Bela geliyorum demez: Duygu Uzman

Bu yazıyı paylaş
İçerik

Bela geliyorum demez: Duygu Uzman

Röp: Ekin Sanaç
ÖNCEKİ Fantazmagorya: Mark Hale - Mertcan Mertbilek - Tarık Töre Elgay SONRAKİ 2013'ün En İyi Müzikleri

Duygu Uzman’ın insanlaşan hayvanlar ve hayvanlaşan insanlara takık çizimleri insan olmanın dayanılmaz ağırlığını insana hissettirmeyi iyi biliyor… Kadıköy’de geçtiğimiz aralık ayında Cherrybean Coffees’de Miss Trouble isimli ilk sergisini açan Uzman’la bunun arkasındaki ilham ve yöntemleri konuştuk. Sergi 15 Ocak’a kadar gezilebiliyor.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Miss Trouble sergisinin içeriğini nelerden ilham alarak ve nasıl bir zaman aralığı içine sığarak hazırladığını biraz anlatabilir misin? Bir hikâye kurgulayarak mı giriştin? Yoksa işler kendiliğinden mi ortaya çıktı?
Kâğıda dökülmeleri yaklaşık olarak bir yıllık bir süreci kapsıyor. Herhangi bir kurgu planlamadım. Genellikle hepsi başıma gelen acayip olaylara verdiğim tepkilerin sarkastik birer neticesi.

Günlük hayatta en çok nelerden ilham alıyorsun? Neler seni masa başına oturup çizmeye iteliyor?
İnsan olmak ve bunun getirdiği değişken psikolojik hâller en çok ilgimi çeken ve incelemeden duramadığım, üzerine düşünüp durduğum konular. Bunun yanında dünyada insanla birlikte var olan diğer canlıların karakterlerinden de çok etkilenebiliyorum. Hattâ onlara direk hayranlık duyduğumu söyleyebilirim. Genellikle dışarıda ne kadar çok sıkılmışsam içe dönüp çizmeye başlamam o kadar hızlı oluyor.

Image


Image


İşlerin insanlar ve hayvanlar arasındaki etkileşim ve ilişkileri epey kurcalıyor. Miss Trouble üzerinden biraz bunu açabilir misin?
Hayvanlar bana bazen özellikle egosuzluklarıyla ulaşılabilecek en üst seviyedelermiş gibi geliyor. İnsan ve hayvanın birbirinde olmayan özelliklerini birleştirmek, bir hayvanın davranışlarını taklit eden bir insan ya da bir insanın etrafında bulunarak insanlaşan bir hayvan gibi sentez karakterler yaratmak çok eğlenceli.

Bize Miss Trouble için bir şarkı seçebilir misin?
Tobacco – “Pink Goo”

Miss Trouble serisinde dijital çizim işlerini gördük. İleriye yönelik ne gibi planların var? 2014’te neler olacak? 
Miss Trouble ile dijital çalışmanın bütün güzelliklerini ve zorluklarını iyice yaşadım sanırım. Bundan sonrası için teknolojiden tamamen uzaklaşmadan klasik malzemelere dönüş yapmayı planlıyorum. Kâğıt kalem ve mürekkeple ne gibi sonuçlar elde edeceğimi merak etmekteyim. Ayrıca fikirlerimi renkli görme isteğim de çok fazla. 2014’te çalışmalarım bu yönde olacak.

Image


Image

Image

Image

Image

Image
Image
Image
Image

ÖNCEKİ Fantazmagorya: Mark Hale - Mertcan Mertbilek - Tarık Töre Elgay SONRAKİ 2013'ün En İyi Müzikleri
Bu yazıyı paylaş