PepsiCo Türkiye ve Sürdürebilir Tarım

Bu yazıyı paylaş
İçerik

PepsiCo Türkiye ve Sürdürebilir Tarım

ÖNCEKİ Keşfedilmeyi Bekleyen Yetenekleriyle: “Mamut Art Project”

Sürdürebilir tarım,  yenilikçi ve fayda gözeten performans vizyonu ile hareket eden PepsiCo global ölçekte bir sektör lideri olarak ürünlerinde kullanılan patates üretiminde maksimum kaliteyi hedeflerken aynı zamanda üretim sürecinin çevresel etkilerini de gözeterek karbon salınımı, su tasarrufu, lokal üretim gibi konularda örnek teşkil eden projeler geliştiriyor.

PepsiCo Türkiye ise PepsiCo’nun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında bizi de örnek konuma koyan önder teknolojiler ve projeler üreterek hayata geçirmekte. Nasıl mı? Buyrun başlık başlık ve madde madde PepsiCo ve sürdürebilir tarım faaliyetleri. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 

PepsiCo Türkiye’nin kendi geliştirdiği “Anaerobik Çürütme Projesi” ile dünyadaki tüm PepsiCo sistemi içinde tarlalarda kullanılmak üzere kendi gübresini üreten dünyadaki ilk ve tek örnek olduğunu biliyor muydunuz?
Bu proje “Net Sıfır Atık” vizyonuyla çalışan yiyecek tesisinde kullanılan üretim döngüsünü, teknik ekiple mükemmel bir işbirliği gerçekleştirerek, organik atıkların “Naturalis” adlı patates gübresine dönüştürülmesine ve tekrar kullanıma sokulmasına katkıda bulunuyor. Böylece, patates üretiminde kullanılan gübrelerin içeriğindeki kimyasalların miktarını yüzde 40 oranında azaltılırken, kimyasal gübre kullanımı ile elde edilen verime eş değer olan Naturalis gübresinin, bitkinin besin alımını kolaylaştırılıyor ve toprak için son derece sağlıklı olan bu gübre ile atmosfere daha az CO2 salınıyor.

Çevre Dostu Patates Depolama Tesisleri
PepsiCo’nun çevreye karşı duyarlılığının bir başka somut örneği olan Patates Depolama Tesisleri ile de karbon ayak izinin düşürülmesine önemli katkı sağlanıyor. Kurulan depolama sistemi ve nakliye mesafesinin azaltılması sonucunda bu süreçte doğaya salınan karbon miktarı yüzde 24 oranında azaltıldı.

Image



PepsiCo Türkiye, kullandığı sulama sistemleri ile 2012 yılında 10,1 milyon ton su tasarrufu sağladığından haberiniz var mı?
PepsiCo Türkiye, sürdürülebilir tarım planlarında önemli bir yer tutan su kullanımı alanında, daha az su ile daha verimli sulama gerçekleştiren damla sulama, mini yağmurlama ve pivot sulama sistemlerini kullanılıyor. Geliştirilen özel yazılım sistemi ile meteorolojik verileri aktarıp, toprağın ne kadar suya ihtiyacı olduğunu sensörler sayesinde bildirme özelliklerini barındıran İ-Crop teknolojisini sayesinde, yüksek miktarda su tasarrufu sağlanıyor ve verimi arttırılıyor.

PepsiCo’nun patates üretim alanlarında kullanılan düşük basınçlı sulama sistemlerinin artışı sayesinde, 2012 yılında 10,1 milyon ton su tasarrufu sağlandı. PepsiCo Türk çiftçisiyle işbirliğine devam ederek 5 yıl içerisinde su tüketimini ve karbon salınımını yüzde 50 azaltmayı hedefleyen projeler yürütmektedir.

Image

Tarım Akademisi
PepsiCo’nun çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmenin yanında birlikte çalıştığı çiftçiler ve tedarikçilerin başarılı olmaları için de büyük gayret sarf ediyor. Cipslik ve tohumluk patates üretiminde en iyi uygulamaların paylaşılması, iletişimin arttırılması ve başarıları sonuçların aktarılması amacıyla hayata geçirilen Tarım Akademisi kapsamında 12 yıl içerisinde tam 1204 adam / saat eğitim verildi ve başarı kriterlerini karşılayan tam 18 tedarikçi kazanıldı.

Bir Takım Önemli Bilgiler

Image


Dünya genelinde bir milyardan fazla insanı doyuran patates, pirinç ve buğdaydan sonar dünyanın en önemli üçüncü besin ürünü olarak kabul ediliyor.

Image


PepsiCo Türkiye tam 18 şehirde, 7 bin 555 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen 3400 hektar alanda patates yetiştirmekte. Bu üretim 27 tedarikçi aracılığıyla ve 350’den fazla çiftçiyle gerçekleştiriliyor.

Image

Türkiye Avrupa bölgesindeki patates kalitesinde en iyi ilk 6 ülke arasında yer almakta ve ilk 3’e girmeyi hedeflemekte.

Image

Türkiye’de üretilen cipslik patatesin %75’i, endüstriyel patatesin ise %19’u PepsiCo tarafından satın alınıyor.

Image

PepsiCo’nun İzmit fabrikasında bulunan anaerobic çürütme tesisinde biyogaza dönüştürülen organik atıklar daha sonar ise gaz jeneratöründe elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülerek PepsiCo fabrika ve depolama tesisisinin eneri ihtiyacının %44’ünü karşılıyor.

Image

PepsiCo Türkiye organik atıklarınından ürettiği, dünyada bir ilki temsil eden Naturalis gübresi ile toprağa bırakılan kimyasal miktarını %40 oranından azaltarak PepsiCo’nun faaliyet gösterdiği diğer ülkelere örnek teşkil etmektedir.

Image


I-Crop teknolojisi sayesinde metereoloji durumuna uygun yapılan sulama ile toprağa tam ihtiyacı kadar su veren PepsiCo tam 35 kamyonluk sulama ekipmanın yapacağı işi bir kamyonluk sulama ekipmanı ile gercekleştiriyor. 

Image

Damla sulama sistemi sayesinde 2012 yılında 10.1 milyon ton su tasarrufu sağlayan Pepsico, beş yıllık plan dahilinde su tüketimi ve karbon salınımında %50 tasarrufu hedeflemekte.

Image

PepsiCo ekibi beş yıl içerisinde patatesi üretiminde elit tohum ihtiyacının %100’ünü yerli kaynaklardan kullanmayı hedeflemekte.

Image

İki buçuk yıl süren bir süreç sonrasınds depolama ve nakliye mesafesini minimum indiren PepsiCo, bu şekilde nakliye sürecünde ortaya çıkan karbon salınımını %24 oranında azaltmayı başardı.

Image

Tarım Akademisi projesiyle tedarikçilerine sürdürülebilir ve kaliteli tarım üretimi konusunda eğitim desteği sağlayan PepsiCo bugüne kadar toplam 1204 adam / saat eğitim verdi

ÖNCEKİ Keşfedilmeyi Bekleyen Yetenekleriyle: “Mamut Art Project”
Bu yazıyı paylaş