Temalı albüm geleneği, insanın aklına yerleşmiş ünlü konsept işlerle dükkânda göze ilişen garip keşiflerin arasında bir yerde seyreden, uzun geçmişi olan bir oluşum. Ünlü edebiyat eserlerinden yemek tariflerine, çeşitli bilim dallarından hayal ürünü tarihçelere kadar aklımıza gelebilecek her çeşit bilgiyi kulaklarımıza sunmaya hazır albümler dolanıyor etrafımızda. Bir de bulması kolay olsa!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hazırladığımız bir seçkiyle bu uzun geleneğin hem müzik tarihinde yer edinmiş, hem de yeni yayınlanan örneklerine bir göz atıyor ve günümüzde temalı ilginç müzikler yapan ve listemizde de yer alan One Ring Zero'nun üyesi Joshua Camp'le bir sonraki sayfada kısa bir röportaj yapıyoruz.
CAMILLE SAINT-SAËNS – Le carnaval des animaux (1886)Romantik besteci Camille Saint-Saëns'in 19. yüzyılın sonlarında hazırladığı bu orkestra süiti hayvanlara adanmış bir çalışma. İsteği üzerine bestecinin ölümünden sonra 1922 yılında yayınlanan süit, horozlardan aslanlara, kaplumbağalardan fillere, farklı hayvanlara adanmış oldukça kısa 14 farklı hareketten oluşuyor. 1950'lerden itibaren performanslarda Ogden Nash'in bu müziğe hazırladığı dizelere de yer verilmeye başlanmış ve daha sonra Weird Al bile bu müziği yeniden yorumlamaya kalkmış.
Camille Saint-Saëns - La carnaval des animaux
GUSTAV HOLST - The Planets (1918)
Gustav Holst'un gezegenlere odaklı tarihi çalışması astrolojiden ilham alınarak hazırlanmış oldukça dramatik bestelerden oluşuyor. Başta yedi farklı bölümden oluşmuş ve Holst'un kendi astroloji merakından yola çıkarak bestelediği bu parçalar, bestecinin en yakından tanınan işleri arasında yer alıyor. Günümüze kadar piyanoya, Moog'a, bandolara ve perküsyona kadar bir sürü farklı yorumu hazırlanmış bu parçalar Frank Zappa ve Led Zeppelin gibilerinin yanısıra, listemizde yer alan One Ring Zero grubuna da ilham olmuş.
KEN NORDINE – Colors (1966)
Colors, bir boya şirketi için hazırlanan 10 parçalık bir radyo reklamı serisi olarak başlayıp yoğun istek üzerine beklenmedik renklere adanmış uzun bir albüm olarak şekillenmiş bir proje. Ken Nordine'in rahatlatıcı sesi, gülümseten kafiyeler ve renk dolu hikâyelerle rahatlatıcı cazın bir araya geldiği bu albüm, ana renklerin yanısıra “Ecru” gibi ara renklerle de dolu, zaman zaman şaşırtıcı ciddîlikte bir dinleyiş.
KOMAR & MELAMID & DAVID SOLDIER - The People's Choice: Music (1996)
Grafik tasarımcılar Komar ve Melamid'in anketler sonucu insanların isteklerine göre hazırladıkları en çok ve en az istenebilecek resimlerle 1994'te başlayan projeleri iki yıl sonra yüzünü müziğe döndü. Profesyonel bir şirketin yürüttüğü anketler sonucu oluşturulan iki şarkıdan oluşan bu albüm oldukça ilginç bir deneyim. En çok istenen şarkı smooth cazla 90'ların R&B aşk şarkılarının olabilecek en korkunç karışımı tadında ilerlerken, en istenmeyen şarkı da çılgın bir uzunlukta ve kopuklukta, polkadan kovboy müziğine, gaydadan rap ve operaya, akıl sarsan bir karışım sunuyor.
Komar & Melamid – The Most Unwanted Song
MATMOS - A Chance To Cut Is A Chance To Cure (2001)
İngiliz elektronik grubu Matmos'un A Chance To Cut Is A Chance To Cure albümündeki şarkılar tıbbî işlemlerden alınmış ses sample'larının kullanılmasından oluşuyor. Ameliyat odalarından sesler toplayan ikilinin bu yayını tema umursanmadığında bile muhteşem bir dinleyiş. Yağ aldırma işlemlerinden lazerli göz ameliyatlarına ve kemik testerelerine, bu şarkılar nereden geldiklerini hiçbir şekilde belli etmeyen glitch parçaları. Tabii arada sırada akla geldikçe de insanın içini gıcıklamıyor değil.
MAN FACTORY - Street Fight! (2007)
Teksaslı indie grubu Man Factory yayınladığı bu üçlemeyle Street Fighter 2 oyununu müzikal bir şekilde anlatmaya koyuldu. Şaka yoluyla başlayıp altı yıllık ve üç albümlük bir sürece dönüşen bu proje geçtiğimiz yıl son buldu. Şarkılarda Chun Li ve Ken karakterlerinin arasıra kesişen hikâyelerini anlatan ve oyundaki yan karakterlere de yer veren bu derleme, farklı janrları bir araya toplayan, insana çocukluğunu hatırlatan bir deneyim.
ONE RING ZERO – The Recipe Project (2011)
Ünlü yazarlardan gezegenlere ve Alice In Wonderland'e ... Michael Hearst ve Joshua Camp'in önderliğindeki One Ring Zero ilginç temalı albümlere odaklanmış bir grup. Son albümlerinde de günümüzün en tanınmış aşçılarından yemek tarifleri alıp talep ettikleri janrlarda, olduğu gibi müziğe uyarlıyorlar. İnsanı acıktırmanın yanısıra bayağı eğlenceli ve neşeli bir dinleyiş sunan The Recipe Project'te Chris Cosentino, Mario Batali ve David Chang gibi isimlerin tarifleri yer alıyor, albüm bir de yanında bu tariflerle dolu bir kitapla geliyor.
One Ring Zero - Peanut Butter Brunettes
MICHAEL HEARST - Songs for Unusual Creatures (2012)
Songs for Unusual Creatures, inanılmaz çizimlerle donatılmış bir kitapla beraber gelen, dünyadaki en garip hayvanlara adanmış bir albüm. One Ring Zero elemanı Michael Hearst'ın Kronos Quartet ve Hazmat Modine'nin de aralarında bulunduğu konuklarla beraber hazırladığı bu derleme, eğitimle müziği bir araya getiren, aynı zamanda da en garip enstrümanlara yer veren ilginç bir karışım. Albümün YouTube kanalında da şarkılarına eşlik eden ve albümün yapım aşamasına da yer veren bölümler yer alıyor.
A Song For The Sea Pig (ft. Kronos Quartet)
BABA BRINKMAN - The Rap Canterbury Tales Remixed (2012)
Baba Brinkman'ın 2006 yılında hazırladığı The Rap Canterbury Tales, Chaucer'ın ünlü hikâyelerini hip hop aracılığıyla günümüze taşımıştı. Brinkman bu şarkılar için hazırladığı yorumları ve şaşırtıcı kafiyeleriyle oldukça eğlenceli edebi bir yolculuk hazırlamıştı. İki yıl önce yayınlanan The Rap Canterbury Tales Remixed ise Chaucer'ın dört hikâyesiyle Beowulf ve Gılgamış destanlarını bir araya getirirken, aynı zamanda Mr. Simmons'ın prodüktörlüğüyle müziği daha yoğun bir dinleyiş sunuyor.
eX - Possessed (2013)
İrlandalı grup eX'in son yayını, cinnet, büyü, cadı avları ve tarih boyunca bu konularda kadınlara yöneltilmiş suç ve cezalara odaklanan ilginç bir derleme. Tarihe damgasını vurmuş figürlerin yanısıra farklı farklı müzik türlerine de dalan albüm, Rönesans, barok ve geleneksel halk müziklerinden kesitler sunuyor; Jehanne dArc, Salem cadıları, Candomblé gelenekleri ve Tarantella'nın ritimleriyle gerçekleştirilen cin çıkarma geleneklerine odaklanıyor.
eX – La Ditie de Jehanne d'Arc
BRIAN BEATTIE – Ivy and the Wicker Suitcase (2014)
Hayali hikâyelere veya filmlere adanmış temalı albümlerin listesi oldukça uzun, fakat daha geçtiğimiz günlerde yayınlanan Ivy and the Wicker Suitcase Brian Beattie'nin hazırladığı ve Grace London, Daniel Johnston, Bill Callahan, Will Sheff (Okkervil River), James Hand ile Kathy McCarty'nin konuk olduğu bir hikâyeyi anlatıyor. 1938'de geçen ve 10 yaşındaki Ivy'nin bir çukura düşüp kendini cehennemde bulmasını konu edinen albüm yanında illüstrasyonlarla dolu bir kitapla geliyor. Hikâyenin özeti projenin Kickstarter'ında, şarkıların tadımlıkları da albümün sitesinde bulunuyor.