PepsiCo Hakkında Bilmediğiniz 10 Şey!

Bu yazıyı paylaş
İçerik

PepsiCo Hakkında Bilmediğiniz 10 Şey!

ÖNCEKİ 2013'den Çeşitli Listeler

Dünyanın en büyük çok-uluslu şirketlerinden olan PepsiCo, köklü tarihindeki ayrıntıları ve politikalarıyla sizi şaşırtabilir...

PepsiCo markalarını tanıyor musunuz?

PepsiCo'yu Pepsi'den ibaret sananlardan değilsiniz diye umuyoruz. Zira 1965 yılında Frito-Lay şirketiyle birleşerek PepsiCo ismini aldığı günden bu yana, PepsiCo ürün yelpazesini hem içecek hem de yiyecek alanlarında bir hayli genişletmiş durumda. Cips ürünlerinde en büyük pazar payına sahip Lays, Cheetos, Ruffles ve Doritos gibi markaların yanısıra; sıcak yaz günlerinde bir kutu Lipton Ice Tea veya Starbucks Frappicino kahvesi içtiğinizde, ya da ağzınıza bir Quaker kurabiye attığınızda da bir PepsiCo ürünüyle kendinizi mutlu ettiğinizden haberiniz var mıydı?

Türkiye'de, yiyecek içecek kültürümüzde Fruko, Yedigün, A La Turca gibi lokal ürünlerle kendine köklü bir yer edinen PepsiCo'nun ayrıca dünyada Quaker, Muller süt ve yoğurt ürünleri, Tropicana meyve suları, Gatorade sporcu içeçeği, Mountain Dew, Naked Juice gibi pek çok ürünün altında da imzası bulunuyor.

Üstelik elbette sadece Türkiye'de değil, dünyanın 200'ü aşkın ülkesinde, her ülkenin yiyecek içecek kültürüne göre şekillendirilmiş farklı PepsiCo ürünleri bulmak mümkün!

Başka ne yiyecek-içecek keyiflerinizin PepsiCo imzasıyla geldiğini merak ediyorsanız Türkiye ürünleri için buradan, dünyanın çeşitli ülkelerindeki farklı markalar için ise şuradan buyrun.

PepsiCo'nun çevreyi koruma, karbon ayak izini azaltma ve sürdürebilirlik çalışmalarından haberiniz var mı? 

PepsiCo 2000'li yılların başlarından bu yana şirketin farklı markalarının üretim, dağıtım ve paketleme süreçlerinde ekolojik bilinç ve sürdürebilirlik prensibini çeşitli pratiklerle uygulamakta. Örneğin, PepsiCo ürünlerinin hemen hepsinin üretim sürecinde önemli bir yer tutan suya aynı zamanda global ekoloji düzeninin tükenmekte olan bir kaynağı gözüyle bakarak, geliştirilen sulama yöntemleri neticesinde PepsiCo 2006 yılına kıyasla 2012 yılına gelindiğinde yüzde 20 su tasarrufu sağladı. Ayrıca, PepsiCo 2015 yılında 3 milyon insana içme suyuna erişim sağlama hedefini öngörülen tarihten tam üç sene önce yani 2012 yılında gerçekleştirdi. Bu hızlı ve etkili performansı sonucunda Stockholm Water Industry Award ve U.S Water Prize gibi prestijli ödüller alan PepsiCo, geçtiğimiz mart ayında ise 2015 senesinde 3 milyon insana daha içme suyu erişimi sağlama hedefini açıkladı.

Su tasarrufu çalışmalarının yanısıra, geri dönüşümlü paketleme, sürdürülebilir tarım ve etik ticaret prensipleriyle hareket eden PepsiCo büyük şirketlerin ekolojik etiğinin tanımlanması konusunda önderlik yapan isimlerden bir tanesi.

PepsiCo'nun diğer çevre politikaları hakkında bilgi almak için buraya bakabilirsiniz.

Image

İlk Pepsi'nin "Brad's Drink" ismiyle 1893 senesinde üretildiğini biliyor muydunuz?

En heyecanlı, merak uyandıran hikâyelerdir hayatımızın tamamen bir parçası hâline gelmiş bu karışımların içinde neler olduğu, nasıl icat edildiğine dair tarihsel hikâyeler. Pepsi-Cola ise bundan tam 121 sene önce, Amerika North Carolina'da yaşayan eczacı Caleb Bradham tarafından eczanede üretilmiş. Caleb Bradham, "Brad's Drink" ismiyle sattığı içeceği hazma yardımcı olması ve içen kişiye bir tazelik hissi vermesi için geliştirmiş. Daha sonra 1898 senesinde ise ismi hazım enzimi Pepsin ve Kola ağacının meyvesine işaret ederek Pepsi-Cola olarak değiştirilmiş.  Ancak 1961 senesine geldiğimizde bugün Pepsi, bugün bildiğimiz tek kelimelik ismine kavuşmuş.

Pepsi'nin hikâyesi hakkında daha fazla bilgi için buraya buyrun.

PepsiCo Amerika'nın Afro-Amerikalı başkan vekiline sahip ilk büyük şirketi olarak kurulduğundan bu yana azınlık haklarına karşı duyarlılık göstermekte.

Çok-uluslu bir şirket olarak PepsiCo tarihinde dönemine kıyasla çok daha ileri görüşlü ve multi-kültürel bir yapı söz konusu. Etnik, cinsiyetçi veya başka herhangi bir türde ayrımcılığa tolerans göstermeyen PepsiCo yönetim kurulunda ilk defa bir kadının (Joan Crawford - 1959) ve bir Afro-Amerikalı kişinin (Harvey C. Russel - 1962) yer aldığı Amerikan şirketi ve bunun haklı gururunu yaşıyor. 2012 senesinde LGBT hakları mücadelesine verdiği destekten dolayı Human Rights Campaign PepsiCo'yu 100/100 Şirket Eşitlik Endeksi'ne sahip olduğunu ilan etti.

PepsiCo'nun multi-kültürel ve açık yapısı ve bu alandaki çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için buradan.

PepsiCo'nun Türkiye'de yaşayan tüketiciler için özel olarak geliştirilen yerel ürün yelpazesinden haberiniz var mı?

Bazı damak zevkleri elbette ait olduğu kültüre mahsus. Örneğin bugün Türkiye'den kalkıp Uzakdoğu'ya giden bir kişi hiç de hâkim olmadığı bir yeme-içme kültürüyle karşı karşıya kalabilir, seçici-yiyiciler zor anlar yaşayabilir. Bir diğer deyişle hepimizin güldüğü "gittiği ülkede fast-food restoran arayan Amerikalı" klişesi, aslında damak tadının kültürle bağlandığı ve ancak gene başka bir kültürlenmeyle açıldığını işaret ediyor.

PepsiCo ürünlerinin satıldığı 200'ü aşkın ülkede, her ülkenin kendi yemek kültürüne göre geliştirilmiş ve diğer ülkelerde satılmayan aroma ve çeşitler söz konusu. Örneğin Türkiye'deki tüketicilerin çay sohbetlerine eşlik etmesi için özel olarak tasarlanan A La Turca, hepimizin çocukluğunda en az bir kere taklit ettiği onyüzbinmilyonbaloncuk Fruko, meyve dendiğinde cidden meyve anlayan Türk damağına hitap eden Yedigün gibi markalar PepsiCo'nun bu topraklara göre hayal edip geliştirdiği markalar arasında ilk akla gelenlerden...

Image;

PepsiCo'nun daha sağlıklı nesiller için ürettiği, daha düşük şeker ve kaloriyle daha yüksek besin değeri taşıyan ürünlerini tanıyor musunuz?

Atıştırma denince aklımıza ilk gelen biraz da suçlulukla tükettiğimiz keyif ürünleri olabilir. Ama PepsiCo'da keyifli atıştırmalıklar sağlıklı ve besleyici  özelliklerle de birleşiyor. PepsiCo'nun "Good For You" ve "Better for You" sloganlarıyla piyasaya çıkardığı; içinde tam tahıl, düşük yağlı süt, doymuş yağ, fındık ve tohum gibi besleyici doğal malzemelerle üretilen sağlıklı besinler ve "suçunuzu" hafifletecek, daha az şeker, yağ ve kaloriye sahip diyet ürünler veya fırınlanmış cipsler gibi ürünlerden oluşan iki özel ürün yelpazesi mevcut.

Good For You ürünleri için buradan, Better For You ürünleri için ise şuradan.
 

Image

PepsiCo cipslerinin üretiminde kullanılan patatesler hakkında daha fazla bilgi edinmek ister miydiniz?

Bant takipçileri hatırlarlar “Patates” sayımızı. Dünyada her yıl 375 milyon ton tüketilen ve dünya genelinde bir milyardan fazla insanı doyuran patates, dünyanın pirinç ve buğdaydan sonra en önemli üçüncü besin ürünü. Üstelik bir hayli ilginç bir tarihe de sahip.

PepsiCo'nun Fayda Gözeten Performans vizyonuyla yaklaştığı alanlardan bir tanesi de patates üretimi. PepsiCo kaliteli patates yetiştirmeyi, verimi arttırmayı ve tarımsal üretimde sürdürebilirliği sağlamayı en büyük önceliklerinden sayıyor ve bu doğrultuda geliştirdiği teknolojik üretim süreçleriyle çevrenin doğal kaynaklarını koruyarak üstün lezzeti çevresel bilinçle beraber sunuyor.  

Aslına bakarsanız, dünyanın en büyük yiyecek-içecek şirketlerinden biri olan PepsiCo, cips markaları için ürettiği mısır ve patateslerle de dünyanın en büyük tarımsal işletmelerinden biri aynı zamanda. PepsiCo'nun tarım sektörüne getirdiği yenilikler ve teknolojilerden daha ilerideki sayılarımızda daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Image

PepsiCo'nun geri dönüşüm stratejilerinden haberiniz var mı?

PepsiCo'nun tüketicilerin geri dönüşümlü paket talebine ilk cevap veren şirket olduğunu biliyor muydunuz mesela? Tahminimizce hayır. Peki ya şu bilgilerden haberiniz var mı:

·         SunChips, Modesto imalat tesislerinde güneş enerjisiyle dünyanın ilk tamamı çözünebilir torbalarını üreterek aynı zamanda tesisin elektrik şebekesinden kullandığı enerji miktarını azalttı.

·         Aquafina için 2009 yılından itibaren ABD’deki şişe suyu markaları arasında kendi boyutlarındaki en hafif şişeler olan Eco-fina şişeleri kullanılmaya başladı.

·         Naked Juice, ABD’de ulusal çapta dağıtım yapan şirketler arasında, reNEWabottle™ markalı şişe kullanımına geçerek, tüketim sonrası yüzde 100 geri dönüştürülmüş plastik şişe kullanan ilk içecek oldu.

·         Hindistan’da 2009 yılında “pozitif su dengesi” sağlandı – şirket doğrudan ekim çalışmaları ile Hindistan çapında yaklaşık 6 milyon litre suyu geri kazandı.

·         Düşük karbon içeren gübreler kullanılarak Tropicana’nın proje boyunca karbon ayak izi keskin bir şekilde düşürüldü.

·         Walkers dünyada bir tüketici ürününde karbon azaltma logosu kullanan ilk şirket olarak daha sürdürülebilir ve şeffaf olma kararlılığını ortaya koydu.

·         Dream Machine isimli geri dönüşüm girişimini başlatan şirket, hareketli geri dönüşüm toplayıcılarının erişim alanını artırmayı ve ABD’de içecek kaplarının geri dönüşüm oranını 2018 yılına kadar yüzde 34’ten yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor.
 

PepsiCo'nun bir yıllık bütçesi milyon dolarları bulan sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilginiz var mı?

PepsiCo sürdürebilirlik vizyonunu sadece çevre alanında gerçekleştirmiyor, Toplumsal Sürdürebilirlik prensibi etrafında hayata geçirilen projeler PepsiCo'nun "Fayda Gözeten Performans" ilkesini sosyal sorumluluk alanına da taşıyor. 1962 senesinde kurulan PepsiCo Foundation sayesinde 50'yi aşkın senedir beslenme, içme suyu ve eğitim alanları başta olmak üzere sayısız sosyal sorumluluk projesi için yıllık ortalaması onlarca milyon doları bulan fon yaratıldı. Üstelik bu projelerin hepsi tepeden inme bir sistemle gerçekleştirilmiyor. Mesela 2009 yılında başlatılan Pepsi Refresh Project tüketicilerin kendi sosyal sorumluluk projelerini yaratıp başvurmalarını sağlıyor, ve gene tüketiciler tarafından oylanarak seçilen projelere ise fon sağlanıyor.

Türkiye'de ise Cheetos markası altında gerçekleştirilen ve GAP İdaresi ile beraber yürütülen "GAP Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri" ve Cheetos Gelişim Merkezleri projesinin bir uzantısı olarak hayata geçen "Kızlarımız Okuyor" projesi söz konusu. Bu projeler ile ayrıntılı bilgilere gelecek sayılarımızda yer vereceğiz. Ancak merak edenler şimdiden buraya bir göz atabilirler.
 

Image

PepsiCo'nun bir şirket olarak imza attığı, sizi şaşırtabilecek ilkler! 

Dünyanın en köklü tarihe sahip şirketlerinden biri olan PepsiCo elbette çoğumuzun haberi olmayan pek çok ilke imza atmış. Her birini bulup çıkarmak, yazıp sıralamak imkânsız, ancak buyurun size PepsiCo tarihinden bir kaç ilginç ilk:

*Sovyetler Birliği'nde satılan ilk Amerikan ürününün Pepsi olduğunu biliyor muydunuz? Pepsi 1970 senesinde SSCB pazarına adım atmış.

*Gene 1970 senesinde PepsiCo tüketici taleplerine kulak vererek PepsiCo ilk iki litrelik şişeyi piyasaya sürüyor. Ayrıca, tüketicilerin hafif, geri-dönüşümlü plastik şişe talebine ilk cevap veren şirket de PepsiCo oluyor.

*Çin'de satılan ilk atıştırmalık Amerikan ürünü de bir diğer PepsiCo markası olan Cheetos. Girdiği ülke pazarının yemek kültürüne göre ürün geliştirmeyi prensip edinen PepsiCo'nun 1994 senesinde Çin'de piyasaya sürdüğü Cheetos ürünlerinin aromaları ise "Zesty Japanese Steak" ve "Savory American Cream". Yani bildiğimiz peynir aroması Çin'de o dönem yok.

*Pepsi-Cola ilk cingıla sahip ürün. 1940 senesinde çıkan "Nickel Nickel" cingılı daha sonra 55 dile çevrildi ve hattâ bir hit parça hâline bile geldi.

* 1994 senesinde PepsiCo tüm ürün yelpazesine hepimizin ezelden beri var olduğunu sandığımız son kullanma tarihi bilgisini ekleyen ilk şirket oldu.

*Daha sonra bir gelenek hâline gelen "Gatorade Dunk" ilk defa 20 Ekim 1985'de NFL sezonu sırasında New York Giants, Washington Redskins'i 17-3'lük skorla yenince Harry Carson ve Jim Burt koç Bill Parcells'ın başından aşağı bir kova Gatorade dökmesiyle başladı.

*Frito-Lay 1981 yılında ilk defa tüm ürünlerinde besin tablosu kullanan şirket oldu.

 

 

 

ÖNCEKİ 2013'den Çeşitli Listeler
Bu yazıyı paylaş