Eğer henüz bilmiyorsanız bir videosunu seyredin ve milletin yaptığı şeylere bir bakın zaten anlayacaksınız ne kadar eğlenceli ve hasta bir şey olduğunu.
Kickstarter’da 30.000 doları hedefleyen mütevazı bir projeyken bir çılgınlığa dönüşüp 2 milyon 400 bin dolar topladı. Kickstarter’dan aldıkları siparişleri bitirince, şu an kendi sitesinden aldıkları ön siparişleri mart ayında teslim etmeye başlayacaklar.

Fiyat: 99 dolar (Elli adet de çubuk yazma kartuşuyla geliyor.)
http://www.the3doodler.com/

2. Formlabs Form 1

Image



Listemde ikinci sırada aslında tam olarak bir ürün değil bir ürün grubu var: son bir iki yılın büyük manyaklığı 3D yazıcılar. İki yıl kadar önce ilk defa 20 bin doların altına indiği zamanlar “Geldiler, geliyorlar” nidalarıyla karşılanan 3D yazıcılar –DIY kitlerle fiyatlarının 200-300 dolarlara indiğini düşünürsek– bayağı bayağı geldiler.
İnternette dolaşan 3D basılabilir silah, mermi ve hattâ roket planlarıyla ortalığı bir buz attıran ve bizim gazetelere kadar düşen ama her koşulda teknolojik geleceğin ve muhtemelen geleceğin temel taşlarından olan 3D yazıcılar basitleştikçe ve dolayısıyla ucuzladıkça hayatımıza daha da hızlı girecek gibi görünüyor.
Dediğim gibi lego gibi parçalarını alıp kendi yaptığnız 200-300 dolarlık modellerden başlayıp yüz binlere hattâ milyon dolarlık modellere giden inanılmaz bir yelpazaden bahsediyoruz ama sen hangisini gözüne kestirdin derseniz Formlabs Form 1 tamamdır.

Fiyat: 3299 dolar
http://cubify.com/cubex/

1. OCULUS RIFT

Image



Oculus Rift aslında 3D bir oyun kaskı. Şu âna kadar üretilmiş bu tarz ürünlerden farkı ise kısaca şu: diğerleri işe yaramıyordu bu ise yarıyor. Kickstart’ta başlayan bu şahane iş ordan 2.5 milyon dolar topladıktan sonra toplamda 90 milyon dolarlık bir yatırıma ulaştı ve 2014’ün sonunda da piyasaya çıkacak gibi duruyor.
Deneyenlerin; muhteşem, kusursuz bir deneyim, sanal gerçeklik işte sonunda! dediği başlığın temelde başardığı şey; yüksek çözünürlüklü  ve görüş açısında hiç boşluk bırakmayan görüş sistemine ek olarak kafa hareketlerini kusursuz algılayan bir tracking sistemi. Ayrıca başlık tamamen kablosuz.
Oyun deneyimimizi muhtemelen tamamen değiştirecek ve gerçek anlamda sanal gerçeklik olayıyla tanışmamızı sağlayacak bu ürün henüz son kullanıcı için piyasaya sürülmedi ama oyun geliştiriciler ve “Ben sdk’larını indirir, bu cihazı oyunlarla konuştururum” diyen sıkı nerd'ler için sunulan “Development kit”i 300 dolara satın alınabilir.

Fiyat: henüz belli değil ama onu da 300 dolarda tutmaya çalışacağız diyorlar.

ÖNCEKİ 2013'ün En İyi 5 Bağımsız Bilgisayar Oyunu SONRAKİ 2014'te Listeleri Sallayacak 10 Beddua
Bu yazıyı paylaş