2013'den Çeşitli Listeler

Bu yazıyı paylaş
İçerik

2013'den Çeşitli Listeler

Yazı: Barbaros Altuğ - Elif Domaniç - Bravo İstanbul
ÖNCEKİ 2014'te Listeleri Sallayacak 10 Beddua SONRAKİ PepsiCo Hakkında Bilmediğiniz 10 Şey!

Bravo İstanbul ekibine 2013'te en heyecanlandıkları tasarım işlerini sormuştuk, kendileri Gezi'den dem vurdular ve Gezi'yle ilgili en beğendikleri beş "tasarım" işini bizim için sıraladılar.

"2013 unutulmaz bir hazirandı bizim için. Bu ülkede yıllarca görmek istediğimiz her şeydi. Direniş sırasında duvarlara, yerlere yazılan yazılar, grafitiler, stenciller bu yılın en umut verici, ilham kaynağı işleriydi. Gerçek tasarımın, aslında yüce bir amaç uğruna insanların bir araya gelmesiyle nasıl da kendiliğinden ortaya çıktığını gördük. Güzel fikirlerin, mizahın kimsenin tekelinde olmadığını anladık, sokakların en güzel sergi salonlarından bin kat daha verimli olduğuna tanık olduk. Gezi Parkı neredeyse şimdiye kadar yapılmış en iyi bienalden bile daha ilgi çekiciydi, gerçekti, zekâ doluydu. Sokaklarda her gün yeni bir yazı, yeni bir sürprizle karşılaştık, kepenkler indiği zaman bambaşka yazılar gördük. Gündüz ayrı, gece ayrı devam etti yaratıcılık. Hepimizin bakış açısını, düşünce yapısını değiştirdi. Yıllar geçse de kolay kolay unutamayacağız ve içimizde bir yerde hep o umutla yaşayacağız."

Gezi arşiv
Duvar yazıları
Gezi sekmeleri
Cargo Collective / Zero İstanbul
Toonpool

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Yeni yazarlar keşfetmek denince akla ilk gelen isimlerden Barbaros Altuğ'a 2013'ün tadı damağında kalan kitaplarını sorduk. 

Heba, Hasan Ali Toptaş
Sadece 2013’ün değil son yılların en iyi romanlarından biri Heba. Hasan Ali Toptaş’ın kimseye benzemeyen dili ve üslubu ile harcanan hayatların, heba olan insanların coğrafyasında gezindiği bir başyapıt. Bu yıl tek bir roman okuyacaksanız Heba’yı alın derim.

Acayip Bir Başlangıç, Monica Maron
Doğu Almanya doğumlu Maron’un, kahramanı Johanna’nın yaşlılık, hayal kırıklıkları, kaçan fırsatlar ve Almanya’nın değişen yüzü ile başa çıkma çabalarını anlattığı romanı melankolik bir dünya kurarken esas soruyu da soruyor: Yeni bir başlangıç için  çok geç mi kaldım?

Bir Son Duygusu, Julian Barnes
Julian Barnes’ın 150 sayfalık kısa romanı The Sense of an Ending 2011 yılında İngiltere’de yayınlandığında aylarca bestseller listelerinde 1 numarada kaldı, sonra da Booker’ı aldı, bu yıl da Türkçe yayınlandı. Hatırladığımız şeylerin her zaman gördüğümüz şeyler olmadığını söyleyen roman, okul yıllarında başlayıp zaman içinde değişen, sex, edebiyat, pişmanlıklarla dolu bir arkadaşlık hikayesine odaklanıyor. Ama bu kısacık kitapta hiçbir şey tekin değil, çünkü “olanları değil, onların üzerimizde bıraktığı etkiyi” anlatmaya çalışıyor Barnes anlatıcısı Tony vasıtasıyla. Öyle olunca da gerçeklik, zaman, doğrular ve hayatın akışı bakanın ve karşıda duranın açısından hiç de aynı olmayabiliyor…

Harry Q Davasının Ardındaki Gerçek, Jöel Dicker 
Hem yakışıklı hem entelektüel yazar Jöel Dicker bu ikinci romanıyla hem ünlü edebiyat ödülü Goncourt’un genç kardeşi sayılan Prix Goncourt des Lycéens’i aldı hem de yayınlandığı tüm ülkelerde milyonlarca sattı. Bir bestseller roman yazarının yıllar önce kaybolan bir genç kızın cesedinin bulunması ile darmadağın olan hayatını konu edinen altı yüz küsur sayfalık roman bu yılın en heyecanlı kitaplarından.

Ateş Etme İstanbul, Celil Oker
Celil Oker’in yalnız ve biraz da hüzünlü özel detektifi Remzi Ünal tam artık paslanmaya başladığını düşünürken karşısına çıkan genç doktor Kemal’in sevgilisini aramasına yardım etmeye karar veriyor ve bizi İstanbul’un da kendi başına bir kahraman haline geldiği harika bir maceraya çekiyor.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Harness tasarımlarını beğeniyle takip ettiğimiz, moda tasarımcısı ve stilist Elif Domaniç'e 2013'de en çok ilgisini çeken beş moda olayını sorduk.

1- Romantizmin yerini erotizme bırakmasıyla moda olan “harness”lar

2- Louis Vuitton'un iç giyim parçalarını ultra lüks bir biçimde yeniden yorumladığı 2013 sonbahar kış koleksiyonu

3- Pitti Discovery Foundation taradından yürütülen Fashion Film Competition'da Doğu Avşar, Gökhan Özoğuz ve benim oynadığım ve Can Evrenol'un çektiği kimono reklamı birinci oldu.

4- Agent Provocateur'un “Total Control” videosu

5- Dora Teymur ayakkabıları 2013 must-have'lerim arasındaydı.

ÖNCEKİ 2014'te Listeleri Sallayacak 10 Beddua SONRAKİ PepsiCo Hakkında Bilmediğiniz 10 Şey!
Bu yazıyı paylaş